Reportaj. Ideologul lui Putin, la Bucureşti. Ce le-a spus Dughin românilor despre propaganda sorosistă, daci şi „prietenia“ cu Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleksandr Dughin, filosof rus despre care se spune că este unul dintre intelectualii apropiaţi Kremlinului, a „descălecat“ la Bucureşti pentru a-şi lansa o carte. În faţa unei adunări formate în general din persoane de vârsta a treia, Dughin a vorbit despre „pericolul“ propagandei sorosiste, originile dacice ale românilor, dar mai ales cum România, la fel ca Rusia, trebuie să rămână conservatoare şi ataşată ortodoxismului.

Foto Profimedia (arhivă)
Foto Profimedia (arhivă)

Zeci de persoane de vârsta a treia, precum şi o mână de tineri şi jurnalişti, s-au strâns miercuri seară să-l asculte pe ideologul lui Putin, filosoful şi geopoliticianul Aleksandr Dughin, la lansarea unei noi cărţi, „Destin Eurasianist“, în limba română. Dacopaţi, ezoterişti sau adepţi ai măreţiei Rusiei, „ajunsă la acest nivel şi cu ajutorul unor români ca Dimitrie Cantemir“, şi-au făcut zeci de fotografii cu Dughin înainte de lansare.

„Văd mulţi prieteni în sală”

Filosoful rus, cunoscut pentru orientarea sa conservatoare, şi-a pregătit esenţa mesajului printr-o introducere mai lungă despre dialogul cultural şi istoric între România şi Rusia. A marşat pe ideea că fiecare român sau rus îşi vede ţara ca pe „cetate celestă“ şi aşa şi trebuie. Mircea Eliade, Lucian Blaga, Nicolae Iorga sau Nae Ionescu au fost invocaţi de rus, care a citat intens din primii trei. La un moment dat, după o scurtă măsurare cu privirea a sălii, zâmbitor a remarcat: „Văd în sală mulţi prieteni, feţe cunoscute. Văd şi feţe noi, care sper să-mi fie prietene pe viitor“.  

Treptat, Dughin s-a făcut frate cu românul. A recunoscut faptul că Rusia nu s-a comportat chiar bine cu România în ultimii 200 de ani, însă aceasta a fost şi vina conducătorilor români: au avut o gândire ideală, nu reală. „Noi ruşii, am comis multe greşeli în relaţia cu România. Noi am avut o politică reală, nu una ideală. Dialogul profund între noi ne va face să reparăm dialogul istoric, nu foarte bun mereu“, a fost sfatul lui Dughin, aplaudat de publicul care încă îşi mai aducea aminte de regimul comunist şi, după vârsta unora din sală, probabil apucaseră să cunoască şi prezenta trupelor militare sovietice.

„Îl susţin pe Putin“

După perioada de încălzire şi pseudo-istorie, Dughin a trecut la actualitate. A declarat răspicat: „Eu sunt patriot rus şi-l susţin pe Putin, dar şi noi detestăm anumite lucruri din Rusia. Detestăm corupţia A fi patriot rus nu înseamnă a aproba tot. Lucrurile stau cam aşa şi în România. Trebuie să criticaţi, să vă revoltaţi pentru a corecta situaţia“, a subliniat Dughin. Urma partea finală, confruntarea cu pericolul globalizării, acolo unde omul de afaceri George Soros a fost pus la loc de cinste.

 „Viziunea asupra lumii  coincide la Vladimir Putin şi Donald Trump. Aceasta se deosebeşte de UE, nu de a europenilor. Deosebirea e între ceea ce gândesc elitele şi popoarele. Ce vedem acum e un proiect de lichidare a identităţilor colective. De exemplu: are loc pierderea identităţii religioase şi dispariţia religiei. Ori, aşa ceva nu cred că trebuie să aibă loc. Oamenii au dreptul să creadă în ce vor. Globalizarea înseamnă sfârşitul statelor naţionale. Nimicind religia, popoarele, statele, globalizarea mai are în final două sarcini: nimicirea identităţii de gen şi umilirea omului. E o teză absolut globalistă cea a sprijinirii LGBT. Lupta împotriva familiei tradiţionale e alimentată prin fonduri venite de la George Soros. E o reţea care caută să se infiltrează în fiecare societate“, a mai afirmat Dughin într-un discurs în care arăta cum poporul rus duce o luptă împotriva lui Soros şi ale altor „elemente ale globalismului“.

Remarcile filosofului au dus la râsete şi critici în sală, unde un tânăr vântura steagul Uniunii Europene. O sexagenară aflată în al doilea rând a tras repede concluzia: „Oamenii lui Soros au venit şi aici“.  

„Sfaturile“ pentru români

captura

În ciuda zgomotului din sală, Dughin a continuat să respecte punctajul. Cel al ideilor din cărţile sale. 

„Dacă nu vrei să fii gay înseamnă că nu eşti suficient de progresist. În Rusia, Putin e susţinut pentru că nu a vrut acest trend. Acelaşi fenomen e şi în SUA. Trump a dus globalizarea în mlaştină. Globalizarea e peste tot, dar voi sunteţi cei care puteţi spune da sau nu“, a continuat rusul.

Concluzia a arătat concepţia adevărată a unui intelectual apropiat de Kremlin:„Noi vedem că globaliştii au spălat creierele europenilor, au venit cu NATO spre Est şi vor să-şi impună adevărul. Iar când noi împiedicăm o paradă gay, NATO se agită că vrem să oprim progresul. Nu, noi nu vrem asta. Voi vreţi?“, a terminat Dughin înainte de a lua întrebări din sală.

Fără „urangutani“

Ca la aproape orice dezbatere, o parte din întrebări nu prea aveau legătură cu subiectul. Însă, s-a pus şi a primit răspuns. „Domnul Dughin, aveţi ideea despre curentul dacic şi faptul că suntem geţi (din sală se aude: Nu lăsaţi toţi urangutanii să pună întrebări că ne facem de râs)?“, a întrebat un bătrân, tema dacilor fiind reluată şi de alţi spectatori. Timp de aproape o oră, filosoful rus a fost acaparat aproape doar cu întrebări despre daci, conexiunea între daci şi slavi, precum şi despre mântuire, prea puţine fiind pe subiecte precum agresiunea Rusiei în Ucraina sau anexarea Crimeei. 

Răspunsurile sale despre daci, inspirate în mare măsură pe tezele volumului „Dacia hiperboreană“ a lui Vasile Lovinescu, nu i-a mulţumit prea mult pe spectatori. O partea dintre aceştia ar fi vrut să audă că în zona Carpaţiilor a fost leagănul omenirii, însă această interpretare nu a venit. A rămas doar „admiraţia profundă“ pentru daci şi urmaşii lor, în special ataşamentul pentru „puterea spirituală“.

Înregistrarea video de la lansarea cărţii, transmisă de privesc.eu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite