Regele Mihai îi zdrobeşte la încredere pe politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele de proteste l-au făcut pe Regele Mihai lider în clasamentul personalităţilor în care populaţia are încredere. Băsescu s-a prăbuşit la cea mai scăzută cotă de când este preşedinte.

Regele Mihai a urcat spectaculos în preferinţele românilor, ajungând pe primul loc, conform rezultatelor din luna ianuarie ale sondajului realizat de IMAS pentru ziarul „Adevărul". Regele a ajuns la o cotă de încredere de 36,6%, urmat pe podium de preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, cu 25,4%, şi de şeful social-democraţilor, Victor Ponta, cu 22,5%.

Spune-ţi părerea în dezbaterea: "Monarhia salvează România"! Ce părere ai?

Ascensiunea Regelui Mihai

Pentru Traian Băsescu, situaţia este dezastruoasă, preşedintele României fiind la cea mai scăzută cotă de când ocupă fotoliul de la Cotroceni, 8,6%. Premierul Emil Boc stă şi mai prost, doar 7,3% dintre respondenţi afirmând că au destul de multă sau foarte multă încredere în şeful Guvernului.

Regele Mihai şi-a început ascensiunea în sondaje după discursul susţinut la 25 octombrie în faţa Parlamentului. În decembrie 2011, fostul suveran se situa la o cotă de încredere de 25,7%, iar, în mai puţin de o lună, pe fondul protestelor de stradă, a urcat cu zece procente. Ceilalţi membri ai familiei regale se situează, de asemenea, pe poziţii bune la capitolul încredere.

Traian Băsescu, minim istoric

Preşedintele a început să piardă masiv în sondaje în prima parte a anului 2011, ajungând în luna iunie la un minim de 8,8%, după ce a anunţat reducerea salariilor şi a pensiilor. Ulterior s-a stabilizat în jur de 9-10%, pentru ca, în ultimele luni ale lui 2011, să înregistreze o uşoară ascensiune până la 13%. Intervenţia telefonică prin care a intrat într-un dialog polemic cu doctorul Raed Arafat şi protestele publice care au urmat l-au făcut pe preşedintele Băsescu să piardă aproape cinci procente şi să ajungă la un minim istoric.

Locul patru la încredere: C.V. Tudor

Pe locul patru la capitolul „Încredere în personalităţile publice (aprecieri pozitive)" în „Barometrul Adevărul" se află preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, urmat în clasament de preşedintele Senatului, Vasile Blaga (PDL). De altfel, recent revenit în prim-planul politic, odată cu preluarea funcţiei deţinute anterior de Mircea Geoană, fostul secretar general al PDL este democrat-liberalul cu cea mai mare cotă de încredere, ocupând locul cinci în ierarhia IMAS, devansându-l clar pe şeful partidului, premierul Emil Boc, aflat pe locul opt (7,30%).

Dacă pe şase se află şeful statului (8,60%), pe locul şapte este europarlamentarul PDL Theodor Stolojan (8,20%). Pe locul nouă apare vicepremierul Marko Bela (UDMR) cu 4,20%, în timp ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anas­tase, prim-vicepreşedinte PDL, are cea mai scăzută cotă de încredere, de 3,2%.

De altfel, în afară de Regele Mihai, care a avut o ascensiune surprinzătoare, şi preşedintele social-democraţilor, Victor Ponta, a înregistrat o creştere, comparativ cu luna trecută, când avea 19,60% în acelaşi sondaj. În luna ianuarie a acestui an, Ponta a sărit la 22,50%. Partenerul său, liberalul Crin Antonescu a scăzut faţă de luna decembrie a anului trecut, când avea 27,10%, ajungând, în ianuarie 2011, la 25,4%.

Protestele, decisive pentru clasament

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 11-17 ianuarie, cuprinzând şi zilele cele  mai fierbinţi ale protestelor de stradă. Volumul eşantionului este de 1.039 de persoane, iar eroarea maximă de plus, minus, 3%.

Băsescu: Protestele sunt fireşti

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la Palatul Cotroceni că, dacă va fi întrebat la summitul informal al Consiliului European despre protestele din stradă din România, va spune că acestea sunt „fireşti", în condiţiile în care „românii au plătit costul austerităţii", pe care trebuie să-l plătească şi politicienii. „Le voi spune că sunt proteste fireşti, generate de măsurile luate de România. Românii au plătit costul austerităţii, rămâne să-l plătească şi politicienii", a afirmat Băsescu, chestionat în legătură cu protestele care l-au costat greu la capitolul „încredere".


Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite