Reîmpărţirea prăzii în Parlament: PSD a luat funcţiile cu maşină, şofer şi leafă mai mare. PMP a rămas pe dinafară. Tomac:„Majoritatea şi-a pierdut minţile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea a găsit o funcţie pentru fiecare om de încredere    Foto: Hepta
Liviu Dragnea a găsit o funcţie pentru fiecare om de încredere    Foto: Hepta

PSD a răsplătit partidele care au votat Guvernul Dăncilă cu funcţii parlamentare care asigură confort şi un salariu mai mare. În schimb, PMP n-a primit niciun loc în conducerea Camerei Deputaţilor, deşi are mai mulţi aleşi decât ALDE, partenerul PSD. Şi liberalii s-au certat pe funcţii ca la uşa cortului

Joi, în prima zi a noii sesiunii parlamentare, partidele şi-au împărţit funcţiile din Birourile Permanente ale celor două Camere. Practic, sunt 13 senatori şi 13 deputaţi - preşedinte, vicepreşedinţi şi chestori - care asigură conducerea Parlamentului. Conform Regulamentului intern, locurile din Birourile Permanente se împart în funcţie de „configuraţia politică“ a celor două Camere. Pe scurt, cele mai multe funcţii de conducere le revin social-democraţilor, pentru că au cele mai multe mandate în Legislativ.

Numai că PSD a vrut şi mai mult decât prevede Regulamentul, pentru că avea de „stins“ câteva datorii faţă de partenerii politici. Spre exemplu, PMP, partid care numără 16 deputaţi,  nu va avea reprezentant în noul Birou Permanent al Camerei Deputaţilor. În schimb, ALDE, partid care a strâns doar 15 deputaţi, a primit un loc de chestor. Surse politice din Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor au declarat pentru „Adevărul“ că partidul condus de Tăriceanu a încercat un şiretlic.

„Cei de la ALDE au susţinut că un deputat independent şi-a depus adeziunea la grupul ALDE, deci sunt şi ei 16. Dar adeziunea trebuie citită în plen ca să devină efectivă. După cifre, PMP trebuia să aibă locul de chestor, nu ALDE“, au declarat pentru „Adevărul“ surse prezente la şedinţa în care s-au împărţit funcţiile. „Nu s-a mai întâmplat niciodată un asemenea abuz. Majoritatea şi-a pierdut minţile“, a spus, vehement, şi deputatul PMP Eugen Tomac.

Este pentru a doua oară în decurs de un an când PMP nu primeşte un loc în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Sursele citate au mai povestit pentru „Adevărul“ că PSD s-a pretat chiar şi la şicane mărunte pentru a împiedica PMP să ajungă în Conduerea Camerei Deputaţilor. „Sesiunea trecută, şedinţa în care s-au negociat funcţiile a fost programată pentru ora 10.30. Dar PSD l-a convocat pe Tomac la 10.45. Când a ajuns Tomac, negocierile erau deja finalizate. Acum, PSD a făcut la fel. Numai că unul dintre parlamentarii Opoziţiei a vorbit seara la telefon cu Tomac şi au constatat că au fost convocaţi din nou la ore diferite. Aşa că Tomac a ajuns la timp de data asta, dar tot degeaba“, au declarat sursele citate.

PSD a oferit un loc de chestor nu doar partenerilor de la ALDE, ci şi grupului minorităţilor naţionale, care numără, oficial, 17 deputaţi, însă locurile sunt din start garantate de stat. Un parlamentar al minorităţilor naţionale este ales cu un număr foarte mic de voturi, doar de comunitatea pe care o reprezintă. Coincidenţa face ca PSD să insiste ca Dragoş Zisopol, reprezentantul comunităţii elene în România, să facă parte din conducerea Camerei Deputaţilor exact la câteva zile după ce o mare parte din grupul minorităţilor naţionale a votat pentru învestirea Guvernului Dăncilă.

De ce luptă partidele pentru locurile din Birourile Permanente? „E simplu: vicepreşedinţii, chestorii, liderii de grup şi şefii de comisii beneficiază de maşină de serviciu, şofer şi bani în plus la salariu“, a declarat unul dintre parlamentarii Opoziţiei pentru „Adevărul“.

Diferenţa de bani este una substanţială. Spre exemplu, un simplu deputat încasează o leafă lunară de 13.050 de lei. Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, primeşte 16.675. Vicepreşedinţii au salarii de 15.515, iar chestorii şi secretarii de 15.225, după majorările aplicate vara trecută de Lia Olguţa Vasilescu. La aceşti bani se mai adaugă sumele pentru cazare, diurnele şi decontarea deplasărilor.

Bătaia din partide
În afara disputei pentru un loc în conducerea Parlamentului, deputaţii şi senatorii s-au luptat în propriile partide pentru a fi instalaţi în fruntea unei comisii parlamentare. Explicaţia este aceeaşi: bani mai mulţi plus alte privilegii. În PSD, Liviu Dragnea i-a executat pe cei care nu sunt din tabăra sa. Spre exemplu, Niculae Bădălău, cel care l-a susţinut pe Mihai Tudose, a pierdut funcţia de vicepreşedinte al Senatului. Ecaterina Andronescu, aflată în cârdăşie cu Gabriela Firea, intrată şi ea în dizgraţia liderului PSD, a fost schimbată din fruntea Comisiei de Educaţie din Senat. În locul ei a fost instalat Liviu Pop, fostul ministru. „Dacă aceasta este decizia preşedintelui (Liviu Dragnea –n.r), o respect“, a spus Ecaterina Andronescu. Întrebată dacă are ceva de reproşat liderului  PSD, Andronescu a răspuns: „M-aş fi aşteptat să explice decizia“

Şi la liberali a ieşit scandal. Senatorul Daniel Zamfir a fost înlocuit din fruntea Comisiei Economice de Florin Cîţu, colegul său de partid. „Ludovice, Ludovice... Nu te laşi de metehnele care te-au «consacrat»“, a scris Zamfir pe Facebook, aluzie la faptul că Ludovic Orban, liderul PNL, a  decis schimbarea sa.

Cine conduce Parlamentul

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor: Liviu Dragnea (PSD) - preşedinte, Florin Iordache (PSD), Carmen Mihălcescu (PSD), Gabriel Vlase (PSD), Ben-Oni Ardelean (PNL) – vicepreşedinţi; Mircea Drăghici (PSD), Georgian Pop (PSD), Cristian Buican (PNL), Cristian Seidler (USR) – secretari; Marcel Ciolacu (PSD), Denes Seres (UDMR), Andrei Gerea (ALDE), Dragoş Zisopol (minorităţi) - chestori.

Biroul Permanent al Senatului: preşedinte - Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE); vicepreşedinţi - Adrian Ţuţuianu şi Claudiu Iulian Manda (PSD), Cornel Popa (PNL) şi Nicu Fălcoi (USR); secretari - Emilia Arcan şi Marian Pavel (PSD), Mario Oprea (PNL), Gheorghe Baciu (PMP) şi chestori - Doina Elena Federovici şi Nicolae Marin (PSD), Eugen Ţapu Nazare (PNL) şi Tanczos Barna (UDMR).


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite