REFERENDUM 2012: Scandalurile de campanie şi politicieni cu memorie scurtă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În doar trei săptămâni de campanie pentru referendum, politicienii au reuşit să declanşeze scandaluri din atacurile reciproce şi să se autocontrazică în declaraţii, de mai multe ori.

Bătălia politică dintre Putere şi Opoziţie s-a dat în mass-media. Atât preşedintele suspendat, Traian Băsescu, cât şi cel interimar, Crin Antonescu, au fost invitaţi la aproape toate emisiunile politice, unde şi-au susţinut interesele şi şi-au atacat adversarul.

Băsescu nu mai ştie ce să-i îndemne pe români

Chiar dacă liderii PDL credeau, de la începutul campaniei, că cea mai bună soluţie pentru partid şi Traian Băsescu este nerealizarea cvorumului, preşedintele suspendat susţinea că el vrea tocmai contrariul. „Eu îi chem pe români să vină la vot, nu în calitate de preşedinte cu un procent mai mic sau mai mare în sondaje, ci în calitate de cetăţeni”, declara, atunci, Băsescu.

În privinţa relaţiei cu membrii PDL, el adăuga: "Sunt lideri PDL care vor să câştig la referendum prin nerealizarea cvorumului. Aici drumurile noastre se despart".
Însă, doar o săptămână mai târziu, acelaşi preşedinte suspendat s-a răzgândit şi a făcut o nouă declaraţie: "Îndemnul meu este să nu se prezinte la vot, dar să înţeleagă de ce eu, ca şef al statului, nu pot refuza o instituţie fundamentală a statului român (n.r.: refrendumul)", a precizat Băsescu.

Dacă Băsescu rămâne preşedinte, Antonescu se retrage din politică. Sau nu

Şi preşedintele interimar, Crin Antonescu, a dovedit că e indecis cu privire la plecarea sa de la Cotroceni, după referendum. La începutul campaniei, el a afirmat că se va retrage din politică în cazul în care Traian Băsescu nu va fi demis.

În urmă cu câteva zile, Antonescu a menţionat că nu a făcut “nicio promisiune” referitor la retragerea sa şi nu e “legat de niciun rămăşag”.

Mai mult, el a declarat:  “Când am văzut, totuși, cât de mult sunt interesați partizanii domnului Băsescu – parcă mai mult chiar decât de rămânerea domniei sale – dacă plec eu,(…) sigur că am avut un sentiment ambivalent, pe de o parte o pornire să rămân, că văd că asta le place și vreau și eu să le fac anumite bucurii”.

Vila Dante, casa de lux în care Ponta spune că se va muta Băsescu

Puţin înainte de finalul campaniei pentru referendum, premierul Ponta a lansat un nou scandal prin care îl atacă pe Traian Băsescu.

Prim-ministrul i-a chemat pe jurnalişti să vadă o vilă de lux din carierul Primăverii, despre care susţine că a fost renovată, în perioadă de criză, cu peste un milion de euro din bani publici, ca să-i servească lui Băsescu drept reşedinţă, după ce va pleca de la Cotroceni.

"În 2010-2011, când salariile şi pensiile erau tăiate, această locuinţă aparţinând Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat, la solicitarea lui Traian Băsescu, a fost pregătită cu reparaţii de peste un milion euro din bani publici, pentru a fi ocupată de Băsescu după terminarea mandatului de preşedinte”, a declarat Ponta.

Imobilul, numit “Casa Dante”, se află în patrimoniul RA-APPS şi a fost vila de protocol a Guvernului.

Premierul a adăugat că a întâmpinat probleme atunci când a vrut să viziteze casa. Deşi ea aparţine Guvernului, întrucât RA-APPS e o instituţie subordonată acestuia, cei de la Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) i-au spus că imobilul are un regim închis şi numai preşedintele îi poate permite accesul înăuntru. Ponta a reuşit să intre, după ce preşedintele interimar Crin Antonescu a vorbit cu cei de la SPP. SPP este subordonat instituţiei prezidenţiale.

După ce negaseră  de două ori, reprezentanţii RA-APPS au declarat, recent, că “Vila Dante a fost gândită ca o viitoare reşedinţă pentru un fost şef de stat”.

Ei au adăugat că “la realizarea investiției s-a avut în vedere organizarea Vilei Dante ca reședință pentru un fost șef de stat, amenajându-se în acest fel dormitoare, băi, dressinguri, bucătării.”

Reprezentanţii instituţiei au mai precizat că investiţia de două milioane de euro a fost realizată integral de către RA-APPS în aprilie 2012 şi aprobată de secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu.

PDL acuză prelungirea referendumului, CCR o acceptă

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a modificat Legea referendumului pentru a prelungi programul de vot, acesta urmând să se desfăşoare  în intervalul orar 7.00 - 23.00.

Decizia a fost contestată de PDL la Curtea Constituţională, pe motiv că USL caută, prin extinderea perioadei de vot, să adune cvorumul, pentru ca o eventuală demitere a preşedintelui să poată avea loc.

Curtea a decis, însă, că modificările aduse Legii referendumului sunt constituţionale.  În plus, CCR a respins şi o altă sesizare formulată de PDL, prin care democrat-liberalii pretindeau că această extindere a intervalului de votare nu se poate aplica referendumului din 29 iulie.

S-a furat Flacăra democraţiei

Un alt incident de campanie, de data asta de altă natură, a fost un presupus gest anti-Băsescu al primarului din Orşova. Edilul, membru PNL, ar fi furat, de la susţinătorii preşedintelui suspendat, o torţă numită “flacăra democraţiei” pe care, ulterior, ar fi aruncat-o în apele Dunării.

Băsescu, a declarat, atunci, că "se vor aprinde foarte multe flăcări ale democraţiei" în zilele următoare incidentului.

Întâmplarea a fost sesizată la poliţie de către unul din tinerii care participau la marşul de susţinere a preşedintelui suspendat.

Prin urmare, are loc chiar şi o anchetă în acest caz, despre care şeful Poliţiei Orşova, comisarul Marian Cherescu, a spune că va dura cel puţin două săptămâni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite