Şedinţă CSAT. Iohannis, despre alegerea lui Dodon: Nu cred că  sunt politicieni care doresc să întrerupă parcursul european al Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţă CSAT
Şedinţă CSAT

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a fost convocat pentru o şedinţă, marţi, la ora 11.00, pe agendă aflându-se strategia de acţiune pe termen mediu şi lung privind relaţia României cu Republica Moldova şi planul de întrebuinţare a forţelor armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2017.

UPDATE Klaus Iohannis, la finalul şedinţei CSAT: Au fost discutate teme privind securitatea naţională. Temele supuse analizei sunt în deplină concordanţă atât cu programul de activtate al Consiliului, cât şi cu problematicele actuale. Am avut pe agenda CSAT adoptarea unei strategii pe termen mediu şi lung privind relaţia cu Republica Moldova. Este o relaţie extrem de importantă pentru noi, care trebuie să devină mai bună, mai performantă, mai pragmatică şi mai previzibilă. Obiectivul nostru strategic este integrarea europeană a Republicii Moldova, adică susţinerea clară şi ireversibilă spre UE. România poate şi trebuie să joace rolul principal. Este nevoie de o radiografie clară şi sistemică a necesităţilor de sprijin. Efortul României va fi sistematizat şi concentrat istituţional astfel încât rezultatele să fie palpabile pentru cetăţenii Republicii Moldova. Responsabilitatea nu revine doar României, ci şi a Moldovei, care să continue procesul hotărât al reformeleor structurale. Va fi creat un grup de lucru interinstituţional sub Administraţia Prezienţială. Un alt moment important a fost reprezentat de analiza forţelor armate care pot fi puse la dispoziţie în afara teritoriul în 2017. Nu am avut o discuţie cu Igor Dodon până acum. Domnul Dodon va înţelege cum se procedează între preşedinţi. Eu sunt convinsă că Moldova vrea să fie ajutată de România. Nu cred că în Moldovova sunt politicieni care doresc, în realitate, să întrerupă parcursul european. 

”Şedinţa CSAT se va desfăşura săptămâna viitoare, marţi, la ora 11.00, la Palatul Cotroceni, şi tocmai pentru rigurozitate dau citire ordinii de zi. Măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional în perioada octombrie 2015 – septembrie 2016, strategia de acţiune pe termen mediu şi lung privind relaţia României cu Republica Moldova, planul de întrebuinţare a forţelor armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2017, planul naţional de priorităţi informative pentru anul 2017, stadiul implementării Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2015-2019, programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru anul 2017”, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

Ea a adăugat că în cadrul şedinţei CSAT de marţi vor fi abordate şi subiecte de interes pentru securitatea naţională.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, marţi, la Iaşi, că România vrea să sprijine Republica Moldova pentru a avea instituţii puternice, precizând că nu crede că o anumită persoană, fie şi preşedintele Moldovei, poate să afecteze "fundamental" relaţia dintre cele două state.

"Avem o relaţie istorică, relaţii economice şi culturale şi cred că în continuare există premisele pentru o colaborare foarte bună între instituţii din România şi din Republica Moldova. Sunt toate şansele ca pentru Republica Moldova economia să crească şi atunci moldovenii să simtă cu adevărat ce înseamnă apropierea de Europa”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite