Reîncepe lupta pentru prefecţi: UDMR joacă tare. Ce prefecţi ar vrea formaţiunea condusă de Kelemen Hunor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. FOTO Arhivă personală Kelemen Hunor
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. FOTO Arhivă personală Kelemen Hunor

Împărţirea pe judeţe a prefecţilor şi a subprefecţilor va fi discutată la începutul acestei săptămâni, la mai bine de o lună de la startul negocierilor în coaliţia de guvernare. Dacă la început principalele puncte divergente erau câteva judeţe unde voiau prefecţi atât PNL, cât şi USR-PLUS, pe măsură ce timpul trece, UDMR revendică, la rândul său, judeţe puternic dezvoltate.

Partidele din coaliţia de guvernare nu au reuşit să ajungă la o înţelegere privind cine va da prefectul în fiecare judeţ, după ce în ultimele săptămâni Bihorul a fost revendicat de PNL, USR-PLUS şi UDMR, în timp ce în alte unităţi administrative principalele forţe din coaliţie încearcă să-şi impună reprezentantul în teritoriu, dacă luăm exemplele Constanţei, Iaşiului sau Sibiului. „La Bihor vor prefect toate cele trei partide. Am început discuţiile, într-o săptămână-două vom termina discuţiile pe prefecţi”, declara preşedintele PNL, Ludovic Orban, miercurea trecută.

Pretenţii pentru Bihor, Cluj şi Timiş

Potrivit unor surse politice, UDMR nu mai merge la consultări pentru a cere doar Bihorul, dintre judeţele puternic dezvoltate, ci emite pretenţii şi la Cluj, precum şi pentru Timiş. Extinderea listei are loc în contextul în care, potrivit sistemului de tragere din coaliţie, în funcţie de algoritmul dat de forţa fiecărui partid, UDMR are şansa de a lua un prefect în alt judeţ dezvoltat, dacă PNL sau USR-PLUS iau înainte Bihorul.

De altfel, un alt judeţ pe care UDMR-iştii îl au pe lista de opţiuni este Sălajul. PNL Sălaj îl are drept lider pe actualul ministru de Interne, Lucian Bode, iar liberalii ar vrea să-l menţină. Cert e că fiecare formaţiune din coaliţie încearcă să primească prefect în judeţe considerate de top.

Conform împărţirii, PNL are dreptul la 23 de prefecţi şi 47 de subprefecţi, USR-PLUS va numi 14 prefecţi şi 28 de subprefecţi, în timp ce UDMR decide 5 prefecţi şi 10 subprefecţi. În urma modificării de săptămâna trecută a Codului administrativ prin ordonanţă de urgenţă, prefecţii şi subprefecţii vor fi demnitari, aşadar vor putea fi de anul acesta oameni cu carnet de partid.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite