Regele şi 23 august

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai şi mareşalul Antonescu (stânga)
Regele Mihai şi mareşalul Antonescu (stânga)

În România, cea mai mare acuzaţie pe care Regele a avut-o de înfruntat zeci de ani a privit aşa-zisa pactizare cu inamicul sovietic, ceea ce ar fi dus, după 23 august, la comunizarea ţării.

În Occident, asemenea acuzaţii nu au avut priză. Regelui Mihai i-a fost recunoscut meritul uriaş de a fi salvat zeci, poate sute de mii de vieţi omeneşti prin scurtarea războiului. Este clar că scoaterea României din alianţa cu Germania nazistă a privat armata germană de resursele petroliere necesare trupelor de blindate şi a dus la prăbuşirea frontului deschizând calea spre Balcani şi Centrul Europei prin Budapesta spre Viena.

A spune că Regele a trădat înseamnă a nu vedea ce se întâmpla în Europa în a doua parte a războiului, atunci când balanţa înclinase în favoarea Aliaţilor.

Debarcarea în Sicilia a trupelor americane şi britanice, după înfrângerea Axei în Africa de Nord, a produs schimbarea politică la Roma. Regele Italiei l-a demis pe Mussolini, în urma deciziei în acelaşi sens luată de Marele Consiliu Fascist, conducerea partidului fascist italian. Mareşalul Pietro Badoglio  a fost numit de Regele Victor Emmanuel al III-lea drept prim-ministru, iar Italia avea să semneze armistiţiul cu Aliaţii pe 8 septembrie.

Ofensivele sovietice pe Frontul de Est din 1944 vor produce efecte politice similare în ţările aliate Germaniei care luptau împotriva URSS. Finlanda, sub conducerea mareşalului Mannerheim care este chemat să preia din nou conducerea ţării, iese din alianţa cu Germania şi încheie pacea cu URSS.

Rezistenţa din Polonia declanşează insurecţia din Varşovia în august 1944. Ruşii se opresc pe celălalt mal al Vistulei şi nu fac nimic pentru a-i ajuta pe combatanţii polonezi.

Tot în august 1944, rezistenţa slovacă se revoltă împotriva germanilor în Munţii Tatra.

Ungaria condusă de Horthy caută, de asemenea, să iasă din alianţa cu Germania, ceea ce duce la ocuparea ţării de trupele lui Hitler.

Pe tot frontul estic, aliaţii Germaniei au încercat să facă o schimbare geopolitică pentru a nu fi antrenaţi în apocalipsa spre care Hitler îşi conducea propria ţară.

Puţini au reuşit. România, datorită actului Regelui Mihai şi-a păstrat suveranitatea izbutind să rupă alianţa cu Germania şi apoi să se alăture Naţiunilor Unite. Răsturnarea de regim din România nu i-a convenit lui Stalin şi i-a întârziat planurile de comunizare a României. Faptul că Europa de Est în întregimea ei a căzut în lagărul comunist nu a depins în niciun fel de voinţa popoarelor, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Regele a făcut ceea ce avea să facă toată viaţa. Să apere cu decenţă valorile în care a crezut, libertatea, democraţia, demnitatea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite