Renate Weber, demisă după două şedinţe cu scandal. Cine se încălzeşte pentru preluarea şefiei Avocatului Poporului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor şi UDMR au un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte numele noului Avocat al Poporului. FOTO Inquam Photos / George Calin
Kelemen Hunor şi UDMR au un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte numele noului Avocat al Poporului. FOTO Inquam Photos / George Calin

Coaliţia a revocat-o pe Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului după două şedinţe cu scandal şi prin argumente care vor trebui să treacă testul CCR. Partidele Puterii pregătesc audieri ale candidaţilor săptămâna viitoare, favorit fiind un profesor universitar susţinut de UDMR, susţin surse din Coaliţie pentru „Adevărul”.

Partidele care asigură majoritatea parlamentară nu s-au lăsat miercuri până nu au demis-o din funcţia de Avocat al Poporului pe Renate Weber, după două şedinţe – Comisiile juridice reunite şi plenul comun – ţinute la foc automat. Dincolo de invocarea faptului că Avocatul Poporului a acţionat împotriva Constituţiei şi a legilor ţării, argumentele de revocare nu sunt prea solide, după cum au recunoscut pentru „Adevărul” surse politice din coaliţie, fiind emoţii în ceea ce priveşte atacarea demiterii la CCR de către PSD şi decizia judecătorilor constituţionali.

Concret, Puterea îi reproşează lui Weber următoarele: 1) nu a transmis Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal; 2) nu şi-a îndeplinit rolul şi obligaţiile legale în domeniul apărării, protecţiei şi promovării drepturilor copilului; 3) declanşarea mecanismului naţional privind prevenirea torturii (MPN) cu privire la unităţile sanitare care tratează pacienţi COVID-19, sub aspectul monitorizării acestora fără un temei concret, ceea ce a dus la confuzie în rândul autorităţilor şi a afectat buna funcţionare a sistemului sanitar. Acest ultim motiv e considerat şi argumentul cel mai puternic.

„M-am uitat pe această cerere de revocare şi vă mărturisesc că nu am găsit nici măcar un singur articol din Constituţie care să justifice revocarea”, le-a transmis Renate Weber parlamentarilor din Comisia juridică. De altfel, dezbaterea pe seama raportului de la această comisie a fost fie un rechizitoriu al Puterii la adresa Avocatului Poporului, fie dominat de ţipetele unor aleşi ai PSD ca Nicuşor Halici, Steluţa Cătăniciu şi Laura Vicol, privind „execuţia politică” a lui Weber. Printre argumente nu a fost şi acela referitor la modul cum Weber a mimat atacarea la CCR a Codului Administrativ, astfel încât aleşii locali au rămas cu pensii speciale în continuare.

Potrivit unor surse din Coaliţie, nu au introdus argumentul referitor la pensiile aleşilor locali, deşi erau încălcate două decizii anterioare ale CCR, pe motiv de oportunitate a Avocatului Poporului în ceea ce priveşte ce atacă şi ce nu la Curte. Potrivit altor surse din Coaliţie, motivul a fost acela că parlamentarii nu vor cu niciun chip să-şi „supere” aleşii locali în aşteptarea congreselor şi alegerilor interne pe care toate formaţiunile din arcul guvernamental le au în toamna acestui an.

Forţarea votului de la Comisia juridică, acolo unde nu au fost aşteptate toate explicaţiile lui Weber, a dus şi la un moment tensionat în interiorul coaliţiei, la finalul şedinţei. Exact după terminarea şedinţei, cu microfoanele încă pornite, Mihai Badea (USR-PLUS), şeful Comisiei juridice din Cameră, le-a spus colegilor că nu îi convine cum s-a procedat cu audierea şi votul. Întrebat de o colegă de ce, Badea i-a răspuns sincer: „Pentru că am făcut exact ca PSD-ul”. 

Coaliţia profită de revocarea lui Weber

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a anunţat că partidul pe care îl reprezintă va ataca la Curtea Constituţională revocarea lui Renate Weber şi l-a acuzat pe Orban că a grăbit demiterea acesteia pentru ca Guvernul să poată da o ordonanţă de urgenţă pentru amânarea creşterii alocaţiilor. Iar acest lucru s-a şi întâmplat, în condiţiile în care în şedinţa de Guvern au fost primele discuţii pe tema adoptării unei OUG pe această temă. Cabinetul Cîţu recurge la OUG, cu toate că în Camera Deputaţilor e la un pas de adoptare exact proiectul de lege care amână creşterea alocaţiilor, însă acesta poate fi atacat la CCR de PSD, spre deosebire de ordonanţă.

Birourile Permanent reunite se reunesc joi pentru a decide calendarul audierii posibililor candidaţi pentru funcţia de Avocat al Poporului. Potrivit mai multor surse politice din coaliţie, UDMR va fi cel care va decide noul Avocat al Poporului. Iar în prezent favorit este Fábián Gyula, lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai. Fábián Gyula a fost procuror la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Târgu-Secuiesc, Turda, Cluj-Napoca şi Tribunalul Cluj, iar din 1999 este cadru didactic. Favoritul UDMR nu e înregimentat politic, de altfel aceasta fiind o condiţie esenţială atât din punct de vedere al legislaţiei, dar şi a discuţiilor din coaliţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite