Remus Ştefureac: Războiul declanşat de Putin împotriva Ucrainei a prăbuşit încrederea românilor în Rusia / Cum arată ultimele date INSCOP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remul Ştefureac, şeful INSCOP FOTO Arhivă personală / Facebook Remus Ştefureac
Remul Ştefureac, şeful INSCOP FOTO Arhivă personală / Facebook Remus Ştefureac

Şeful INSCOP, Remus Ştefureac, a prezentat datele ultimei cercetări a casei de sondare a opiniei publice, în care arată că procentul românilor care mai au încredere în Rusia a ajuns la un nivel redus, de două ori mai puţin faţă de 2021, un motiv clar fiind declanşarea războiului de către Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

„Prăbuşirea încrederii românilor în Rusia din Martie 2021 până în aprilie 2022.  Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a prăbusit încrederea românilor în Rusia, care oricum nu era spectaculoasă, de la 16-18% cât a fluctuat în cursul anului 2021, la doar 7.5% în aprilie 2022. În ceea ce priveşte profilul celor care mai au încredere multă şi foarte multă în Rusia, se remarcă procente ceva mai mari de încredere în rândul votanţilor AUR, si la nivelul populaţiei tinere (18-29 în special) care şi înainte de război a fost ceva mai expusă la propaganda rusă”, a scris pe pagina sa de Facebook Remus Ştefureac, director INSCOP.

„Însă, chiar şi în randul acestor categorii, comparativ cu anul trecut, se observă o prăbuşire masivă a încrederii în Rusia. De exemplu, înainte de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, peste 20% dintre votanţii AUR aveau încredere multă şi foarte multă în Rusia (după război au ramas aproximativ 14%) şi peste 30% dintre tinerii de 18-29 de ani aveau de asemenea încredere mare şi foarte mare în Rusia (după razboi au ramas aproximativ 12%)”, mai arată Remus Ştefureac.

Incredere Rusia - Sondaj INSCOP FOTO Remus Stefureac

Datele sunt extrase din mai multe sondaje de opinie realizate de INSCOP Research (cele 4 editii ale sondajului „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false”, realizat la comanda German Marshal Fund & Strategic Thinking Group, respectiv INSCOP Monitor)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite