Regele Mihai i-a retras titlul de Principe nepotului său Nicolae şi l-a exclus din Linia de Succesiune la Coroana României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alteţa Sa, Regele Mihai I, i-a retras titlul de Principe al României şi calificativul de Alteţă Regală nepotului său, Nicolae, fiul Principesei Elena.

„În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de "Principe al României" şi calificativul de "Alteţă Regală".

De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeaşi zi. În calitate de Şef al Casei şi Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei şi vieţii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală şi societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi.

Păstrând aceeaşi afecţiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduieşte că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-şi servi idealurile şi de a folosi calităţile cu care Dumnezeu l-a înzestrat. Alteţa Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înştiinţarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele“, se arată în comunicatul transmis de Biroul de Presă al Majestăţii Sale.

Nepotul Majestăţii Sale, Nicolae, născut la 1 aprilie 1985, în Elveţia, a devenit Principe al României cu rangul şi apelativul de Alteţă Regală la 1 aprilie 2010. Nepotul Regelui Mihai era al treilea în Linia Succesiunii la tronul României, după Principesa Margareta şi mama sa, Principesa Elena.

Principele Nicolae a venit prima dată în România în 1992, pe când avea doar şapte ani. Atunci, şi-a însoţit bunicul, Regele Mihai, la prima revenire în ţară după exilul de 45 de ani impus de autorităţile comuniste.

Consilierul Familiei Regale, Ioan Luca Vlad, a explicat, într-o intervenţie pentru Digi 24, cum trebuie interpretat gestul Regelui Mihai. „Unii dintre noi au putut urmări şi traseul privat al nepotului Majestăţii Sale. Am văzut lucruri foarte bune care au crescut statura şi rolul Coroanei în ţara noastră, dar şi o anumită nepotrivire internă care nu s-a remarcat în niciun fel teribil. Aici nu lucrăm cu scandaluri, cu ştiri pe surse, ci pur şi simplu o nepotrivire emoţională între idealurile Principelui şi regulile pe care le impune rolul pe care şi-l asumase. Aici este marea diferenţă faţă de alte situaţii în care s-au retras titluri de principe. Nu a făcut ceva anume, este o decizie luată pentru viitor, şi nu o pedeapsă, este o decizie cu care Principele este în asentiment, o decizie pe care Regele a luat-o cu tristeţe, dar care îi dă posibilitatea să se concentreze pe alte lucruri, pe ecologie, tineri, pe business, pe orice ar dori să facă în străinătate. Nu este doar acest titlu, este rolul pe care şi l-a asumat şi care presupunea 24 de ore din 24 să se dedice acestei misiuni. Puteţi înţelege că a fost prea mult pentru el. Toate lucrurile pe care le-a făcut rămân, toate proiectele în care s-a implicat nu se pot şterge cu buretele, dinastia rămâne puternică, iar el rămâne apropae de Familia Regală în calitatea sa privată.

Decizia a fost luată de Majestatea Sa, dar în urma unor chibzuinţe care l-au inclus pe Principele Nicolae, deci este perfect în asentiment cu ea“, a explicat avocatul.

Principele Nicolae FOTO Facebook
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite