REPORTAJ Începutul sfârşitului, la Cotroceni: între „Respect! Noi suntem copiii statului de drept!“ şi „Mai am un singur dor, Băse la vorbitor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de persoane s-au adunat duminică, în jurul orei 13.00, în faţa Palatului Cotroceni, unde preşedintele încă în funcţie era aşteptat să iasă pentru a-şi întâmpina simpatizanţii,în ultima sa zi de mandat. Traian Băsescu a ieşit, însă, de la Cotroceni, a salutat scurt mulţimea , a sărutat steagul şi a urcat în maşină alături de Maria Băsescu, fără să arunce vreo privire în urmă.

Aproximativ 400 de persoane s-au adunat, duminică, în faţa Palatului Cotroceni, pentru a-şi lua rămas bun de la preşedintele Traian Băsescu, însă nu toţi au venit cu gânduri bune. Trotuarul din faţa Palatului Cotroceni a fost, astfel, ocupat, atât de admiratori ai preşedintelui, cât şi de cei veniţi să îşi exprime resentimentele la adresa celui care a condus ţara în ultimii zece ani.

„Cel mai bun preşedinte“

Printre simpatizanţi, mai mulţi pensionari, dar şi câţiva tineri au aşteptat cu nerăbdare ieşirea preşedintelui. „Domnule, a fost cel mai bun preşedinte!“, spune o femeie, pedantă, iar alta completează: „Nici nu era greu, după Iliescu şi Constantinescu!“. Câteva pensionare se ceartă cu jandarmii, care le împing cât mai departe de stradă. Între ele, un bărbat vociferează: „Lasă-ne, domnule, să ne bucurăm şi noi măcar astăzi! Îl vedem pe preşedinte!“.

image

Aşteptările sunt mari în tabăra simpatizanţilor. Au venit şi câţiva susţinători de-ai preşedintelui care fac parte din Partidul Mişcarea Populară, s-au urcat pe ziduri şi au afişat, la unison, mesajul: „Băsescu, respect! Noi suntem copiii statului de drept!“.

image

„La puşcărie!“

Ceva mai departe, mai mulţi protestari veniţi la îndemnul postului Antena 3 au început să scandeze, la rândul lor, mesaje prin care îndemnau justiţia „să facă dreptate“ în cazul lui Traian Băsescu. Mult mai vocali şi organizaţi, protestarii au afişat mesaje precum: „Mai am un singur dor, Băse la vorbitor (pe interior) şi Nuţi la Târgşor“ sau „Justiţie, pune mâna pe el“. Altele, adresate către DNA, îndemnau procurorii să facă o vizită la Nana, pe terenul deţinut de fiica preşedintelui, Ioana Băsescu.

image

Nici unii, nici alţii nu au avut însă satisfacţie, deşi cu toţii aşteptau nerăbdători sosirea preşedintelui. Traian Băsescu a plecat din Palatul Cotroceni însoţit de soţia sa, a sărutat drapelul şi a urcat în maşină după ce a salutat scurt. Ovaţiile, dar şi fluierăturile au durat mai puţin de câteva secunde, iar unii au rămas buimăciţi, fără să fi apucat să vadă ceva.

„Cum? Asta a fost tot? A plecat deja?“, întrebau oamenii, neîncrezători. „Da, domnule! A plecat! Credeaţi că stă la o şuetă?“, le-a răspuns un jandarm mătăhălos, bucuros că oamenii începuseră deja să elibereze carosabilul.

„A intrat repede în maşină, şi maşină acoperită, cu nebunii ăştia, Doamne fereşte, păţea cum a păţit Kennedy“, a comentat un pensionar, care se şi îndrepta deja spre casă.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite