Referendumul lui Traian Băsescu a fost respins de Parlament. Avizul este consultativ.  PSD a votat în favoarea preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Parlamentul a respins marţi, cu 191 de voturi " pentru", 69 de "abţineri" si 129 "împotrivă", solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum. Senatorii şi deputaţii PSD au votat "pentru" propunerea preşedintelui Băsescu, alături de PDL, în timp ce PNL a votat împotrivă. Grupurile parlamentare ale PPDD şi UDMR s-au abţinut la vot.

UPDATE Senatorul PNL, Puiu Haşotti, a precizat că solicitarea preşedintelui nu a trecut.

La rândul său, deputatul PDL Ioan Oltean a declarat că prin votul dat de Parlament s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice la solicitarea preşedintelui de a organiza referendum, dar nu s-a răspuns solicitării şefului statului, conform Mediafax.

„Prin acest vot s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice. Prin acest vot nu avem niciun răspuns, nici favorabil, nici nefavorabil“, a spus Oltean.

UPDATE Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, în plen, că Parlamentul şi-a îndeplinit procedura în privinţa solicitării lui Traian Băsescu referitoare la un nou referendum, în timp ce PDL a susţinut că Parlamentul nu are o hotărâre privind cererea preşedintelui.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a spus că Parlamentul nu are o hotărâre "într-un fel sau altul" pe solicitarea preşedintelui la referendum.

"Noi suntem obligaţi să avem un text de lege la ce zice preşedintele. Hotărârea nu există. Suntem în afara legii", a spus Rădulescu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, însă, că procedura Parlamentului a fost îndeplinită şi obligaţia preşedintelui este să aştepte 20 de zile.

 „Pentru că nu există un vot, înseamnă că preşedintele trebuie să aştepte cele 20 de zile de la data la care a trimis scrisoarea. Parlamentul are şi alte opţiuni. Dacă vrea le pune în aplicare, dacă nu vrea, nu le pune. Parlamentul şi-a începlinit procedura", a declararat  Zgonea.

"Pentru că nu există un vot, nu are ce să se atace la CCR", a explicat deputatul UNPR Eugen Nicolicea.

UPDATE Parlamentul a respins, în această dimineaţă, solicitarea şefului statului privind organizarea unui nou referendum. 

UPDATE Senatorul PNL, Ioabn Ghişe, a continuat duelul de la distanţă cu preşedintele Traian Băsescu: „Acum, un cetăţean român vine să ceară referendum, dar nu are competenţă, pentru că nu a fost finalizată procedrura referendumului de atunci", a susţinut Ghişe.

La rândul său, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a spus că nu a înţeles ce vrea să spună Ghişe şi că nu i-a văzut nici tricoul cu mesaje anti-preşedinte.

Comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au avizat favorabil, luni, iniţierea referendumului anunţat de către preşedintele Traian Băsescu. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, înregistrându-se doar trei voturi „împotrivă“ şi trei abţineri.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în 11 iunie că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari.

Ieri, şeful statului a declarat că referendumul pentru unicameral şi maximum 300 de parlamentari se va organiza după adoptarea legii referendumului şi a Constituţiei în Parlament, cu cel puţin o săptămână înainte de cel pentru validare, dacă nu se respectă referendumul.

"Înţeleg că la Comisia juridică a fost aprobat referendumul, sper să fie un vot şi în plen indiferent cum ar fi, dar m-ar bucura să fie pozitiv, numai pentru buna colaborare între Preşedinte şi Parlament, sunt convins că voi primi acest semnal de înţelegere din partea Parlamentului", a spus Băsescu, luni, într-o declaraţie de presă la Cotroceni.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite