Regiunea Autonomă „Republica lui Mazăre”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce inima românească verde tresaltă de revoltă la aborarea unui steag secuiesc, iar urechile verzi se inflamează la auzul cuvântului autonomie,  Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre au coborât deja bariera între Regiunea lor Autonomă şi Bucureşti.

Puţini au înţeles sensul micului  război de bucătărie în PSD, schimbul de replici între Preşedintele Judeţeţului Constanţa Nicuşor Constantinescu, pe de o parte, şi premierul Victor Ponta şi ministrul pentru Buget Liviu Voinea, de cealaltă parte.  Micul război se va transforma în marele război diupă regionalizare.

Ministrul pentru buget Liviu Voinea  le-a cerut baroniilor să-şi plătească datoriile către furnizori, nu doar pentru că Ponta s-a angajat să facă asta în faţa FMI, ci pentru ca firmele de la care Nicuşor Constantinescu&comp a cumpărat bunuri şi servicii să producă,  spre binele economic al întregului judeţ.  Nicuşor Constantinescu i-a răspuns că e autonom şi-şi plăteşte datoriile când vor muşchii lui şi dacă Liviu Voinea îl mai supără, îl demite el, că rostul lui Voinea e altul, nu să le spune autorităţilor locale ce şi cum să facă, ci să scadă taxele şi impozitele. Să vedem, prin comparaţie,  cum procedează milioanele de români obişnuiţi  cu datorii la bănci, la lumină, la leasing etc. Încă bunul obicei al  cetăţeanului responsabil este să-şi plătească datoriile înainte de a-şi cumpăra o vacanţă la Mamaia sau la Rio, exact ceea ce Regiunea Autonomă Republica lui Mazăre nu are chef să facă, pentru că nu e responsabilă, ci hedonistă şi coruptă. 

Să ne imaginăm că Republica lui Mazăre nu ar fi doar o ficţiune erotico-politică  ci o realitate politico-administrativă, o regiune creată potrivit legii dorite de Victor Ponta, la care lucrează Liviu Dragnea.  Raportul anual al Societăţii Academice din România, care va fi publicat joi, atrage atenţia că alocarea clientelară a banilor publici, din fonduri europene şi bugetare, precum şi slaba capacitatea administrativă a autorităţilor locale fac ca regionalizarea să reprezintă mai degrabă un risc decât o oportunitate. Despre corupţia şi clientelismul din Constanţa vorbesc mai clar rechizitoriile DNA şi rapoartele de activitate ale ANI. Doar câteva exemple: Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al MAI, a fost acuzat în 2011 că a iniţiat un grup de criminalitate organizată care a capurat instituţiile locale; ANI l-a găsit în incompatibilitate pe consilierul judeţean Ion Dumitrache, mâna dreapta a tandemului Nicuşor Constantinescu-Radu Mazăre, ale cărui firme au încheiat contracte cu autorităţile locale în timpul mandatului; parlamentarul Eduard Martin, fiul fostului prefect de Constanţa Gheorghe Martin, membru al aceleiaşi Famiglia, a încheiat cu primăria Constanţa un contract de salubritate cu valoarea record de 280 de milioane de euro pentru 25 de ani.

Regiunea Autonomă “Republica lui Mazăre”  va fi o mică Sicilie, mai puţin fermecată  decât originalul. Unul dintre motivele pentru care Sicilia e pândită de faliment, iar falimentul Siciliei ar putea împinge Italia în abis, e clientelismul regional. Din 1946, de când a primit statutul de regiune autonomă, personalul regional  a crescut, prin practica „sinecuri contra voturi”,  până la 144.000 de angajaţi, raportul fiind un funcţionar public la 239 de locuitori, în comparaţie 1/2500 în cu nordica Lombardie. Clientelismul este a doua cauză, după alocarea clientelară a fondurilor publice. Niciuna dintre ţintele fixate pentru reducerea disparităţilor de dezvoltare dintre Sicilia şi restul regiunilor italiene nu a fost atinsă, deşi regiunea a primit de la UE în perioada 2000-2007,  8,5 miliarde de euro. 400 de milioane de euro au fost alocaţi doar pentru atragerea  de turişti în afara sezonului. Numarul acestora a scăzut în perioada 2000-2007 de la 1,2%  la 1,1%.  

Clientelismul şi corupţia din Sicilia au crescut odată cu Mafia, autonomia regională şi cu investiţiile europene şi italiene. Sicilia este viitorul Regiunii autonome “Republica lui Mazăre”, iar nota de plată pentru petrecerea de samba va fi uriaşă şi o vom achita toţi. Focul de articficii se contramandează.

 

 

 

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite