Reacţii la condamnarea lui Voiculescu. Ponta: Cât sunt lider politic voi lupta pentru libertatea  jurnaliştilor. Tăriceanu: Rămân încă multe întrebări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ponta a afirmat, vineri, că este obligat să facă tot ce îi stă în puteri pentru ca jurnaliştii Antena 3/Antena 1 şi toţi jurnaliştii din România să îşi poată desfăşura activitatea FOTO Eduard Enea
Premierul Ponta a afirmat, vineri, că este obligat să facă tot ce îi stă în puteri pentru ca jurnaliştii Antena 3/Antena 1 şi toţi jurnaliştii din România să îşi poată desfăşura activitatea FOTO Eduard Enea

„Adevărul“ vă prezintă reacţiile oamenilor politici la condamnarea la 10 ani de închisoare cu executare a fondatorului Partidului Conservator, Dan Voiculescu, în dosarul „ICA”.

Premierul Victor Ponta: „Am luat act de decizia Curţii de Apel Bucureşti. Nu comentez sentinţe în cauze penale, dar vreau să asigur pe toată lumea că, atât timp cât voi fi lider politic şi cetăţean al României, sunt obligat să fac tot ce stă în puterile mele pentru ca jurnaliştii Antena 3 / Antena 1 şi toţi jurnaliştii din ţara noastră, indiferent de politica lor editorială, să-şi poată desfăşura activitatea conform dreptului constituţional la libera exprimare şi independenţa presei. 

Sunt convins că, dincolo de momentele dramatice prin care trec familiile celor condamnaţi, o ţară liberă poate exista doar dacă există şi o presă liberă. Alături de milioane de alţi români doresc şi cred că mulţi ani de acum înainte «Antena 3 va fi aici»!“

Klaus Iohannis, preşedintele PNL, pe pagina sa de Facebook: „România este un stat de drept, în care independenţa justiţiei trebuie respectată şi apărată. Drept urmare, consider că nicio decizie a instanţelor de judecată nu trebuie comentată de oamenii politici, indiferent de persoana care face subiectul unei sentinţe.

Partidul Naţional Liberal a avut întotdeauna o politică foarte clară în legătură cu necesitatea ca actele de justiţie să nu fie în niciun fel îngrădite sau influenţate de factorul politic. Justiţia este singura în măsură să se pronunţe asupra vinovăţiei unei persoane. Aceasta înseamnă respect faţă de statul de drept.

Cred că toţi oamenii politici, indiferent de apartenenţa lor, liderii de opinie, reprezentanţii societăţii civile şi ai mass-media trebuie să abordeze cu mai multă prudenţă teme sensibile care pot crea o presiune uriaşă asupra actului de justiţie.”

Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu: „Întreaga clasă politică ar trebui să înveţe ceva din această condamnare. Nu e momentul însă să încurajăm acum ideea unui proces politic . Vreau să vă mai spun că trag nădejdea că, din acest moment, urechile mele nu vor mai suporta să audă că cineva este victima unui sistem. Justiţia este un serviciu public care trebuie să fie respectat“.

Vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban: „Este semnalul că justiţia din România nu mai tolerează corupţia la cel mai înalt nivel. Nu trebuie să uităm însă de cei care au fost alături de Voiculescu în toţi aceşti ani: Victor Ponta, Ilie Sârbu“.

Deputat PDL, Raluca Turcan: „O decizie politică de care iau act. Important este să nu asistăm la linşaje mediatice şi la evenimente regizate. De semenea, trebuie ca legea amnistiei şi graţierii să fie pusă pe ordinea de zi a Parlamentului şi respinsă pentru a nu ne trezi că se fac favoruri politice prin instituţia Parlamentului. În orice ţară civilizată instituţiile se respectă “.

Europarlamentarul PMP, Cristian Preda: „Dacă acum doi ani, condamnarea lui Năstase a fost semnalul reuşitei statului de drept în confruntarea cu guvernarea post-comunistă, acum, condamnarea lui Voiculescu atestă faptul că domnia legii s-a impus în faţa corupţiei cu rădăcini în Securitate. Este o condamnare a Securităţii“.  

Europarlamentarul PDL, Monica Macovei :  „Încă odată se dovedeşte că dosarele cu politiceni, cu oligarhi, cum este cazul domnului Voiculescu, sunt reale şi nu sunt dosare politice. Să nu se mai lase românii păcăliţi de declaraţiile inculpaţilor. Toţi susţin că dosarele sunt instrumentate politic şi că abia aşteaptă să ajungă în instanţă pentru a-şi susţine nevinovăţia. Iar când ajung în instanţă, lucrurile se schimbă. Verdictul de astăzi dovedeşte că avem judecători şi procurori curajoşi. În acest caz a existat o presiune mediatică aproape de şantaj la adresa justiţiei şi chiar a unor jurnalişti care au scris pe această temă. Nu sunt mulţi judecători aşa. Felicitări justiţiei! Mă bucur că în 2005 am pus bazele justiţiei independente în România. Legea s-a aplicat şi pentru acest politician foarte bogat“.

Fostul ministru al educaţiei, Ecaterina Andronescu (PSD): „Este o hotărâre a justiţiei care nu se comentează“.

Senatorul PC, Cristiana Anghel: „A fost executat, nu condamnat. Aceasta nu e justiţie. Acesta nu e stat de drept. Mai devreme sau mai târziu cei care au greşit vor plăti. Dacă Ceauşescu ar fi dat doi bani pe justiţie, nu ar fi murit ca un câine împuşcat lângă un gard. Mă revoltă acest verdict nedrept“.

Senator PSD, Gabriela Creţu: Cei care sunt vinovaţi să plătească. Nu vreau să intru în această bătălie. Va fi declanşată o campanie cumplită“.

Peter Ekstein-Kovacs (UDMR): „Nu este o bucurie să vezi pe cineva încarcerat, dar este o sentinţă dată de o instanţă“

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu: „Pe cine a omorât Voiculescu de a luat 10 ani cu executare? 10 ani e prea mult şi nu primesc nici criminalii (...)”, a comentat Olguţa Vasilescu pe pagina personală de Facebook.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu: „În calitate de politician nu mă pot pronunţa pe fondul acestei probleme. Consider însă că orice cetăţean al României trebuie să beneficieze de o împărţire echitabilă a justiţiei. Am avut de a face cu un caz controversat în urma căruia rămân încă multe întrebări fără răspuns. Indiferent cum se numeşte persoana implicată într-un caz, trebuie să beneficieze de aplicarea şi respectarea legii, fără justiţie televizată, fără linşare publică”, precizează C.P. Tăriceanu în cadrul unui comunicat al PLR.

De asemenea, preşedintele Senatului a precizat că Justiţia nu trebuie să se lase influenţată de presiuni din partea opiniei publice atunci când formulează sentinţe.

„Ca om politic, indiferent ce funcţie voi ocupa, voi lupta pentru libertatea presei şi mă voi opune oricăror abuzuri menite să închidă sau să îngrădească instituţiile de presă. Din punctul meu de vedere, este necesară respectarea libertăţii de exprimare şi asigurarea unui cadru lipsit de orice restrângere în care mass-media să îşi desfăşoare activitatea. Jurnaliştii de la Antena 3, afectaţi de urmările acestui caz, trebuie să continue să îşi desfăşoare activitatea cu profesionalism şi responsabilitate, pentru a păstra prestigiul instituţiei şi pentru a transcende peste aceste clipe neplăcute”, a mai afirmat Tăriceanu.

Fostul ministru de Externe al României, Teodor Baconschi: „Ca si Al Capone, Felix a căzut din pricini aparent minore în raport cu principala lui crimă, şi anume că a dorit să divizeze societatea şi să reinstituie, la modul securistic, delictul de opinie (diferită). Judecătorii merită stima noastră pentru curajul de a fi făcut o judecată dreaptă în speţa respectivă”, a scris Teodor Baconschi pe pagina sa de Facebook.


Pe aceeaşi temă:

UPDATE Dosarul „ICA”. Procurorul şi avocaţii şi-au încheiat pledoariile finale. Procesul se apropie de final. Au cuvântul inculpaţii

Dezbaterile finale în dosarul „ICA”, în care Dan Voiculescu a fost condamnat o dată la 5 ani de închisoare, au fost reluate la Curtea de Apel Bucureşti. Procurorul, avocaţii şi inculpaţii şi-au susţinut pledoariile finale. La termenul maraton de ieri, care a durat 11 ore avocaţii au ridicat 40 de excepţii şi au cerut audierea a 14 martori noi. Toate cererile au fost respinse. Acuzarea cere 10 ani de închisoare pentru Voiculescu.

Avocaţii lui Voiculescu au făcut circ la Curtea de Apel. După 11 ore de audieri-maraton, procesul a fost amânat pentru mâine dimineaţă

Curtea de Apel Bucureşti a judecat, luni, un nou termen al dosarului ICA, în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani. Omul de afaceri a fost condamnat deja la 5 ani de închisoare în acest caz, dar a făcut recurs. După 11 ore de audieri judecătorii au decis să continue procesul marţi dimineaţă. Asta după ce au respins peste 40 de cereri venite din partea avocaţilor, dar şi audierea a 14 martori propuşi de apărare.

Capăt de linie în dosarul lui Dan Voiculescu. Luni este, cel mai probabil, ultimul termen al procesului

La cinci ani şi nouă luni de la trimiterea în judecată şi un periplu pe la trei instanţe din Capitală, dosarul „ICA”, în care Dan Voiculescu (67 de ani) a primit deja o condamnare de cinci ani de închisoare, a intrat pe ultima sută de metri, iar Curtea de Apel Bucureşti ar putea anunţa o decizie finală în acest caz chiar luni.

Instanţa: Dan Voiculescu, cercetat sub control judiciar pentru a nu face presiuni asupra martorilor. „Măsura este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor”

Măsura controlului judiciar, dispusă în dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de şantaj, vine ca urmare a gravităţii acuzaţiilor ce i se aduc omului de afaceri, dar şi pentru a fi evitate presiunile pe care acesta le-ar putea face, având în vedere că este judecat într-un alt dosar pentru fapte similare. Asta arată magistraţii Tribunalului Bucureşti în motivarea deciziei prin care au menţinut măsura impusă de procurorii anticorupţie.

SENTINŢĂ Dan Voiculescu rămâne sub control judiciar şi nu scapă de vizitele la poliţie

Omul de afaceri Dan Voiculescu va continua să facă drumurile zilnice la poliţie, asta după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins cererea acestuia de ridicare a controlului judiciar impus de procurorii anticorupţie în noul dosar în care este acuzat de şantaj. Înainte de decizia instanţei, acesta s-a prezentat la sediul Poliţiei Ilfov, spunându-le jurnaliştilor că a venit „la datorie”.

Inculpatul Dan Voiculescu, ultimul cuvânt în dosarul privatizării ICA. O decizie, amânată până pe 4 august

Dan Voiculescu a declarat luni, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, că ştie ce învinuiri îi sunt aduse în dosarul ICA, dar nu le recunoaşte. Cel care l-a dat de gol a fost un angajat al institutului, care a arătat rolul afaceristului în privatizarea ICA. Judecătorii au stabilit un nou termen în dosar: 4 august. Avocatul lui Voiculescu a anunţat că a cerut schimbarea încadrării juridice în tăinuire, fără a da alte detalii.

De ce vrea Voiculescu strămutarea procesului ICA de la Curtea de Apel Bucureşti

Fostul senator Dan Voiculescu, judecat în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, încearcă să tergiverseze procesul prin noi stratageme. Voiculescu invocă lipsa de imparţailitate a magistraţilor desemnaţi să judece cazul.

Voiculescu: Voi pune bazele unui ONG de investigaţii care va analiza activităţile lui Traian Băsescu din 1989 încoace

Omul de afaceri Dan Voiculescu a declarat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că va înfiinţa o organizaţie nonguvernamentală de investigaţii care va avea ca obiect de activitate scoaterea la iveală atuturor activităţilor lui Traian Băsescu. Mai mult, acesta a ţinut să precizeze că în niciunul din dosarele în care este implicat nu există dovezi împotriva sa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite