Replica românilor interzişi în Rusia. Cum se vede mesajul Moscovei prin ochii unui analist militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a trimis mai multor ambasade europene o listă cu persoanele care nu mai au dreptul să intre pe teritoriul său, printre acestea numărându-se şi cinci români: Adrian Cioroianu, Eugen Tomac, Iulian Chifu, Tiberiu Chodan (comandantul Forţelor Navale) şi Gheorghe Haţegan (director general adjunct al Transgaz). Adrian Cioroianu, Iulian Chifu şi Eugen Tomac nu sunt afectaţi de interdicţie.

Doi dintre cei cinci români aflaţi pe lista indezirabililor – Iulian Chifu şi Eugen Tomac - sunt apropiaţi ai fostului preşedinte Traian Băsescu, care, în urmă cu 10 ani, avertiza Occidentul că „Federaţia Rusă tratează Marea Neagră ca pe un lac rusesc“. Fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu priveşte relaxat sancţiunea venită de la Răsărit. „Nu aveam în plan vacanţa în Rusia. Dacă acesta e preţul pentru a comenta liber şi argumentat încălcarea de către Rusia a regulilor dreptului internaţional şi a angajamentelor de securitate europene în Georgia şi Ucraina, merită!“, a scris Chifu pe Facebook. „Nu suport minciuna în relaţiile internaţionale. Nu suport politica faptului împlinit şi utilizarea forţei, eventual fără a o recunoaşte. Nu cred că poţi să faci tot ce vrei, fără reguli. Nu suport liderii care nu-şi respectă angajamentele internaţionale, revizioniştii, revanşarzii, mincinoşii. Nici imperialiştii si nici o categorie de aspiranţi la dominaţia lumii prin frică, prin forţa armelor“, a mai scris Iulian Chifu.

Pe Eugen Tomac, preşedintele PMP şi deputat ales într-un colegiu din Republica Moldova, interdicţia Rusiei l-a prins, parcă simbolic, chiar la Chişinău. „Cred că insistenţele mele repetate de a aduce în spaţiul public pericolul rusesc a deranjat. Mă motivează să mă implic şi mai mult pentru că Moscova se implică în mod agresiv în procesul de stabilizare a Republicii Moldova. Acum mă aflu la Chişinău şi văd cum Rusia se implică în campania electorală de aici cu o agendă clară împotriva intereselor Republicii Moldova“, a spus Eugen Tomac pentru „Adevărul“.

Siegfried Mureşan: lipsesc socialiştii de pe listă
Adrian Cioroianu, care va pleca în scurt timp ambasador pe lângă UNESCO, preferă să vadă partea frumoasă a lucrurilor atunci când se gândeşte la Rusia. „Prezenţa mea pe o listă a persoanelor considerate a fi indezirabile la Moscova îmi întăreşte convingerea că singura soluţie pentru depăşirea tuturor crizelor rămâne dialogul & libertăţile responsabile - inclusiv libertatea de a spune oricarei instanţe şi oricărei puteri că uneori poate greşi“, a scris, pe Facebook,  Adrian Cioroianu. „Nimeni nu mă poate împiedica să apreciez pe mai departe un popor care a luptat eroic chiar şi atunci când a fost modest condus şi să admir în continuare marea cultură ce a dat lumii pe Ceaikovski sau Cehov, Puşkin, Lermontov, Dostoievski sau marii lor scriitori de azi. În rest, încă din copilărie am ştiut să fac diferenţa dintre Leonid Brejnev şi Alla Pugaciova. Cu atât mai mult astăzi, ca profesor de Istorie, ştiu că regimurile trec şi ţările rămân“, a mai notat fostul ministru de Externe.

Europarlamentarul român Siegfried Mureşan a remarcat un amănunt aparte. „Văd ca pe lista celor 89 de politicieni care au interdictie de a intra in Rusia nu este niciun europarlamentar socialist. Sunt europarlamentari de la PPE, liberali, verzi, conservatori; dar nici măcar unul de la socialişti!“, a observat Mureşan.

Ion Petrescu, analist militar şi blogger adevarul.ro, a încercat să răspundă de ce Rusia i-a ales tocmai pe cei cinci români. În textul intitluat „Moscova indică sensibilităţile sale în relaţia cu România“, Ion Petrescu susţine: 

„Nu cetăţenii români incluşi pe lista sensibilităţilor Rusiei contează în ecuaţia mesajelor transmise de Moscova spre Bucureşti. Doar domeniile unde au fost sau sunt persoane cu atribuţii relevante sau cu iniţiative nedorite.

Cioroianu? Atenţionare indirectă pentru Ministerul român de Externe.

Chifu? 0 bătaie pe umărul primului locatar actual de la Palatul Cotroceni.

Tomac? Basarabia este considerată încă un subiect deloc negociabil cu România.

Chodan? Moscova recunoaşte astfel relevanţa Forţelor Navale Române în ecuaţia Mării Negre.

Haţegan? Furnizarea de gaze, un şantaj tot mai mic al Rusiei, în relaţia sa ostilă, faţă de România“.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite