Regulamentul Camerei Deputaţilor, modificat. Nicolicea s-a răzbunat pe USR: Bannerele şi pancartele vor fi interzise în plen

Regulamentul Camerei Deputaţilor, modificat. Nicolicea s-a răzbunat pe USR: Bannerele şi pancartele vor fi interzise în plen

Deputatul PSD Eugen Nicolicea. Foto: Mediafax.

Comisia pentru regulament a Camerei Deputaţilor a dat marţi raport favorbail pentru propunerea deputatului PSD Eugen Nicolicea de modificare a Regulamentului deputaţilor care prevede că, dacă deputaţii nu respectă regulamentul şi perturbă activităţile, pot fi sancţionaţi cu suspendarea participării la lucrări, între 2 şi 30 de zile lucrătoare. De asemenea, afişarea de bannere şi pancarte în plenul Parlamentului ar fi interizsă.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Este interzisă perturbarea activităţii parlamentare, proferarea de insulte sau calomnii atât de la tribuna Camerei, cât şi din sala de şedinţe a plenului, a comisiilor sau a celorlalte organisme de lucru ale Paralmentului”, se arată în propunerea de modificare a regulamentului Camerei Deputaţilor care a primit marţi aviz favorabil de la Comisia de regulament.

De asemenea, potrivit noului text, preşedintele de şedinţă poate chema la ordine deputaţii care tulbură dezbaterile sau creează dezordine. În cazul în care, după chemarea la ordine, deputaţii continuă să se abată de la regulament sau împiedică în orice mod desfăşurarea normală a lucrărilor, preşedintele de şedinţă retrage cuvântul, iar dacă aceştia persistă, dispune eliminarea din sală. Acelaşi articol prevede că evacuarea din sală a deputaţilor în situaţiile prevăzute mai sus se face prin secretariatul general, care cheamă serviciul de securitate.

O altă prevedere stabileşte şi că preşedintele poate suspenda şedinţa, dacă deputaţii perturbă buna funcţionare a acesteia. În plus, sunt introduse noi fapte care constituie abateri disciplinare parlamentare, respectiv: „perturbarea activităţii parlamentare prin nerespectarea normelor de conduită, de curtoazie şi de disciplină parlamentară” şi ”blocarea activităţii parlamentare”.

Între sancţiunile pentru abaterile de la Regulament se stabileşte: „fără a aduce atingere dreptului de vot în şedinţa de plen şi sub rezerva respectării stricte a regulilor de conduită, suspendarea temporară a participării deputatului la o parte sau la toate activităţile Parlamentului pentru o perioadă cuprinsă între două şi treizeci de zile lucrătoare”.

Măsurile au fost luate după ce, în luna iunie, câţiva protestatari #Rezist s-au aflat pe holul de la plenul reunit al Parlamentului, la invitaţia grupului USR, în timpul discursului premierului Viorica Dăncilă, strigând „Justiţie, nu corupţie!”, „Cuib de hoţi şi de mafioţi”, „Dragnea nu uita, asta nu e ţara ta”, şi aşezându-se pe jos, pentru a nu fi evacuaţi de către agenţii de pază. 

citeste totul despre: