REPORTAJ Cântecul de lebădă al lui Traian Băsescu. Fostul şef al statului a ieşit cu scandal din politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Retragerea lui Traian Băsescu din fruntea PMP a fost după chipul şi asemănarea sa de om politic: o sală electrizată de discurs, verbe puternice, vorbe mari, dar mai ales replici spontane şi contondente. Traian Băsescu a făcut pasul înapoi, după o ultimă ceartă cu Robert Turcescu. Ce lasă în urmă? Un partid decimat, care, sub pretextul unui nou început, şi-a organizat propriul priveghi politic.

În faţa Casei Poporului, o tânără delegată a PMP îşi imploră iubitul să-i facă o poză. „Te rog, iubi, când mai ajung eu la Casa Poporului? Uite ce frumos se vedeeee!“, se ruga domnişoara. Ea a avea o rochie foarte scurtă, el avea o cămaşă foarte transpirată. A fost cald sâmbătă în Bucureşti, când PMP-işti din toate ţara au venit la Palatul Parlamentului pentru a marca un sfârşit, dar şi un nou început. Traian Băsescu s-a retras, formal, din fruntea partidului, lăsându-i locul lui Eugen Tomac, extensia lui politică. Congresul n-a avut nicio miză, căci rezultatul era dinainte cunoscut. A fost, de fapt, o gală de retragere pentru Traian Băsescu, stricată de câteva adevăruri rostite, inopinat, de Robert Turcescu. Adevărul e deranjant chiar în şi partidele mici.

Înainte de a începe şedinţa, pe un video-proiector rulau imaginile-simbol din cariera politică a lui Traian Băsescu: întâlnirile cu preşedinţii SUA, discuţiile cu Angela Merkel, schimbul de zâmbete cu Prinţul Charles, aderarea la UE şi plecăciunea în faţa tricolorului, la despărţirea de Palatul Cotroceni, după 10 ani de mandat. Apoi, pe ecran a apărut o poză imensă cu Constituţia, cumva ironic, dacă ne gândim că fostul şef al statului a fost acuzat în dese rânduri că a siluit Legea fundamentală. Dar puţină lume era atentă la clip, căci sala Congresului avea ieşire la o terasă cu vederea spre Piaţa Unirii, deci un fundal perfect pentru câteva poze de urcat pe Facebook. #Casa Poporului #Traian Băsescu #Congres PMP. Acestea au fost cele mai tastate cuvinte, sâmbătă, la Parlament.

Congresul PMP s-a concentrat pe două mari teme: unirea Republicii Moldova cu România şi odele închinate lui Traian Băsescu. Când i-a venit rândul la microfon, fostul preşedinte s-a arătat optimist din cale afară. „Suntem la un Congres care înseamnă o etapă încheiată şi un proces de relansare a partidului. A venit momentul să trecem în etapa de dezvoltare a partidului, să-l facem unul important pe scena politică românească. N-am să fac un bilanţ a ceea ce a fost, ci o să privesc către viitor“, a spus fostul lider PMP. Dar totuşi să ne uităm puţin la trecut. Ce lasă în urmă Traian Băsescu? Fapte: un discurs anti-justiţie, exact pe dos faţă de mandatul prezidenţial; un partid aflat în marja de eroare a sondajelor de opinie; aleşi locali care au bătut palma cu PSD; o alianţă ruptă cu UNPR; un grup parlamentar decimat după racolările Puterii.

Cum răspunde noul preşedinte al partidului în faţa acestui bilanţ? Apelând la Biblie. „Să nu vă pară rău de cei care au trădat. Şi Iisus a fost trădat“, a îndemnat Eugen Tomac.

„Vreţi să ajung ca Iliescu să mă târăsc prin partid?“
Singurul care a spus adevărul verde în faţă a fost deputatul Robert Turcescu. Fostul jurnalist şi-a început discursul cu o scurtă poezie, în care le-a spus colegilor că „barca a luat apă“ şi că „ne-a lăsat şi căpitanul“. Apoi a vorbit despre blaturile pe care PMP le-a făcut cu PSD, despre poziţionarea greşită la legile Justiţiei (de partea infractorilor), a  taxat discursurile sforăitoare şi l-a criticat pe Traian Băsescu pentru că a dezertat într-un moment foarte greu pentru partid.

Toată atmosfera festivă a fost spartă de vorbele lui Turcescu, iar Traian Băsescu nu putea rămâne impasibil. S-a ridicat imediat şi a cerut drept la replică. Iar la microfon a apărut un Băsescu reîncărcat.  „Domnule Turcescu, e discursul premergător plecării? M-aş fi aşteptat să fiţi capabil să vă rezolvaţi problema cu secretara de la Constanţa. Mi-aţi spus că plecaţi din partid dacă ea nu-şi retrage plângerea. Din octombrie anul trecut v-am anunţat că vreau să renunţ, că e timpul unei echipe mai tinere. Vreţi să ajung ca Iliescu să mă târăsc prin partid?“, a întrebat Băsescu, în ropotele de aplauze ale sălii. Şi a plecat de pe scenă, din sală şi din viaţa politică. A fost o ultimă tresărire a fostului parlamentar, ministru, primar şi şef de stat.

În mod ironic, Traian Băsescu a susţinut ultimul discurs ca preşedinte al PMP în aceeaşi sală în care Elena Udrea fusese aleasă primul preşedinte al formaţiunii în urmă cu patru ani. „Rămân alături de partid, îi voi fi credincios, dar a venit vremea să-mi scriu memoriile. Abia aştept să pot ţipa: «Tăriceanu e cel mai bătrân preşedinte de partid»“, a încheiat, ironic, Băsescu.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite