Reportaj. Ce nu s-a văzut la TV de ziua PNL: de la apelul la calm intern şi săgeţile către PSD până la duşul rece primit, prin criticile intelectualilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

Liberalii au sărbătorit ieri 147 de ani de la înfiinţarea PNL, prin mai multe evenimente, fie doar între membrii de partid, fie cu intelectualii. Dacă la prima întâlnire accentul a fost pus pe laude şi moştenirea istorică, la al doilea partidul a fost avertizat de pericolele pe termen lung ale colaborării cu PSD şi de necesitatea regândirii strategiei pentru 2024, dacă nu vor să piardă alegerile.

Liberalii şi-au început ziua printr-un eveniment la Conacul Brătianu de la Florica (jud. Argeş). De la ora 7 liberalii locali au fost mobilizaţi să pună la punct lucrurile pentru venirea, de la 10.30, a preşedintelui României şi a premierului. De altfel, Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă au fost principalii vorbitori, cuvântul mai fiind luat de Alina Gorghiu (şefa PNl Argeş) şi Dinu Zamfirescu, vechi liberal. Aproape toţi liderii partidului au fost prezenţi la conac, inclusiv persoane intrate într-un con de umbră, cum e cazul lui Theodor Atanasiu, fost secretar general al formaţiunii.

Mesajul lui Iohannis a fost clar: să fie încetate luptele interne, prezente în PNL constant în ultimii doi ani. „Timpul luptelor politice interne a trecut, cel puţin aşa cred eu, şi cred că dumneavoastră vă doriţi acelaşi lucru. Partidul Naţional Liberal a făcut toate schimbările pe care le-a considerat necesare pentru a asigura o conducere capabilă să garanteze o guvernare competentă, care să ofere şansa unui succes electoral în viitor, mai exact în 2024. PNL are în acest moment un lider ales, domnul premier Nicolae Ciucă, cu o solidă majoritate a membrilor partidului, şi astfel suntem în situaţia pe care foarte mulţi şi-au dorit-o, ca preşedintele PNL să fie premierul Guvernului României. Acum, prioritatea absolută este aceea de a gestiona eficient aceste crize serioase cu care ne confruntăm şi să luăm cele mai bune măsuri în sprijinul populaţiei.”.

Puternic ancorat în prezent a fost şi mesajul lui Nicolae Ciucă, printre ideile expuse fiind nevoia de stabilitate fiscală, astfel încât să existe predictibilitate. Mesajul a fost o săgeată către PSD, formaţiune care insistă cu eliminarea cotei unice: „În societăţile contemporane, statul liberal trebuie să asigure predictibilitate fiscală şi investiţii.  Predictibilitatea fiscală garantează că agenţii economici (de la cel mai mic antreprenor la o companie multinaţională) pot prevedea acţiunea economică pe termen mediu şi lung. Aşteptările lor legitime sunt protejate de încrederea că instituţiile statului nu îşi modifică politica fiscală atunci când aceasta a căpătat stabilitate şi eficienţă în timp”, a precizat Ciucă.

Nu au lipsit nici momentele de destindere. Într-un moment de linişte dintre discursuri, un ales local care vorbea la telefon, pe speaker, a fost admonestat de interlocutoare că nu înţelege ce spune pentru „că zbiară una pe fundal”. De fapt, persoana care vorbea era Alina Gorghiu. Admonestarea a putut fi auzită de un grup considerabil de oameni, ceea ce a provocat râsete într-un colţ al adunării.

Pericolele pentru PNL, prin ochii intelectualilor

Atmosfera de la Biblioteca Central Universitară a fost profund diferită de cea de la conacul Florica. Dacă în Argeş liberalii s-au gratulat pentru anii împliniţi de PNL, la evenimentul cu intelectualii din zona liberală, formaţiunea a fost adusă cu picioarele pe pământ de istorici, jurişti şi sociologi.

Tonul a fost dat de Stelian Tănase, liberal declarat, dar niciodată membru al PNL, dar care mereu timp de decenii a avut o relaţie bună cu formaţiunii „PNL se duce spre alegerile din 2024 dezbinat. Sunt două partide liberale plus alte grupări care pretind tendinţe sau idei liberale. Asta duce la catastrofă. Veţi pierde alegerile, dacă nu vă veţi unifica. V-aţi unit, ca să nu zic înhăitat cu PSD-ul, care e o alianţă toxică, cu un foarte subţire alibi, că e continuitate, soliditate, coeziune. Nu, e oportunism. Şi e un calcul greşit. Această coabitare va produce eşec. Eu voiam să vin să vă dau veşti bune, dar n-am putut. Trebuie să găsiţi în perioada următoare o cale să vă prezentaţi în faţa electoratului uniţi, cu aceleaşi idei, priorităţi, cu aceleaşi tehnici şi strategii, ca să scoateţi de la guvernare (...) E o alianţă toxică, iar din păcate, în această alianţă nu câştigaţi dvs sau noi, că şi eu sunt liberal. Va câştiga PSD. Vă va înghiţi. Primul efect e că a efasat, a şters identitatea PNL-ului. Nu aveţi mesaj, nu vă vedeţi”, a precizat Tănase, care a subliniat că temele mari au fost acaparate de PSD.

Valeriu Stoica, fost preşedinte PNL şi profesor universitar, le-a vorbit despre ceea ce înseamnă un om politic cu viziune, reproşându-le că mulţi dintre liderii partidului par să nu fie atenţi la lucrurile vizibile social, economic şi politic, dar mai ales par să nu aibă capacitatea de a se gândi pe termen lung la binele partidului, dar şi al ţării. De altfel, Stoica le-a amintit că deşi din 2019 a fost restaurat monumentul lui Ion C. Brătianu, nici până azi nu a fost inaugurat cum trebuie.

Crin Antonescu, fost preşedinte al PNL, a şi glumit când a luat cuvântul după Tănase şi Stoica: „După cum a început dezbaterea nu pare să fie un concurs de laude la adresa PNL. Şi nu am obligaţia să încep eu”. La rândul său, Antonescu a subliniat că dezbinarea a fost o constantă a PNL, în cadrul formaţiunii, inclusiv a familiei Brătienilor, însă liberalii tot au reuşit, fie că au vrut sau nu, fiind legaţi de toate evenimentele istorice mari. Nu în ultimul rând, Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe al PNL şi director al Bibliotecii Naţionale, a mizat pe importanţa selecţiei resurselor pentru guvernare, fiind date exemple din trecut, începând cu Primul Război Mondial.

Ciucă a confundat-o pe Gorghiu cu Anastase

Spre finalul evenimentului de la BCU, Nicolae Ciucă a precizat că formaţiunea liberală vrea să redeschidă dialogul PNL cu intelectualii. În cuvântul de încheiere a mulţumit tuturor foştilor preşedinţi, fie ei şi interimari, ai formaţiunii. I-a nominalizat pe Crin Antonescu, Valeriu Stoica, Vasile Blaga şi pe Roberta Anastase. Anastase a fost menţionată în timp ce se uita la Alina Gorghiu, pentru că Anastase nu a fost niciodată preşedintă interimară, nici măcar prim-vicepreşedintă. Ciucă şi-a cerut scuze pentru gafa făcută, însă nu a mai revenit cu nominalizarea Alinei Gorghiu ca fostă şefă interimară peste liberali.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite