REPORTAJ Învestirea Guvernului Ciucă: PNL şi-a luat porţia de umilinţă. Ce şi-au reproşat partidele şi cum s-a ajuns iar la proteste în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă a făcut apel la unitate, în timp ce social-democraţii au criticat fără menajamente fostele guvernări liberale din ultimii doi ani. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă a făcut apel la unitate, în timp ce social-democraţii au criticat fără menajamente fostele guvernări liberale din ultimii doi ani. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul Ciucă a fost învestit fără emoţii, într-o şedinţă în care PSD s-a comportat ca şi cum PNL este încă adversarul său, în timp ce liberalii au acceptat cu resemnare criticile şi au făcut apel la unitate.

Parlamentarii din toate partidele Coaliţiei s-au prezentat cu disciplină militară la vot, în condiţiile în care Guvernul a avut 318 voturi „pentru”, dintr-un număr total de 322 de voturi, de care dispun cele trei partide guvernamentale şi Grupul minorităţilor naţionale. Liberalii care în spatele uşilor închise au criticat înfrăţirea cu PSD, dar şi social-democraţii care au strâmbat din nas faţă de susţinerea unui premier din alt partid au uitat de aceste detalii, ceea ce a făcut din noul Cabinet cel mai votat guvern din ultimii ani.

Discursul premierului Nicolae Ciucă a fost presărat cu nenumărate apeluri la unitatea coaliţiei. Premierul a încercat să-şi concentreze mesajele pe ideea că în următoarele luni începe dezvoltarea României. Nu la fel a procedat şi Marcel Ciolacu, preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor.

PNL şi dezastrul guvernărilor

„Au fost doi ani pierduţi, de încercări eşuate şi instabilitate. Trebuie să aplicăm măsurile PSD din prima zi. PSD ştie să guverneze, a demonstrat-o întotdeauna, mai ales când am venit după dezastrul altor guvernări”, a afirmat Marcel Ciolacu, de la tribuna Parlamentului, în timp ce liberalii ascultau fără nicio reacţie cum liderul PSD călca în picioare toate măsurile luate de Guvernele Orban şi Cîţu. 

Marcel Ciolacu nu l-a uitat nici pe Klaus Iohannis. „Nu voi minţi niciodată că am învins pandemia”, a transmis Ciolacu, aluzie la o declaraţie a şefului statului din 24 iunie, când Iohannis a subliniat „că am oprit pandemia” şi deschidea uşa măsurilor de relaxare. Replica PNL nu a mai venit. De altfel, liderul PNL, Florin Cîţu, a stat majoritatea timpului plecat din sală şi nici nu a vrut să conducă şedinţa de învestire, deşi este preşedinte al Senatului. 

USR s-a conturat ca principala forţă din Opoziţie, mesajele fiind orientate mai ales către liberalii dezamăgiţi de asocierea PNL cu PSD. Prin urmare, cei din USR au marşat că sunt singurii care vor promova măsurile liberale, mai ales după ce Ludovic Orban nu a luat cuvântul în plen.

Confiscarea protestului

Trei tineri, care s-au revendicat de la mişcarea Rezist, au protestat în faţa plenului, fiind scandate mesaje împotriva PSD şi PNL. Protestul a degenerat în îmbrânceli între cei trei manifestanţi, care aveau un banner mare, şi angajaţii Parlamentului. În apărarea protestatarilor au sărit deputaţii USR Mihai Poliţieanu şi Tudor Benga, iar în primă fază, şi George Simion, liderul AUR.Simion a încercat să se lipească de protestatari, dar aceştia i-au zis să plece de lângă ei, ceea ce a dus la schimburi de replici între liderul AUR şi manifestanţi, acuzaţi că nu vor să scandeze şi împotriva lui Iohannis. Timp de câteva minute, Simion a încercat să mute atenţia asupra sa, însă când protestatarii s-au culcat la pământ, pentru a nu fi evacuaţi, deputatul a plecat.

Protestatarii s-au pus jos când personalul Parlamentului a vrut să le ia banner-ul. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

protest în parlament 25 noiembrie 2021. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Criza politică s-a terminat“

La Palatul Cotroceni, joi, la depunerea jurământului de către noii miniştri, Klaus Iohannis a anunţat, într-un mesaj scurt, că s-a terminat criza politică, dar continuă criza sanitară şi cea energetică. „Este nevoie de un guvern solid, cu o majoritate consistentă în Parlament. Acum există acest Guvern”, a conchis şeful statului, care le-a transmis celor prezenţi că nu sunt doar probleme pentru Coaliţie, ci şi oportunităţi, pentru că vin banii din PNRR.

Regulile după care vor juca partidele din Coaliţie

Preşedinţii partidelor din coaliţia de guvernare au semnat acordul privind modul cum va funcţiona noua Putere, fiind incluse detalii referitoare la rotaţia premierilor, a titularilor de la ministerele avizatoare, procedura de revocare a demnitarilor şi înalţilor funcţionari publici, dar şi modul cum vor fi luate deciziile.  

Mandatul Guvernului Ciucă este până pe 25 mai 2023, în momentul schimbării premierului fiind făcută rocada între Ministerul de Finanţe (acum PSD) şi Ministerul Justiţiei (acum PNL), dar şi între Ministerul Transporturilor (PSD) şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (PNL). La fel se va proceda şi în cazul secretarului general al Guvernului (PSD) şi al şefului Cancelariei premierului (PNL). Mandatul celui de-al doilea Guvern este până la alegerile parlamentare din 2024.

Revocarea unor persoane numite în funcţii publice poate avea loc doar după consultarea partidului care a propus acele persoane. „Remanierea este atributul premierului, sper să nu ajungem la această situaţie”, a afirmat Florin Cîţu, liderul PNL, după semnarea acordului cu uşile închise. O prevedere similară referitoare la revocare exista şi în fosta coaliţie, cea formată din PNL, USR şi UDMR, ceea ce nu l-a împiedicat pe Cîţu să demită mai mulţi miniştri şi secretari de stat fără acordul partenerilor de guvernare.

De asemenea, toate deciziile privind legile şi ordonanţele de urgenţele care urmează să fie promovate vor trebui luate mai întâi în cadrul şedinţelor săptămânale de coaliţie, la care vor participa preşedinţii de partid, liderii de grupuri parlamentare şi miniştrii. Deciziile referitoare la actele normative vor fi luate prin consens

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite