Regele a murit! Trăiască regina! Să ne pregătim pentru epoca post-Dragnea. Urmează epoca Dăncilă?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din desfăşurarea de ieri a ultimului termen în dosarul „Bombonica”,  rezultă că pe 27 mai vom avea sentinţa definitivă. În opinia mea,  nu poate fi decât de condamnare la închisoare cu executare, având în vedere sentinţa din dosarul Referendumul. Este aproape sigur că epoca Dragnea s-a încheiat. În mod dramatic pentru Liviu Dragnea, care a crezut că-şi poate impune voinţa în PSD şi în România ca un dictator.

De ce este aproape sigur că sentinţă definitivă din 27 mai va fi închisoare cu executare pentru Liviu Dragnea

  • Judecătorii au impus ca termenul de ieri să fie ultimul, ascultând până la 20.30 pledoariile finale şi ultimul cuvânt al inculpaţilor;
  • Completul de 5 a respins toate cererile avocaţilor apărării;
  • Sentinţa a fost amânată pe  27 mai pentru a nu influenţa alegerile din 26 mai;
  • Judecătoarea Luciana Merea se pensionează cu data de 1 iunie şi procesul riscă să se reia de la zero;
  • Dosarul „Bombonica” este un dosar beton, nu are probe obţinute cu ajutorul SRI sau al protocoalelor secrete;
  • Dragnea a fost deja condamnat definitiv în dosarul Referendumul şi nu mai poate primi o pedeapsă cu suspendare;
  • Dragnea şi-a pus în cap toată Justiţia romană, cu eforturile disperate de a-şi subordona  magistraţii, care au opus o rezistenţă îndârjită. În consecinţă, nu se poate aştepta la „înţelegere” din partea lor;
  • Judecătorii din completul de 5,  care vor da sentinţa finală în dosarul „Bombonica”, ştiu că vor scrie istorie în dreptul românesc;
  • Nici CCR nici guvernul nu s-au grăbit să-l salveze pe Dragnea cu decizii sau OUG-uri în favoarea lui.

Unde a greşit Liviu Dragnea

Atunci când a crezut că se poate lupta cu şeful statului, cu serviciile secrete, cu magistraţii, cu presa independentă, cu instituţiile de forţă din România, cu oficialii de la Bruxelles, cu opinia publică românească, şi să mai şi câştige războiul. Nimeni nu poate câştiga un asemenea război, într-o ţară democrată şi membru UE. Acum îşi primeşte pedeapsa meritată pentru această eroare, lăsând şi propriul partid într-o degringoladă totală.

Regele a murit, trăiască regina!

Nici că se putea o ruşine mai mare. Şeful celui mai mare partid să plece cu cătuşe  din biroul său de la Kiseleff la puşcărie, la Rahova. Dacă Dragnea speră că va fi salvat de susţinătorii săi din partid, se înşeală. PSD îşi devorează liderii care nu mai au puterea, şi nici accesul la bani publici. Am văzut pe 10 august de ce sunt în stare instituţiile de forţă. De data aceasta în sprijinul legii, nu împotriva ei.

Cel mai probabil, Viorica Dăncilă, preşedinte executiv al PSD, va prelua frâiele partidului şi va încerca să salveze guvernarea. Prima sa grijă, să nu mai fugă parlamentari din PSD la Ponta, pentru a-şi conserva majoritatea parlamentară. Dacă îşi salvează majoritatea parlamentară, sau chiar şi-o consolidează printr-o înţelegere cu Ponta, Dăncilă va rămâne la conducerea guvernării. Cum, necum,  o ţară întreagă stă la mâna şi cu ochii pe Viorica Dăncilă! Încurcate sunt căile politicii dâmboviţene!

Situaţia în care preşedintele partidului aflat la guvernare este şi premier avantajează net PSD. Nu mai există lupte interne între guvern şi partid. Tot partidul va strânge rândurile în jurul dnei Dăncilă, pentru a păstra guvernarea. Va avea Viorica Dăncilă resursele necesare pentru o astfel de funcţie dublă, preşedintă PSD şi premier? Vom afla.

Ce avantaje poate invoca Viorica Dăncilă

  • A rezistat eroic cerinţelor lui Dragnea şi nu a dat OUG-urile pe justiţie, care l-ar fi salvat pe acesta de puşcărie;
  • Nu a acceptat restructurarea guvernului prin Parlament;
  • S-a debarasat de Anca Alexandrescu şi Darius Vâlcov;
  • A respectat, în bună parte,  avertismentele  venite de la Bruxelles, de la Timmermans;
  • A modificat OUG 114 şi OUG 7, după discuţiile cu mediul de afaceri şi cu magistraţii;
  • L-a adus pe Mazăre la puşcărie într-o săptămână (felicitări dnei Birchall!);
  • A ignorat multe alte cerinţe ale lui Dragnea, în privinţa Fondului Suveran de Investiţii, de exemplu, dar şi în multe alte situaţii.

Ce ar trebui să facă Viorica Dăncilă începând de azi

Rezultatul  alegerilor trebuie salvat. Au înţeles şi liderii locali ai PSD că Dragnea este ieşit din scenă, şi probabil vor încerca să salveze ce se mai poate salva în perspectiva alegerilor din 26 mai. Prezenţa la vot şi scorul PSD vor fi influenţate de dispariţia lui Dragnea din peisajul politic. Cum, nu se ştie. Ar fi necesară  o tranziţie lină de putere exact în săptămâna alegerilor! Grea cumpănă pentru PSD! Dar şi-au făcut-o cu propria mână!

Se schimbă structura de putere de la vârful partidului. PSD este astfel setat, încât conducătorul său ori are toată puterea, ori n-o are deloc. Săptămâna aceasta nu se va schimba nimic, dar toţi liderii îşi fac griji dacă intră, sau nu, în graţiile Vioricăi Dăncilă, pentru a-şi conserva funcţiile şi puterea. Unii da, alţii ba. Viorica Dăncilă nu va da vreun semn care să destabilizeze puterea partidului în prag de alegeri. Greul va fi lăsat pe săptămânile viitoare.

Ce sarcini teribil de grele o aşteaptă pe Dăncilă?

  • Reconfigurarea echipei de conducere a PSD cu persoane în care are încredere;
  • Restructurarea guvernului prin eliminarea ministrului Carmen Dan şi a altor fideli ai lui Dragnea;
  • Refacerea relaţiei cu preşedintele Iohannis;
  • Refacerea relaţiilor cu viitoarea echipă de la Bruxelles;
  • Decizia privind candidatul partidului la prezidenţiale;
  • Refacerea relaţiei cu presa, a şi început, cu  interviului acordat ziarului Adevărul;
  • Refacerea relaţiei cu opinia publică.

Multe şi dificile sarcini o aşteaptă pe Viorica Dăncilă. Pierderea majoritaţii parlamentare şi a guvernări este mai puţin probabilă. Pe fond,  este chiar de dorit ca actuala coaliţie să demonstreze românilor, până în 2020, că este în stare să facă ce a promis, că are bani să plătească pensii şi salarii. Preluarea  guvernării de către actuala opoziţie este un alt subiect important, de analizat într-un alt articol. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite