Regele Mihai şi Stănculescu, la 2 noaptea, în Elveţia: "Cum vede Armata Casa Regală română?"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai, la întoarcerea din exil în aprilie 1992
Regele Mihai, la întoarcerea din exil în aprilie 1992

Aflat în exil, Regele Mihai l-a chemat într-o noapte, la el acasă, în Versoix (Elveţia), pe fostul ministru al Apărării Naţionale, Victor Atanasie Stănculescu şi i-a pus patru întrebări.

Stănculescu (83 de ani) poveşte întâmplarea în cartea "În sfârşit, adevărul..." (Editura RAO, 2010). Fostul ministru se pregătea să plece cu avionul din Zurich când, pe la zece seara, aghiotantul lui, pe nume "Roşu", îi spune:

„Domnule ministru, sunt două persoane aici care vor să vorbească cu dvs" .

„Cine sunt?"

„Nu ştiu, dar insistă foarte mult să vorbească cu dvs. în seara asta" .

Atunci mi-a arătat în spate pe canapea un domn şi o doamnă (....) Mă duc apoi către cei doi. Se ridică şi bărbatul îmi spune: „Domnule ministru, venim din partea maiestăţii sale regele Mihai I".

„Da, şi despre ce e vorba?"

„Maiestatea sa doreşte foarte mult şi insistă să vorbească cu dvs. în această seară."

(...)

M-am suit în maşina lui şi am plecat.

La două noaptea am intrat în curte la Versoix. M-a întâmpinat un tip, nu ştiu ce era, şambelan, valet, ne-a deschis uşile şi m-a poftit să intru într-un hol, care avea două uşi şi pe uşa din stânga m-a întâmpinat Mihai. Era îmbrăcat de oraş. „Vă mulţumesc că aţi venit" - mi-a spus, iar eu i-am răspuns: „Şi eu vă mulţumesc pentru invitaţie, nu ştiu dacă o să avem prea mult timp de discuţii, dar la ora patru trebuie să plec înapoi". „Bine, avem două ore la dispoziţie".

Am ocolit pe cât am putut să-i spun rege sau maiestate, dar cred că m-am adresat cu sire".

În ce a constat discuţia?

" M-a întrebat trei probleme. În primul rând, care este situaţia politică în România. I-am spus că este pluralitate de partide şi i-am prezentat cam care este situaţia fiecărui partid. Evident, nu i-a convenit adevărul despre slăbiciunile PNŢ-cd-ului, care erau mult mai mari decât imaginea publică.

În al doilea rând, regele m-a întrebat care este situaţia economică. I-am răspuns că suntem într-o fază de tranziţie, dar că direcţia este cea spre economia de piaţă, chiar i-am subliniat că fiecare ţară are calea ei, şi că vrem să facem liberalizarea monedei.

În al treilea rând, regele m-a întrebat care este situaţia în Armată. I-am spus că avem vreo 250 000 de oameni în Armată, facem instrucţie, este o anomalie în structura gradelor, şi din cauza lui Ceauşescu, şi din cauza lui Militaru, şi că avem cam atâţia generali.

El m-a întrebat apoi: „Şi cum vede Armata Casa Regală română?" Eu atunci i-am răspuns: „Deocamdată nu prea ne-a preocupat Casa Regală, pentru că suntem republică, iar populaţia s-a obişnuit cu acest tip de guvernare".

Am băut câte o cafea, apoi, aproape de ora patru, l-am rugat să mă scuze pentru că trebuie să plec. Asta a fost întâlnirea, nimic deosebit. Sigur, după aia s-a speculat, iar unii s-au speriat tare că nu ştiu ce aranjamente de răsturnare am făcut eu cu regele. Nu a fost vorba de aşa ceva.

(....) Această întâlnire a fost o pierdere de timp, regele fiind scos din joc de ăştia de la Securitate de mult. Dar, ulterior, am aflat că regele a declarat că generalul Stănculescu este un tip alunecos.

(...) După vizita de la Versoix i-am raportat direct lui Iliescu cele discutate, nu i-am ascuns nimic".

Stănculescu nu spune în carte data exactă a întâlnirii cu Regele Mihai. Singurul lucru cert este că discuţia a avut loc între 1990 şi 1991, perioadă în care Stănculescu era ministrul Apărării Naţionale.

Versoix este o localitate în Elveţia, care aparţine de cantonul Geneva. Aici s-a stabilit regele Mihai I după ce a fost exilat în 1947.

Stănculescu a fost condamnat în 1999 la 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav pentru evenimentele de la Timişoara din decembrie 1989 şi a fost degradat din toate funcţiile militare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite