Fantoma referendumului din 2012, dezgropată; Ponta: „Am fost 50% noi, cei cu lovitura de stat“; Băsescu: „A rămas acelaşi om lipsit de responsabilitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Traian Băsescu, înainte de coabitare
Victor Ponta şi Traian Băsescu, înainte de coabitare

Deşi recensământul populaţiei nu are nici o legătură cu procesul electoral sau cu listele electorale, premierul Victor Ponta a spus astăzi, în şedinţa de Guvern, că datele recensământului relevă că la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, din iulie 2012, ar fi fost atins cvorumul de participare de peste 50%. Replica preşedintelui a venit prompt: „Premierul a rămas acelaşi om lipsit de responsabilitate“.

„Am văzut şi eu datele finale ale recensământului, mai bine mai târziu decât niciodată. Am fost peste 50% în 29 iulie care am dat «lovitura de stat», cum ar spune unii rămaşi în urmă, dar nu ne mai foloseşte prea mult acum, însă o să vă rog să vedem cum adaptăm totuşi toată legislaţia noastră la o realitate care acum nu mai e contestată de nimeni“, a spus Ponta în şedinţa de guvern.

În replică, preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat din nou de „lipsa de responsabilitate“, considerând că datele nu-i includ şi pe românii din afara graniţelor. „Dacă a spus aşa ceva, arată că a rămas acelaşi om lipsit de responsabilitate. Recensământul face o situaţie a celor care locuiesc în România, nu a milioanelor din afara graniţelor“, a spus Băsescu. Replica preşedintelui a venit de pe scările Senatului, acolo unde şeful statului i-a adus un ultim omagiu lui Radu Vasile.

Traian Băsescu priveşte dintr-un alt unghi datele recensământului. „E important că dă numărul de locuri pentru Parlament, pentru Parlamentul European. Chiar dacă populaţia majoră e în creştere, pe fond scade, pentru că a scăzut natalitatea", a adăugat el.

Guvernul nu mai poate schimba listele electorale

Premierul Ponta le-a cerut miniştrilor Radu Stroe şi Liviu Dragnea actualizarea listelor electorale în conformitate cu cifra reală a populaţiei. „Să vedem câţi suntem, cum se fac cvorumurile, pentru că, din păcate, deciziile de anul trecut ale Curţii Constituţionale au reuşit mai mult să ne încurce decât să ne lămurească“, a cerut premierul.

Însă Radu Stroe, ministrul de Interne, l-a anunţat pe premier că Executivul nu mai are competenţa să modifice listele elctorale. „De la 1 ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a Registrului Electoral e de competenţa Autorităţii Electorale Permanente  chestiunea numărării. De acum, Ministerul Internelor nu mai are nicio problem“, a spus ministrul liberal.

Premierul a ales să-i răspundă cu o glumă. „A, deci voi nu vă mai băgaţi, vă spălaţi pe mâini“, a spus Ponta. „Noi ne-am băga, legea nu ne lasă“, a replicat Stroe.

Prezenţa la vot la referendumul din iulie 2012 a fost, potrivit datelor BEC, de 46,24% . Pentru demiterea lui Băsescu au votat 87,52%, iar împotrivă 11,15%. 1,32% a fost procentul voturilor nule. Numărul total al alegătorilor luat în calcul a fost de 18.292.464 din care 8.459.052 au participat la vot. 7.403.836 de persoane au votat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, iar 943.375 „NU“.

Cum se întocmesc listele elctorale

Vicepreşedintele INS, Dan Gherghuţ, a declarat astăzi, tranşant, că „datele de la recensământ nu pot fi folosite în niciun caz pentru organizarea unui referendum“. Cum se întocmesc, de fapt, listele elctorale? Rezultatele finale ale recensamântului, anunţate astăzi, nu au nici o relevanţă legală în privinţa stabilirii cvorumului de la referendum sau cu întocmirea listelor electorale. Numărul românilor cu drept de vot este stabilit de Autoritatea Electorala Permanenta pe baza datelor de la Direcţia de evidenţă a populaţiei, instituţie subordonată MAI. Recensământul numără românii din punct de vedere statistic, şi poate conţine o anumită marjă de eroare, pe când Evidenţa Populaţiei îi numără pe cetăţeni “bob cu bob”, iar din listele electorale sunt excluşi cetăţenii majori care sunbt lipsiţi, din varii motive, de drepturi electorale (condamnaţi, bolnavi psihic etc.).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite