REPORTAJ Ce nu s-a văzut la votarea Codului Penal. Dragnea, salvat de voturile UDMR  VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificările operate de coaliţia PSD-ALDE la Codul penal şi adoptate de Parlament îl ajută pe Liviu Dragnea să scape de grijile penale. Cifrele au arătat că PSD nu mai are majoritate la Camera Deputaţilor, dar s-a bazat pe voturile UDMR şi ale minorităţilor naţionale

Codul penal a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional, cu 180 de voturi pentru, 81 împotrivă şi două abţineri. Voturile UDMR şi ale minorităţilor naţionale a contat decisiv. Coaliţia PSD-ALDE are doar 158 de voturi la Camera Deputaţilor, cu 7 sub limita majorităţii. Însă cele 13 voturi de la UDMR plus cele 7 venite de la minorităţi au refăcut deficitul coaliţiei. Legea va fi contestată de Opoziţie la CCR, apoi va ajunge pe masa preşedintelui pentru promulgare. Iohannis o mai poate întoarce o dată în Parlament, însă va fi ignorat de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Până la finalul lunii mai, noile prevederi vor intra în vigoare. Pe 20 mai, Dragnea are termen în dosarul angajărilor fictive din Teleorman, în care a fost condamnat la trei ani cu executare în primă instanţă.

Cum a decurs şedinţa de plen 

Eugen Nicolicea, refuzat de Klaus Iohannis penru Ministerul Justiţiei, ia cuvântul şi îi pune la zid pe cei care critică modificările aduse de PSD la Codul penal.  „Habar n-au despre ce vorbesc. În ce priveşte experienţa, unii au doi ani de urlete în Parlament şi atât. Nu pot să ne dea nouă lecţii. Se dau care mai de care mari jurişti“, spune Nicolicea. Se întoarce în bancă, în aplauzele palide ale colegilor de la PSD.

Ping-pong cu infractorii

Florin Iordache, care a condus şedinţa în locul lui Liviu Drganea, declară liber la dezbateri, iar primul care vine la microfon este juristul Stelian Ion (USR). Încercând să-i convingă pe cei de la Putere să renunţe la ciuntirea Codului penal, Stelian Ion este întrerupt de trei ori de Iordache care exclamă sec – „mulţumesc”.

Între timp, Cătălin Rădulescu (PSD) se plimbă printre rânduri cu un dosar pe care îl pasează la mai mulţi colegi. Din direcţia opusă apare şi deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, care răsfoieşte foile şi dă aprobator din cap.  Undeva prin urma lor apare şi minsitrul Transporturilor, Răzvan Cuc, care se aşează greoi în scaun şi îşi scoate un pachet de gume. Câteva bănci mai în faţă, politicienii îşi caută cuvintele pe telefon şi le pregătesc să le pună pe Facebook. La microfon, Stelian Ion încearcă din nou: „Nimeni nu a cerut aceste modificări”. Din sală, o voce întrece microfonul: „Hai-hai!”. Aparent plictisit, Eugen Nicolicea se ridică deodată, îşi ia sticla de cola şi se mută în primul rând, chiar lângă Lia Olguţa Vasilescu.

Momentul votului pentru modificarea Codurilor penale trece fulger. „Codul a fost adoptat. Da, a fost adoptat”, exclamă vicepreşedintele Camerei unui politician confuz. „Azi, o ţară întreagă poate să vadă parlamentarii care au votat favorizarea infractorilor. Aţi făcut-o împotriva românilor cinstiţi din această ţară. Liviu Dragnea îşi rezolvă problemele de dublu condamnat printr-o lege dată în Parlamentul României”, declară Raluca Turcan de la microfon, fiind lăsată prematur fără semnal de Iordache. Odată cu pomenirea lui Dragnea apar şi reacţiile PSD, care încep să bată cu palmele în bănci şi să strige în cor „Huo”. Stelian Ion ia şi el cuvântul. „Un nimic atât de simplu, după vorbă, după port“, spune deputatul USR, aluzie la Liviu Drganea, care l-a numit „nimic“ pe un tânăr suceavean care a îndrăznit să-l contrazică.  Iordache e vigilant de data asta însă şi exact înainte ca membrul USR să poată menţiona numele preşedintelui PSD, îi taie microfonul.

În sală, „huo-urile” devin şi mai intense, iar Eugen Tomac ezită pentru o secundă să ia cuvântul. „Am votat împotrivă pentru că nu credem în această mascaradă. Nu vă bucuraţi azi. Se va bucura la sfârşit poporul roman când vă va trimite la lada de gunoi a istoriei”, exclamă liderul PMP. „A fost adoptat…ce mai vreţi?”, afirmă Iordache câteva clipe mai târziu.

„Porcule!“

În timp ce social-democraţii părăsesc sala, la microfon se înghesuie şi Marton Arpad, de la UDMR, care explică de ce partidul său a votat pozitiv. „Porcule”, se aude dintr-odată din colţul USR. Vicepreşedintele Camerei face apel la linişte, însă Arpad nu e mulţumit. „Vă rog să o opriţi pe doamna cu zarva din prima bancă. Puteţi să o opriţi pe doamna elegantă?”, spune supărat deputatul. La finalul intervenţiei, Arpad merge ţintă către Raluca Turcan şi începe să ridice palmele la aceasta. Din celălalt colţ, se aude din nou, ca un ecou: „Porcule”.

Cum scapă Dragnea

Unul dintre articolele modificate de PSD vizează reducerea termenelor de prescripţie a răspunderii penale, care îl avantajează direct pe Liviu Dragnea, acuzat de instigare la abuz în serviciu în dosarul anagajrăilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. Potrivit procurorilor, Dragnea ar fi comis faptele în intervalul 2006-2012. Mai exact, două femei din Teleorman erau angajate pe hârtie la Direcţia Copilul Telorman, însă munceau efectiv la filiala PSD, condusă de Liviu Dragnea, care la acea vreme era preşedintele CJ Teleorman.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite