Reacţiile politicienilor după ce Victor Ponta a fost „călcat“ de procurorii DNA: PSD îl apără din răsputeri, PNL îi cere demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a fost pus sub urmărire penală FOTO Arhiva Adevărul
Victor Ponta a fost pus sub urmărire penală FOTO Arhiva Adevărul

Politicieni din toate partidele au reacţionat, vineri, după ce DNA a anunţat începerea urmăririi penale pe numele prim-ministrului Victor Ponta. Dinspre PSD au curs mesaje de solidaritate cu Ponta, în care i se cere să nu demisioneze din funcţia de şef al Guvernului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat Executivul are un mandat dat de alegători şi de Parlament şi că premierul Victor Ponta nu are de ce să plece de la Guvern. „Opoziţia şi propaganda se agită acum, dar amintesc tuturor că Guvernul are în spate votul cetăţenilor şi pe cel al Parlamentului. Acestea sunt instanţele care dau legitimitate Guvernului, iar acest Guvern şi Victor Ponta au primit legitimitate de la Parlament şi de la alegători. Prin urmare, Executivul trebuie să îşi ducă mai departe mandatul, cu Victor Ponta premier, indiferent de agitaţia unora sau a altora“, a reacţionat  Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

De aceeaşi părere este şi Rovana Plumb, ministrul Muncii, promovată de Victor Ponta pe linie de partid, fiind în prezent preşedintele Consiliului Naţiobnal al PSD, funcţie echivalentă cu poziţia a doua în partid. ”Este suspectă apariţia acestui caz în ziua moţiunii de cenzură a PNL. Victor Ponta nu are de ce să demisioneze. Premierul Ponta trebuie să îşi continue mandatul. Politica se face în Parlament. Mi se pare suspect că acest dosar apare în ziua în care PNL depune moţiune de cenzură. Poate este o coincidenţă”, spune Rovana Plumb, într-un comunicat de presă.

În apărarea lui Victor Ponta a sărit şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. „Victor Ponta nu trebuie să plece din fruntea Guvernului României şi are de asemenea o datorie faţă de fiecare cetăţean al ţării. Din punctul meu de vedere, Guvernul trebuie să-şi ducă activitatea mai departe şi să finalizeze acele proiecte importante în cazul Ministerului Sănătăţii pentru pacienţi: ieftinirea preţurilor la medicamente, noile terapii fără interferon pentru bolnavii cu Hepatită C, salarizarea în sistemul medical, precum şi alte proiecte importante pentru toţi cetăţenii, precum Codul fiscal şi Legea salarizării“, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Victor Ponta demisionează? „Nu DNA face guvernarea“

Şi Gabriela Vrânceanu Firea, purtătorul de cuvânt al PSD, vorbeşte despre coincidenţa chemării lui Victor Ponta la DNA în aceeaşi zi cu depunerea moţiunii de cenzură de către PNL.„Sincer, mi se pare foarte suspect faptul că domnul Victor Ponta este chemat la DNA tocmai în ziua în care este depusă moţiunea de cenzură a celor din PNL. Este cel puţin ciudat acest întreg caz. Instituţiile, în repetate rânduri, au precizat că nu există nicio problemă. Am auzit voci în spaţiul public care cereau deja demisia domnului Victor Ponta. Cred că este absurd! Domnul Victor Ponta nu are niciun motiv să îşi dea demisia, ci trebuie să îşi încheie mandatul dat de cetăţeni. Până la urmă, nu DNA face guvernare! Victor Ponta nu a avut niciodată, ca avocat sau în altă calitate, o relaţie juridică de niciun fel cu complexurile Energetice Turceni şi Rovinari“, afirmă şi Firea.

Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD, consideră că Victor Ponta nu are niciun motiv pentru a-şi depune demisia din fruntea Guvernului. „Nu DNA face şi desface guverne. Prin urmare, Victor Ponta nu are niciun motiv pentru a-şi depune demisia, ci are pur şi simplu obligaţia să-şi continue mandatul dat de cetăţeni în 2012. Astăzi, asistăm la o acţiune de forţă absolut inacceptabilă într-un stat european. Nu este deloc normal ca minciunile proferate cu ani în urmă de Băsescu, Blejnar et comp. şi infirmate public de instituţiile de anchetă (DNA şi ANI au prezentat mass-media informaţiile conform cărora Victor Ponta nu este anchetat în cazul Complexurilor Rovinari şi Turceni) să fie reluate într-o formă abruptă şi extremă când interesele unui grup politic o cer", spune şi Ştefănescu.

Deputatul PSD Gabriela Podaşcă susţine că Victor Ponta nu are niciun motiv pentru a-şi da demisia, în condiţiile în care guvernul pe care îl conduce a obţinut rezultate economice şi sociale foarte bune.
„Astăzi asistăm la o coordonare cel puţin surprinzătoare între un partid politic - PNL, care depune o moţiune de cenzură, preşedintele statului, care îi cere demisia lui Victor Ponta şi DNA, care îl audiază pe Victor Ponta în calitate de suspect. Sunt trei evenimente care se petrec în mai puţin de 2 ore. Îmi pun întrebarea legitimă dacă toată această grabă nu este coordonată“, a spus Gabriela Podaşcă.

„Doar Parlamentul poate să se pronunţe“

De asemenea, delegaţia europarlamentarilor PSD a transmis, vineri, un comunicat în care îşi exprimă "întregul sprijin" pentru premierul Victor Ponta şi guvernul condus de acesta. „Având în vedere ultimele evenimente, dar şi speculaţiile din spaţiul public, delegaţia europarlamentarilor Partidului Social Democrat îşi exprimă întregul sprijin pentru premierul Victor Ponta şi guvernul condus de acesta, care a luat măsuri extrem de importante pentru România în aceşti ani, cu impact pozitiv asupra economiei. O demisie a lui Victor Ponta ar afecta trendul economic şi social pozitiv pe care se află România. Singura instituţie care poate decide cu privire la viitorul guvernului este Parlamentul, iar acesta urmează să se pronunţe“, se arată în comunicat.

Victor Ponta a primit mai multe mesaje de susţinere şi din teritoriu. „Victor Ponta are obligaţia de a continua în fruntea Guvernului, acesta fiind instalat în urma unui vot popular masiv, acordat în 2012 de români. Trebuie să continue munca începută acum trei ani în fruntea Guvernului, nu pentru că are susţinerea PSD, ci pentru că are susţinerea unui vot legim popular în 2012, un vot masiv, aşa cum niciun alt premier nu a avut după 1989. Măsurile de reparaţii sociale, de creştere economică, de redresare a României după ani de criză îi conferă legitimitate şi îi asigură suportul românilor“, a arătat Gabriel Zetea, preşedintele PSD Maramureş.

Social-democraţii din judeţul Dâmboviţa sunt solidari cu premierul Victor Ponta şi îi cer acestuia să nu demisioneze din funcţia de şef al Executivului, acuzând că demersul preşedintelui Iohannis de a cere demisia premierului este unul "politicianist".

„Organizaţia Judeţeană Dâmboviţa a Partidului Social Democrat îşi exprimă solidaritatea cu domnul Victor Ponta, Prim-Ministrul României şi Preşedinte al Partidului Social Democrat şi consideră că acesta trebuie să rămână premier, rezultatele guvernării reprezentând argumentul determinant", se arată în comunicatul PSD Dâmboviţa, semnat de preşedintele acestei organizaţii judeţene, Adrian Ţuţuianu.

Daniel Constantin, preşedintele PC, partid aflat la guvernare alături de PSD, a anunţat că Victor Ponta se bucură în continuare de susţinerea partidelor din coaliţie.Victor Ponta se bucură în continuare de susţinerea noastră, a partidelor din coaliţie, pentru funcţia de premier. Personal, nu cred că se impune demisia premierului. Pe de altă parte, nu pot să nu observ o coincidenţă între audierea de dimineaţa a domnului Ponta exact în ziua în care PNL urma să depună moţiune de cenzură“, a spus Constantin.

Ponta, urmărit penal pentru fapte de corupţie. „Afectează imaginea României“

„De cealaltă parte, PNL, prin vocea premierului din umbră, Cătălin Predoiu, îi cere demisia din funcţia de şef al Guvernului lui Victor Ponta. „Suntem alături de preşedintele Klaus Iohannis în acţiunea sa politică de a reda demnitatea României şi cetăţenilor ei. Victor Ponta nu mai poate rămâne în funcţia de premier. Se află într-o situaţie gravă, imorală şi nedemnă. Premierul României este acuzat de spălare de bani. Este o infracţiune foarte gravă, care îi afectează nu numai propria-i imagine, ci şi imaginea României. Victor Ponta a respins cererea legitimă a preşedintelui Klaus Iohannis. Prin acest gest, Victor Ponta sfidează românii. Victor Ponta pretinde că numai Parlamentul îl poate demite aşa cum, odinioară, Nicolae Ceauşescu susţinea că numai Marea Adunare Naţională îl poate demite într-un moment în care românii se aflau în stradă şi îi cereau acest lucru“, a afirmat prim-vicepreşedintele PNL.

"Nu există absolut nicio legătură între demersul politic al PNL, care a fost hotărât la Consiliul Naţional de acum două săptămâni la Ploieşti, cu ceea ce se întâmplă în activitatea DNA. Nu cunoaştem informaţii privitor la ceea ce s-a întâmplat la DNA, nu ne pronunţăm referitor la anchete care sunt în curs de desfăşurare. Obiectivul nostru ca partid politic de opoziţie este ca, utilizând mijloace constituţionale, să pune punct guvernării Ponta", a afirmat şi Ludovic Orban, liderul deputaţilor PNL.

Deputatul Mate Andras, liderul Grupului UDMR din Camera Deputaţilor, a declarat că nu ştie dacă premierul Victor Ponta, care a fost audiat la DNA şi este urmărit penal, ar fi vinovat sau nu, dar consideră că legislaţia românească este ambiguă şi prost făcută.

Nu pot eu să spun dacă premierul Victor Ponta este vinovat sau nu, dar îmi dau seama că legislaţia românească este ambiguă şi prost făcută şi, din păcate, Parlamentul este părtaş la această legislaţie. În mod obligatoriu trebuie revăzute dispoziţiile legale, pentru că este absurd ca într-o societate comercială să fii în conflict de interese pe simplul motiv că ai colaborat cu cineva sau că ţi-ai angajat la propria societate nişte rude", a spus Mate.

Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Preşedintele i-a solicitat demisia

Ponta, urmărit penal. Ce spunea în urmă cu două luni: Voi demisiona dacă DNA cere urmărirea mea penală

„La revedere, Victor Ponta! La revedere, România, aşa cum te-am suportat 25 de ani!”

Reuters: Prim-ministrul uneia dintre cele mai sărace şi corupte ţări din UE, Victor Ponta, este urmărit penal pentru fals şi spălare de bani

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite