Replici între Alina Gorghiu şi ministrul Apărării. Dîncu: Daca aţi încerca să citaţi corect ar fi în spiritul coaliţiei pe care o susţineţi. S-a schimbat ceva?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Dincu FOTO Inquam Photos / Virgil Simonescu
Vasile Dincu FOTO Inquam Photos / Virgil Simonescu

O declaraţie a ministrului Apărării, Vasile Dîncu, a încins spiritele în coaliţie, după ce vicepreşedinta Senatului, Alina Gorghiu l-a taxat pe social-democrat într-o postare pe Facebook. În replică, ministrul i-a atras atenţia că în mesajul său l-a citat pe preşedintele francez Emmanuel Macron şi i-a răspuns ironic, argumentând că o citare corectă „ar fi în spiritul coaliţiei”.

„Vasile Dîncu, înainte să îşi bea cafeaua:

Trebuie sa revenim la valorile de acum 30 de ani, în momentul în care gândeam securitatea alături de Rusia, nu împotriva Rusiei”, a scris vicepreşedinta Senatului pe Facebook. 

Ulterior, ministrul Apărării i-a răspuns liberalei că l-a citat pe preşedintele francez Emmanuel Macron. „Stimata Doamna Gorghiu, l-am citat pe presedintele Macron, el se referea la valorile ordinii internationale stabilite dupa caderea Cortinei de fier. Daca ati incerca sa cititi si/sau sa citati corect ar fi in spiritul coalitiei pe care o sustineti si Dvs. S-a schimbat ceva”, a întrebat ironic ministrul. 

În declaraţia sa completă, Vasile Dîncu a afirmat că „Preşedintele Macron spunea că au trecut 30 de ani în care am intrat într-o nouă realitate şi trebuie să ne gândim că va trebui să refacem sistemul de securitate. Spunea că trebuie să revenim la valorile de acum 30 de ani, pe care le-am gândit nu împotriva Rusiei, ci alături de Rusia”, a declarat ministrul Apărării într-o emisiune la Digi24. 

dincu raspuns pe fb

Ulterior ministrul a transmis şi o precizare oficială:

„Cu privire la speculaţiile apărute în spaţiul public în legătură cu aşa-zise controverse legate de declaraţii pe care le-am făcut, la sfârşitul săptămânii trecute, în legătură cu Rusia şi climatul de securitate european, doresc să fac următoarele precizări:

Declaraţiile în discuţie au fost făcute în contextul în care Federaţia Rusă a înaintat către NATO o serie de prevederi inacceptabile, inclusiv aceea de revenire, din punct de vedere al securităţii europene şi euro-atlantice, la statutul de dinainte de anul 1997, adică înaintea primului val de extindere al Alianţei către Europa Centrală şi de Est

Consider că o astfel de cerere, prin care se doreşte darea înapoi a istoriei, este deopotrivă nerealistă şi absolut de neacceptat.

Vorbind despre istoria recentă a ultimelor decenii, am evocat discursul susţinut recent de preşedintele Franţei, Emanuel Macron, în Parlamentul European, la 19 ianuarie 2022.

În cadrul acestui discurs, preşedintele francez a vorbit despre nevoia de unitate a spaţiului euro-atlantic în domeniul securităţii şi apărării, precizând că fundamentele securităţii continentului au fost stabilite, acum mai bine de trei decenii, împreună şi nu fără sau împotriva Rusiei, pe baza principiilor democratice de relaţionare între state”, a precizat Vasile Dîncu. 

Ministrul a explicat că afirmaţia sa făcea referire la faptul că „nu se pot întoarce paginile istoriei spre capitolele în care Europa era divizată de Cortina de Fier”. 

„În acest context, parafrazându-l pe domnul preşedinte Macron, am afirmat şi rămân ferm de părerea că nu se pot întoarce paginile istoriei spre capitolele în care Europa era divizată de Cortina de Fier şi organizată pe principiul sferelor de influenţă, aşa cum doreşte, din păcate, Federaţia Rusă. Dacă tot este să învăţăm din lecţiile trecutului, atunci ar trebui să ne amintim de primii ani de după căderea comunismului când, împreună cu şi nu împotriva Rusiei, continentul European a păşit într-o nouă eră. O eră în care toate ţările europene respectă principiile dreptului internaţional, fără utilizarea forţei, a presiunilor şi ameninţărilor, respectând dreptul fiecărei ţări de a lua propriile decizii”, a mai explicat Dîncu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite