Remus Pricopie: Statul paralel nu există. Este o formulă a unor politicieni de a explica incapacitatea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, a afirmat într-un interviu pentru TVR 1 că „statul paralel” nu există, şi că este doar o invenţie discursivă folosită de unii politicieni pentru a reacţiona atunci când răspund unor acuzaţii de ordin penal. Acesta a mai explicat şi că o parte dintre politicieni nu mai vor să păstreze standardele Uniunii Europene privind corupţia, fiind un lucru „absolut iresponsabil”.

„Statul paralel este o formulă discursivă, folosită de anumiţi politicieni pentru a explica incapacitatea lor de a gestiona subiectele publice sau incapacitatea lor de a răspunde în faţa unor acuzaţii, unele de ordin penal. Puteţi să îmi arătaţi? Puteţi să puneţi mâna pe acest stat paralel?”, a declarat fostul ministru.

Remus Pricopie a subliniat şi că în România şi în alte ţări există abuzuri în orice domeniu, însă nu ar trebui să se „dărâme sectorul respectiv”.

„Nu există domeniu, în România, în Franţa sau în Italia, în care să nu găseşti un abuz. Faptul că găseşti cazuri ilegale într-un anumit sector nu înseamnă că trebuie să dărâmi sectorul respectiv, ci trebuie să-l îmbunătăţeşti. Eu nu pariez pe faptul că tot ceea ce s-a întâmplat în România, într-un anumit sector este perfect. Dar nu te apuci să dărmâmi un sistem, încercând să scuzi, sub eticheta abuzurilor, alte lucruri care sunt evidente, unele dintre ele chiar tranşate de justiţie”, a adăugat fostul ministru al Educaţiei.

Acesta a mai subliniat că atunci când România a aderat la Euniunea Europeana, s-a angajat la nişte standarde privind corpuţia, statul de drept şi separarea puterilor în stat, standarde faţă de care unii politicieni au început să se îndoiască. Rectorul SNSPA mai notează că singura opţiune a României este de a rămâne în spaţiul euro-atlantic şi de a respecta regulile NATO şi UE.

„Din fericire, România, după 1990, a decis, la nivelul tuturor politicienilor, că se doreşte intrarea în UE şi în NATO. Am făcut acest lucru, cu eforturi extraordinare, de-a lungul mai multor guverne. După care ne-am asumat nişte responsabilităţi, inclusiv acele standarde care vizează corupţia, statul de drept, separarea puterilor în stat etc. Astăzi, unii politicieni nu prea mai sunt bucuroşi cu aceste standarde şi încep să-şi pună întrebări, ceea ce după părerea mea este absolut iresponsabil, dacă este acea Uniunea Europeană în care am fi vrut noi să fim sau nu. Eu cred că pentru România de astăzi există o singură opţiune, şi anume rămânerea în spaţiul euro-atlantic şi respectarea regulilor din aceste două cluburi, NATO şi UE”, a conchis Remus Pricopie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite