​Recensământul populaţiei şi locuinţelor, pe agenda Guvernului. Până când trebuie trimise datele către Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul are pe agenda şedinţei de luni trei acte normative care vizează organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021. România va trebui să transmită rezultatele recensământului, către Comisia Europeană, până la data de 31 decembrie 2022, pentru a evita riscul demarării procedurii de infringement.

Astfel că, luni, pe agenda şedinţei Guvernului se află actul normativ care vizează adoptarea formei şi conţinutului instrumentarului pentru Recensământul populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, conform Hotnew.ro.

Chestionarul de recensământ vizează o secţiune pentru recenzarea locuinţei, o secţiune perntru recenzarea spaţiului colectiv de locuit, şi o secţiune pentru recenzarea persoanei. 

În cea din urmă secţiune românii sunt întrebaţi şi în ce măsură au fost afectaţi de pandemie. La această întrebare vor avea 5 variante de răspuns: 1. deloc; 2. în mică măsură; 3. oarecum; 4. în mare măsură şi 5. foarte mult. La această întrebare trebuie să răspundă doar persoanele care aveau vârsta de 15 ani şi peste la ora "0" din 1 decembrie 2021. 

Proiectul de HOTĂRÂRE privind forma şi conţinutul instrumentarului Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021 este disponibil Aici.

Un alt proiect de Hotărâre aflat pe agenda şedinţei Guvernului prevede modul cum vor fi colectate datele.  În document se spune că, în vederea colectării datelor şi obţinerii rezultatelor definitive ale recensământului, Institutul Naţional de Statistică creează, completează şi prelucrează o bază de date cu înregistrări individuale, numită „baza de recensământ RPL2021“. 

Al treilea proiect de Hotărâre stabileşte că suma alocată din bugetul de stat pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021 (RPL2021) va fi tot în valoare de peste 392,6 milioane de lei, aşa cum a fost stabilită în Hotărârea Guvernului nr.1071/2020, doar că sunt aduse modificări şi reglementează cum vor fi plătiţi recenzorii în 2022.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite