REPORTAJ Ce au câştigat Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin de pe urma fuziunii PLR-PC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Congresul de fuziune PLR-PC a fost un succes pentru proaspeţii lideri ai noului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin. Astfel, în timp ce Tăriceanu a obţinut o platformă puternică pentru a-şi continua răfuielile personale cu foştii colegi din PNL, dar şi cu procurorii anticorupţie, Daniel Constantin a răsuflat uşurat, după ce a bifat desprinderea de Dan Voiculescu, care, din închisoare, anunţă înfiinţarea unui nou partid.

Vineri dimineaţa, înainte de ora 10.00, curtea Parlamentului e în plină forfotă, la sosirea autocarelor cu delegaţii sosiţi la Congresul de fuziune PLR-PC.  Aproximativ 700 dintre ei se opresc în sala unde are loc Congresul PC, prezidat de Daniel Constantin, în timp ce alţi 700 îl aşteaptă, într-o altă sală a Parlamentului, pe Călin Popescu Tăriceanu. Spre deosebire de Constantin, care este punctual, Tăriceanu întârzie fix o oră la Congres, ocazie numai bună pentru delegaţi să se înfrupte din bucatele care îi aşteaptă pe mesele întinse de o parte şi de alta a sălii.

Astfel, în timp ce conservatorii constată, fără vociferări, absenţele unor figuri cunoscute din formaţiune, precum  Maria Grapini, Dumitru Pelican, Cristian Popescu Piedone, liberal-reformatorii privesc plictisiţi către scena pe care niciunul dintre liderii partidului nu a binevoit să îşi facă apariţia. Lipsa în bloc a liderilor PLR nu este, însă, întâmplătoare: cu toţii îşi fac apariţia la ora 12.00, conduşi de Călin Popescu Tăriceanu. În spatele lui Tăriceanu, disciplinaţi, se deplasează către scenă fostul ministru al Culturii Daniel Barbu, ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu, deputatul Ovidiu Silaghi, senatorul Petru Ehegartner. Evenimentul debutează, firesc, cu intonarea imnului, iar  delegaţii se ridică, solemn, de pe scaune. La final, se aud şi câteva aplauze, moment în care Tăriceanu remarcă, iritat: „După intonarea imnului nu se aplaudă. Poate la ţară“. Aplauzele se curmă brusc.

Tăriceanu susţine apoi un discurs din care nu lipsesc atacurile la adresa Justiţiei, pe care le justifică însă chiar prin prisma orientării sale liberale, le vorbeşte delegaţilor despre fuziunea care ar urma să facă din PLR un partid mare şi puternic şi îl lasă, apoi, pe Daniel Barbu să le prezinte celor din sală documentele partidului, printre care şi Statutul. Spre deosebire de PSD şi PNL, liberal-reformatorii nu suflă un cuvânt despre criterii de integritate care să se aplice membrilor partidului.

Constantin, sub aripa lui Tăriceanu

După reuniunea scurtă a liberal-reformatorilor, conducerea PLR se deplasează, din nou, în bloc către Salonul Alb de la Senat, unde se ţine un alt eveniment cu semnificaţie simbolică: semnarea Protocolului de fuziune dintre cele două formaţiuni. Tăriceanu şi Constantin îşi zâmbesc prieteneşte, îşi dau mâna, iar preşedintele Senatului chiar îl cuprinde protector pe după umeri pe tânărul lider de partid. În dreapta şi în stânga lor, liderii noii formaţiuni, ai ALDE, stau pregătiţi pentru poză.

După acest moment, toţi cei 1400 de delegaţi se reunesc, pentru Congresul de fuziune. La Congres, delegaţilor le sunt transmise  mesaje din partea liberalilor europeni, printre care se numără Graham Watson, şeful ALDE şi Guy Verhofstadt, dar şi o încurajare venită din partea PSD. Mai exact, chiar din partea premierului Victor Ponta care, aflat în Turcia, le scrie din spital. Mesajul e citit de secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi. Prin vocea lui Dolineaschi, Ponta îi laudă pe Tăriceanu şi pe Constantin pentru demersul lor, iar delegaţii aplaudă la ordin, fără însufleţire. Semnalul este, însă, clar: PSD susţine fuziunea, în ciuda lui Dan Voiculescu, care s-a opus vehement. De altfel, Ponta vorbeşte inclusiv despre o guvernare mai puternică alături de noul ALDE, declaraţie din care reiese faptul că fuziunea celor două formaţiuni este văzută bine la Guvern, drept semn de unitate. 

Tăriceanu, vedeta Congresului

Singurul discurs care animă sala este cel al lui Tăriceanu. Rumoarea se produce când preşedintele Senatului lansează mai multe atacuri la adresa Justiţiei. Când spune că arestul preventiv şi ascultatul telefoanelor sunt două certitudini în România, delegaţii bat din palme, încântaţi. La rândul lui, co-preşedintele ALDE apasă pedala criticilor şi le pune etichete Alinei Gorghiu, pe care o prezintă drept o Ana Pauker a PNL, lui Mircea Geoană, faţă de care manifestă o atitudine la fel de critică, dar şi preşedintelui Klaus Iohannis. Cu toate astea, Justiţia rămâne în continuare tema sa favorită. Tăriceanu îi îndeamnă pe delegaţi să fie cu ochii în patru la „abuzurile Justiţiei“ şi vorbeşte în termeni duri despre „spectacolul cătuşelor“.  Răfuielile sale cu PNL ajung de la Gorghiu la fostul preşedinte PNL Crin Antonescu, pe care Tăriceanu nu conteneşte să îl critice pentru decizia de a fuziona PNL cu PDL. „Noul PDL, cum îi spun eu“, adaugă şeful Senatului.

Voiculescu, supărat

Încă de la începutul lunii martie, când au debutat discuţiile privind fuziunea, Dan Voiculescu a avut o reacţie nervoasă. Peşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a trimis din închisoare o scrisoare în care s-a arătat profund nemulţumit de planurile lui Constantin şi a sfătuit membrii PC să îl schimbe de la conducerea formaţiunii.

„Am aflat cu stupefacţie că Daniel Constantin vrea să fuzioneze Partidul  Conservator cu un alt partid. Celor care vor să-l urmeze, le doresc succes în viaţa politică“ , scrie Voiculescu. Pentru cei care sunt de aceeaşi părere ca şi el, Dan Voiculescu propune organizarea unui Congres „pentru alegerea unei noi conduceri a partidului“. „În cazul în care vi se impune fuziunea, vă propun să se organizeze Congresul pentru alegerea unei noi conduceri a Partidului Conservator“, a scris la acea dată Voiculescu. Între timp, Voiculescu a anunţat că se delimitează de PC şi că va pune bazele unui nou partid politic. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite