Renate Weber, despre participarea lui Verhofstadt la mitingul USR-PLUS: Speră că Cioloş îi va deschide uşa la Macron. E cea mai dispreţuită persoană la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renate Weber   Foto: Adevarul
Renate Weber   Foto: Adevarul

La Adevarul Live, Renate Weber, candidat ALDE la europarlamentare, a susţinut că prezenţa liderului ALDE european, Guy Verhofstadt, la Bucureşti, unde participă la mitingul USR-PLUS, ascunde un interes personal. „E persoana cea mai dispreţuită din Parlamentului European. A reuşit să jignească pe toată lumea“, spune Renate Weber despre coleg său de familie politică.

Adevărul: Cum priviţi vizita domnului Guy Verhofstadt, liderul ALDE din Parlamentul European, la un miting al USR-PLUS?
Renate Weber: Nu e deloc surprinzătoare această mişcare, pentru că dânsul îşi doreşte să aibă o uşă deschisă la Macron. Din păcate, uşa nu i s-a deschis până acum şi îi garantez că nici nu i se va deschide. A venit aici pentru că speră că prin Dacian Cioloş, care are uşile deschise acolo, va putea să acceadă lângă Macron, de la care vrea susţinere. Guy Verhofstadt îşi doreşte enorm să fie viitorul lider al Parlamentului European.

Doar al Parlamentului, nu şi al Comisiei Europene?
Ştie că nu are nicio şansă. Din partea ALDE nu are susţinere, după ce a spus că va desfiinţa grupul politic. A făcut atâtea gesturi aberante pentru un lider politic, încât faptul că vine la Bucureşti pentru un miting al USR nu mai e o surpriză.

Guy Verhofstadt spunea că va unifica grupul ALDE cu grupul preşedintelui Macron.
Domnul Verhofstadt nu poate să facă nimic, că nu e de capul lui. El poate cel mult să facă ceva cu partidul său din Belgia, Liberalii flamanzi, un partid de 6%. Dânsul ar vrea să-i ofere orice pe tavă domnului Macron în schimbul susţinerii pentru şefia Parlamentului European. E persoana cea mai dispreţuită din Parlamentului European. A reuşit să jignească pe toată lumea. Domnul Verhofstadt e istorie politică începând cu acest mandat.

Ce şanse mai are doamna Kovesi să mai obţină postul de procuror-şef european? Ce se întâmplă cu voturile primite în PE?
Voturile rămân. Nu sunt voturile Parlamentului, ci au fost date de două Comisii din PE. Depinde cine va face parte din noua echipă de negociere a Parlamentului cu Consiliului UE. Avem un Regulament destul de vag. Aşa e când legiferezi pe repede-nainte. Va continua procesul de negociere. Consiliului UE nu renunţă la poziţia sa pentru candidatul francez, care m-a impresionat.

Cine are putere mai mare: PE sau Consiliul UE?
Întotdeauna Consiliul, care înseamnă guvernele statelor membre.

A greşit Guvernul României pentru că nu a susţinut-o pe Kovesi?
Doamna Kovesi nu trebuie nici susţinută, nici împotriva ei făcut ceva. Doamna Kovesi s-a dus acolo pe cont propriu şi trebuia lăsată pe cont propriu. Eu, dacă aş fi fost acolo, în COREPER, nu aş fi susţinut-o, pentru felul în care a manageriat DNA. După ce azi a apărut acel amplu raport al Inspecţiei Judiciare, vedeam că doamna Kovesi a făcut dezastru acolo, a distrus DNA.

Nu a pierdut România o şansă de a obţine o funcţie importantă la nivel european?
Nu e o funcţie a României. E o funcţie pe cont propriu. Cine se duce acolo trebuie să fie un procuror independent, care conduce o instituţie. România nu a pierdut aici o şansă. România are nevoie de un comisar în viitoarea Comisiei cu un mandat puternic.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite