Reportaj. Alegeri tensionate la PNL Sector 2: „Vă iubesc pe toţi, chiar şi pe aceia care nu mă iubiţi deloc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Boagiu, preşedintele PNL Sector 2. FOTO Arhiva Adevărul
Anca Boagiu, preşedintele PNL Sector 2. FOTO Arhiva Adevărul

Anca Boagiu a fost realeasă preşedintă a organizaţiei PNL Sector 2 într-o şedinţă în care liberalii şi-au aruncat săgeţi pentru rezultatele proaste de la ultimele alegeri. Liderii centrali ai PNL au dat vina pe fosta conducere pentru proasta organizare, pe Dacian Cioloş, au cerut să nu-şi mai pună piedici, dar mai ales să nu mai fie lăsaţi singuri.

Fosta senatoare Anca Boagiu a fost realeasă preşedinte a organizaţiei PNL Sector 2 după ce a primit 321 de voturi din 373 valabil exprimate. Ceilalţi doi contracandidaţi, Adrian Neacşi, respective Remus Borcaş, au luat 48 de voruri, respective 4 voturi. Cu toate diferenţa a fost foarte mare, şedinţa a fost tensionată, mai mulţi reprezentanţi ai partidului, unii chiar cu funcţii înalte în conducerea central, aruncând vina pe alţi colegi pentru faptul că PNL a ajuns în Bucureşti la 12%.

Programată să înceapă la 18.00, Adunarea Generală a PNl Sector 2 a început la 18.45, sute de delegaţi fiind l intrarea în sală pentru a-şi lua vbuletinele de vot. Înainte de a trece la lucrările şedinţei şi discursuri, Anca Boagiu a cerut un moment de reculegere în memoria unui fost coleg de partid decedat de curând . Apoi, aceasta le-a cerut ca după alegerile interne, să aibă „loc fuziunea cu adevărat“ şi a ţinut să precizeze: „Vă iubesc pe toţi, chiar şi pe aceia care nu mă iubesc deloc “.

Înainte de prezentarea celor trei candidaţi pentru funcţia de preşedinte, mai mulţi liberali din conducerea centrală sau simpli membri, dar cu notorietate, au ţinut discursuri. Fostul deputat Mircea Toader i-a reproşat Ancăi Boagiu că a fugit din Bucureşti să candideze la Maramureş,, în timp ce Ludovic Orban, candidat la şefia PNL a crtiticat organizaţia de la Bucureşti pentru că a dus PNL la 12%. 

„Noi nu avem ce împărţi azi. După alegeri, aş vrea să văd că nu ne mai dăm la gioale“, a precizat Orban, în timp ce se uita la colegi precum Anca Boagiu, Cristian Buşoi, Costică Canacheu sau Mircea Toader. În plus, candidatul pentru şefia PNL a cerut opoziţia nu doar la PSD, ci şi la USR, „un partid care nu e Ileana Cosânzeana, ci zâna cea rea“.  

Singurătatea lui Predoiu

I-a urmat la microfon un al canddiat la şefia PNL, prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu. Fostul ministru alJustiţiei a amintit că el a fost o soluţie „de avarie“ pentru Primăria Bucureşti, fiind ales cu puţin timp înainte de campania electoral de la locale. „Am avut momente când m-am simţit singur în campanile“, a mărturisit pretendentul la şefia partidului

Secretarul general interimar, Cristian Buşoi, a luat apărarea organizaţiei de la Capitală, unde deţine şi funcţia de preşedinte interimar. Acesta a subliniat că spre deosebire de organizaţiile puternice unde au fost pierdute jumătate din voturi, cu toate că au scos scoruri de peste 30%, în Bucureşti au fost câştigate voturi în plus, chiar dacă au rămas la 12%. „Duşul rece de la locale s-a repetat la parlamentare. Însă, am crescut în număr de voturi. Greşelile nu vă aparţin. Greşelile aparţin conducerii central“, a declarat Buşoi, nemulţumit că Dacian Cioloş nu a venit alături de PNL în campanile.

În faţa membrilor au fost citite şi două scrisori venite de la membri care nu au putut fi prezenţi, adică europarlamentarul Theodor Stolojan şi viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popesc. Stolojan i-a îndemnat pe colegii săi să o voteze pe Anca Boagiu, în timp ce Dan Popescu a susţinut că e necesară unitatea şi că doar „adevărul va elibera PNL de populisme”.

Înainte de a trece la vot, într-un scurt discurs de prezentare, Boagiu a vorbit de cariera sa.  „Nu am intrat în politică pentru că nu aveam ce să mănânc“, a spus aceasta înainte de a cere ca liberalii să nu mai ceară aprobare de la oameni din afara partidului şi să nu se mai uite „la bec“ pentru a primi indicaţii.

Singurul contracandidat care a vrut să intre în dispută cu „Anca“ (n.r.-Anca Boagiu) a fost Adrian Neacşu, membru PNL care a i-a transmis colegi să nu mai promoveze „politica uşilor închise“ şi a „jocurilor“. „Eu nu sunt Anca pentru dumneavoastră, să ştiţi. Iar dumeanoastră sunteţi domnul Adrian Neacşu pentru mine“, i-a replicat tăios Anca Boagiu.

Fără prăjitură şi cafea

În momentul votului s-a creat o debandadă generaăl. Lumea s-a înghesuit să voteze pentru a pleca acasă, încât de mai multe ori s-a strigat din sală ca oamenii să nu se mai împingă în apropierea urnelor pentru a nu le strica. După vot, doar un grup de câteva zeci de femei a aşteptat deznodământul. Una din ele chiar a invocate faptul că partidul ar fi trebuit să dea „o prăjiură, o cafea“ în această perioadă de aşteptare. Partidul nu a dat nimic. Până la urmă, fosta senatoare Boagiu a fost aleasă fără problemă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite