Reacţii în urma modificării Codului Penal de către Guvern. PNL va depune moţiune de cenzură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a adoptat, marţi seară, ordonanţa de urgenţă care modifică definiţia mai multor infracţiuni în Codul Penal, în ciuda avizului negativ dat de instituţiile de specialitate şi a demonstraţiilor masive, stârnind un val de critici din partea opoziţiei şi a principalelor parchete. Vă prezentăm principalele reacţii din sfera politică:

UPDATE Preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei Europene: Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, susţin într-o declaraţie comună că lupta anticorupţie trebuie să avanseze, nu să fie subminată, ei precizând că urmăresc ”cu foarte mare îngrijorare” evoluţiile recente din România.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Dragi români,

Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiţiei, dreptăţii şi luptei împotriva corupţiei.

Guvernul PSD şi ALDE a ignorat visul şi năzuinţele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o ţară eliberată de corupţie.

Astăzi, Guvernul PSD şi ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni oneşti şi curajoşi din Justiţia română care au dovedit în ultimii ani că nimeni şi nimic nu este mai presus de lege.

Guvernul PSD şi ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o ţară respectată în Europa!

De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă.

Rezultatul votului din decembrie a dus la formarea unei majorităţi, care a alcătuit un guvern legitim. Dar votul nu reprezintă un cec în alb care permite unei majorităţi să poată face orice, de la adoptarea măsurilor populiste care riscă să pună sub semnul întrebării stabilitatea economică în următorii ani, până la călcarea efectivă în picioare a justiţiei şi a statului de drept.

În decembrie, oamenii s-au dus la vot cu speranţa unui trai mai bun, nu pentru o legislaţie slăbită în domeniul anticorupţiei.

Miza adevărată este cum vrem să arate viitorul unei României în care oamenii să-şi dorească să trăiască, nu al unei Românii din care să-şi dorească din nou să plece.

Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină. Uită însă un lucru esenţial. Valorile pe care se construieşte un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparţin unei majorităţi sau minorităţi de conjunctură, ci ne aparţin nouă, tuturor românilor.

De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a face din România o ţară eliberată de corupţie! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!”

Dacian Cioloş, fost prim-ministru: „Deciziile Guvernului Grindeanu, cu sprijinul majorităţii PSD-ALDE, de modificare a Codului Penal în folosul unor oameni politici cercetaţi pentru corupţie, arată un dispreţ îngrozitor la adresa tuturor cetăţenilor corecţi şi cinstiţi din România.

Ce s-a petrecut în această seară este o sfidare incalificabilă la adresa justiţiei şi a statului de drept, care duce România înapoi în timpuri pe care le credeam apuse.

Costul pe care îl va plăti România şi pe care îl vom plăti fiecare dintre noi este incalculabil.

Legitimitatea votului nu dă dreptul niciunui Guvern să se poarte discreţionar cu românii, să legifereze pe ascuns chestiuni atât de sensibile cum sunt cele care privesc justiţia.”

Laura Codruţa Kovesi, procuror-general DNA: „Nu pot sa comentez ce efecte vor avea OUG adoptate in aceasta seara intrucat nu le-am citit. (...) In aceasta seara, in jurul orei 19:00, am primit din partea CSM un proiect de OUG de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala pentru a ne exprima punctul de vedere pana dimineata, la ora 9,00. In adresa Ministerului Justitiei catre CSM si care ne-a fost trimisa odata cu proiectul se prevedea ca acesta este trimis cu rugamintea de a fi avizat. Am fost surprinsa sa vad ca acest proiect nu contine observatiile pe care sistemul judiciar, in special DNA, le-a facut la proiectul initial.

Mai mult decat atat, nu intelegem de ce este asa de mare urgenta pentru a sta noaptea si a da un punct de vedere pe legi atat de importante cum sunt Codul penal si Codul de procedura penala. (...) Pot sa spun ca acest proiect nou este mai rau decat proiectul initial din perspectiva luptei anticoruptie, practic lipseste de relevanta lupta impotriva coruptiei in Romania daca acest proiect de lege va fi adoptat."

Augustin Lazăr, procurorul general al României: ”Ca membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, vă pot spune ca ordonanţa de urgenţă este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti, fiind discreţionară, vădit neconstituţională şi trebuie atacată urgent la Curtea Constituţională. Despre consecinţele ei grave am avertizat în comunicatul de ieri al Ministerului Public”, a declarat Augustin Lazăr într-un punct de vedere remis News.ro.

Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei: „Mai ţineţi minte Marţea Neagră a României, dintr-o zi de vară din 2012? Dacă acea zi a fost neagră, 31 ianuarie 2017 – încă o zi de marţi, este Absolut Pur Neagră. O zi care va rămâne în istorie. Pe scurt, ce s-a întâmplat a fost acapararea statului prin mijloace democratice şi adoptarea de către Guvern a unor proceduro legale menite să cureţe politicieni investigaţi pentru acte de criminalitate (în special legate de corupţie). România a deraiat aseară până aproape de un punct de la care nu se mai poate întoarce.  Aproape...” (n.r - traducere din limba engleză).

Raluca Turcan, preşedinte PNL: „Ca hoţii, noaptea, l-au albit pe Liviu Dragnea. 

România se află într-un moment de cotitură. La 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană şi aproape 100 de ani de la Marea Unire, un partid câştigă alegerile şi guvernează fără pic de ruşine, pentru hoţi”, a scris preşedintele PNL pe pagina de Facebook.

Ulterior, Turcan a intervenit în direct la Digi24 pentru a anunţa că PNL va depune mâine o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.  

Nicuşor Dan, preşedinte USR: „Hoţeşte, noaptea, guvernul lui Liviu Dragnea a adoptat cele două ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea. Putem face trei lucruri:

Sa ieşim în stradă mâine dimineaţă;

Sa cerem Avocatului Poporului sa conteste ordonanţele la CCR ;

Sa cerem preşedintelui CSM, care a avizat negativ proiectele, sa ceara CCR sa constate un conflict juridic de natura constituţionala cu guvernul.

Noi vom face aceste lucruri, dar e nevoie de toţi.”

Eugen Tomac, deputat PMP: „PSD face ce ştie mai bine, loveşte din plin în inima democraţiei româneşti ştergând cu buretele tot ceea ce înseamnă hoţie în această ţară! Rămânem pe baricade şi luptăm pentru o Românie fără ticăloşi şi politruci ahtiaţi după banii publici”

Cristian Ghinea, deputat USR: „”USR cere public Avocatului Poporului să conteste OUG-urile la Curte. Este singura instituţie care mai poate limita mizeria. Domnule Ciorbea, o fărâmă de demnitate mai găsiţi? De dragul istoriei din anii 90”, a scris Ghinea pe Facebook la câteva minute după ce ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat adoptarea ordonanţei de urgenţă de modificare a codurilor penale.”

Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei: „Au adoptat modificările privind Codurile penal şi de procedură penală şi graţierea noaptea, pe ascuns, ca ultimii hoţi. Să nu-i vadă nimeni. Un Guvern iresponsabil, un Guvern care favorizează infractorii, actualii miniştri şi pe Dragnea. Ăsta e Guvernul condamnatului Dragnea.”

Cătălin Predoiu, prim-vicepreşdinte PNL: ”Ruşine, domnule ministru Iordache! Ruşine, domnule Dragnea! Votul din decembrie nu vă permite bătaia de joc la adresa intereselor pe termen lung ale naţiunii!”

Clotilde Armand, vicepreşedinte USR: „Ne vedem în Piaţa Victoriei să ne apărăm democraţia şi statul de drept!”

Adriana Săftoiu, deputat PNL: Lamentările nu ne ajută la nimic! Se poate face ceva în faţa acestei majorităţi care poate să facă ce vrea în baza votului primit? E un gând pentru cei mulţi revoltaţi, dar mai comozi când a fost vorba de vot! Avem patru ani să ne gândim ce facem data viitoare!

(...) Cred că doar alte alegeri mai pot restabili situatia! Partidele care nu sunt de acord cu acest gest incalificabil al PSD, care domină Parlamentul, trebuie să demisioneze ducând la alegeri anticipate! PNL are maine de decis parcursul!”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite