Judecătorii CCR Morar şi Minea au criticat pragul de 30% la referendum: Cvorumul stabilit, inadmisibil într-o democraţie constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Morar, trimis la CCr de preşedintele Traian Băsescu
Daniel Morar, trimis la CCr de preşedintele Traian Băsescu

Referendumul pentru revizuirea Constituţiei cu prag de validare de 30% poate fi organizat, cel mai devreme, după alegerile de anul viitor, potrivit Deciziei CCR publicate în Monitorul Oficial. Judecătorii Mircea Minea şi Daniel Morar au publicat, însă, o opinie separată în care susţin că se poate ajunge în situaţia în care doar 12,5% din alegători vor putea decide pentru o majoritate covârşitoare de 87,5%.

Curtea Constituţională a publicat motivarea hotărârii prin care a stabilit ca pragul de prezenţă la referendum să fie de 30%, iar preşedintele Traian Băsescu are la dispoziţie 10 zile pentru a semna decretul de promulgare. Cum Băsescu a anunţat deja că va promulga legea în ultima zi, iar actul normativ intră în vigoare după alte trei zile, referendumul poate fi organizat, cel mai devreme, pe 17 decembrie anul viitor.

Judecătorii CCR au respins, în 14 noiembrie, sesizarea făcută de preşedintele Traian Băsescu înainte de promulgarea legii.

Cum motivează CCR decizia

Curtea constată că soluţia legislativă se încadrează în recomandările Comisiei de la Veneţia şi subliniază că “această condiţie suplimentară a validării rezultatului referendumului reflectă intenţia legiuitorului de a îndepărta riscul validării unui referendum la care a fost atins cvorumul de participare legal”.

Pe de altă parte, CCR arată că Parlamentul ar putea interveni în această chestiune, însă avertizează asupra unor „modificări strict conjuncturale, pe baza unor susţineri de oportunitate ori a înţelegerii politice, care avantajează una sau alta dintre forţele politice reprezentate în Parlament şi care formează la un moment dat o majoritate parlamentară“, adăugând că preşedintele Senatului, Crin Antonescu, nu şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la obiecţia de neconstituţionalitate. 

Minea şi Morar, opinie separată

Judecătorii Daniel Morar şi Mircea Minea au publicat, la rândul lor, o opinie separată în care subliniază că noul prag stabilit la referendum, de 30%, stabilit de ceilalţi 7 magistraţi CCR, ne aduce în situaţia ca o minoritate de doar 12, 5% să decidă pentru o majoritate covârşitoare de 87,5%. În limbaj popular, un român din opt cu drept de vot ar putea decide în problema revizuirii Legii fundamentale pentru alţi şapte români. „Astfel, pentru validarea rezultatului referendumului este necesara intrunirea cumulativa a unor conditii minimale: din numarul total al persoanelor inscrise in listele electorale permanente trebuie sa participe la vot un procent de 30%, iar 25% trebuie sa exprime un vot valabil, rezultatul stabilindu-se in functie de majoritatea voturilor valabil exprimate, care nu poate fi mai mica de 12,5% plus unu", au argumentat Morar şi Minea.

Majoritate înseamnă 50% plus 1

Cei doi magistraţi constituţionalişti au arătat că instituţiile statului, atunci când operează cu noţiunea de majoritate, „înţeleg întotdeauna sensul său matematic“, mai exact 50% plus unu. În acest sens, Morar şi Minea au oferit ca exemplu Parlamentul, care adoptă legi întotdeauna cu o majoritate de 50% plus unu, care uneori poate fi chiar mai mare ( ca în momentul actual, când USL are o majoritate de 70%), dar nu poate coborî niciodată sub pragul de 50%, pentru că  s-ar transforma în minoritate. "Prin urmare, intrucat Constitutia nu contine alte precizari, termenul de majoritate trebuie interpretat in sensul comun de majoritate numerica simpla, ceea ce in materia referendumului se determina conform regulii 50% plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente", subliniază Morar şi Minea.

„Prag de 30%, inadmisibil“ 

Daniel Morar şi Mircea Minea au concluzionat că pragul de 30% la referendum afectează democraţia constituţională, pentru că deciziile vor putea fi tranşate ca urmare a unei voinţe minoritare. „Reglementarea acestui prag arunca in derizoriu notiunea de reprezentativitate si de suveranitate nationala, facand posibila exercitarea acesteia din urma de catre o minoritate a populatiei, ceea ce este inadmisibil din punct de vedere al democratiei constitutionale", sună critica celor doi magistraţi asupra deciziei votată de colegii lor din CCR.

Criticile invocate de Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea pe motiv că legea modificată ar permite posibilitatea adoptării, prin referendum, a unor măsuri lipsite de legitimitate populară. Totodată, el a susţinut că pragul de 30% ar fi neconstituţional, deoarece manifestarea suveranităţii poporului se asigură doar prin participarea majorităţii cetăţenilor la consultarea populară, respectiv a 50% plus unu dintre alegători.

“Majoritatea decidentă trebuie să se raporteze la un anumit nivel de reprezentativitate sub aspectul participării la vot pentru ca hotărârea finală să se bucure de legitimitatea necesară, iar un prag de participare de 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente nu poate să confere o asemenea legitimitate”, a precizat Băsescu.

Potrivit preşedintelui, posibilitatea modificării Constituţiei sau demiterii preşedintelui României prin referendum cu un cvorum de 30% “ar însemna o gravă nesocotire a voinţei cetăţenilor prin al cărei vot majoritar a fost adoptată Constituţia sau a fost ales preşedintele României”.

Înainte de a sesiza CCR, preşedintele Băsescu a retrimis legea Parlamentului, spre a fi reexaminată, însă Legislativul a trimis-o înapoi la Cotroceni.

Materiale pe aceeaşi temă:

CCR: Pragul de 30% la referendum este constituţional

UPDATE Dezbaterea sesizării lui Băsescu privind Legea referendumului, amânată pentru 14 noiembrie

Ponta, despre Legea Referendumului: „Este un abuz al preşedintelui“

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite