VIDEO Regionalizarea propusă de Ponta, boicotată de maghiari. Compromisul fără de care referendumul va fi un eşec

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta şi USL vor forţa procesul de regionalizare pentru a se finaliza până la sfârşitul lui 2013. Pentru a duce la îndeplinire acest plan au nevoie însă de referendum. Conform situaţiei actuale, scrutinul are şanse mici să fie validat, ţinând cont  de cel puţin două aspecte: maghiarii nu sunt de acord cu regionalizarea propusă de USL şi tradiţionala prezenţă scăzută la vot.

Propunerea USL este o Românie împărţită pe opt regiuni de dezvoltare. Acest plan nu este agreat însă de maghiari, care doresc o împărţire în 14 regiuni, iar una dintre acestea trebuie să cuprindă cele trei judeţe: Harghita, Covasna şi Mureş.

Până în acest moment, liderii USL nu au dat niciun semnal că ar accepta compromisul pentru a-i mulţumi pe maghiari. Fără prezenţa acestora la vot, referendumul are însă şanse slabe să treacă pentru că este nevoie de o prezenţă de 50 plus 1% din totalul populaţiei cu drept de vot.

Premierul Victor Ponta a anunţat că acest referendum ar putea avea loc în luna septembrie, dar a explicat şi care ar fi strategia dacă referendumul este validat.

"Se pot alege imediat, fără campanie electorală şi fără cheltuieli dacă referendumul e în septembrie, oricând în octombrie poţi să-i alegi. Primul mandat trebuie să fie până în 2016", a adăugat primul-ministru.  

Referendumul va fi în septembrie (Victor Ponta)

"Propunerea mea este, încă o dată vă spun care e opţiunea mea şi eventual a USL, dar decizia rămâne să fie luată de Parlament, propunerea mea este să fie aleşi indirect, să nu mai facem alegeri directe de către aleşii locali din regiunea respectivă, consilieri şi primari, o medie de 700-800 de aleşi locali", a  precizat Ponta.

Miza regionalizării: fondurile europene

Premierul a încercat să explice că miza acestei regionalizări este una europeană. Dacă am avea regiuni economice, fondurile europene ar fi mult mai uşor de atras.

Graba cu care USL doreşte să finalizeze acest proiect ţine tot de miza europeană. În perioada 2014-2020 va începe un nou exerciţiu bugetar al UE, iar regionalizarea ar trebui făcută până atunci pentru a prinde trenul cu fonduri de la Bruxelles în noua formulă.

Analistul politic Alfre Bulai consideră că acest proiect va fi un eşec major pentru USL. „Să o luăm practic. USL abia ce a câştigat în vară alegerile locale. Şi-a pus preşedinţii de Consilii Judeţene, prefecţii, toată reţeaua şi acum vine şi le spune ăstora "băieţi, ne pare rău, noi avem de făcut o regionalizare". Să nu fim naivi. Vor avea de înfruntat o opoziţie puternică chiar şi la ei din partid", a explicat Bulai.

Care este poziţia maghiarilor

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a fost tranşnt. El se opune unei regionalizări care să cuprindă doar opt regiuni economice.

„Asta cu  opt regiuni nu merge. Asta înseamnă că nu facem nicio schimbare, pentru că şi acum sunt tot opt regiuni.  Eu nu cred că pentru a îmbunătăţi lucrurile trebuie doar să le laşi aşa cum sunt şi să le dai o altă denumire. Noi credem în continuare că pentru a avea regiuni viabile trebuie pus accentul pe regiunile istorice şi fiecare să aibă toate toate compoentele: socială, economică, istorică. Să fie o coerenţă în fiecare regiune. Noi vedem o împărţire în aşa fel încât fiecare regiune să cuprindă undeva între 1,2-1,5 milioane de locuitori. Noi vedem 13-14 regiuni.  Am avut o iniţiativă cu 16 regiuni, dar nimic nu este bătut în cuie", susţine Kelemen Hunor.

Asta cu  opt regiuni nu merge (Kelemen Hunor)

Liderii Partidului Civic Maghiar au şi ei o poziţie clară în ceea ce priveşte regionalizarea. În luna martie vor organiza un miting de amploare prin care vor cere premierului regionalizare, dar cu condiţia ca judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să constituie una dintre regiuni.

Liderii PCM din cele două judeţe atrag atenţia premierului că în urmă cu câţiva ani CNS a organizat un referendum pentru autonomia Ţinutului Secuiesc şi atunci 220.000 de persoane s-au pronunţat în favoarea autonomiei, ceea ce, în opinia lor, trebuie luat în considerare.

Ţinutul Secuiesc este unitar, sfânt şi inviolabil (Liderii PCM)

De asemenea, liderii PCM precizează că o acţiune unitară şi comună a organizaţiilor politice şi civice maghiare poate face Guvernul să înţeleagă că Ţinutul Secuiesc este "unitar, sfânt şi inviolabil".

Ce şanse are referendumul

Premierul vrea referendum în luna septembrie. În condiţiile actuale, în care referendumul are nevoie de 50 plus 1% din totalul populaţiei cu dret de vot, validarea scrutinului are şanse mici.

Un eventual boicot al maghiarilor, coroborat cu prezenţa scăzută la vot ar putea duce la invalidarea referendumului. Liderii USL se vor confrunta şi cu opoziţia proprilor membri de partid, care în cazul regionalizării îşi vor pierde din puteri, concluziona analistul Alfred Bulai.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite