Reacţii politice după ce Iohannis i-a cerut demisia lui Dăncilă. Tăriceanu: Face o gravă eroare. Iordache: Avem un cetăţean supărat care a intrat în campanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calin Popescu Tăriceanu. FOTO Inquam Photos
Calin Popescu Tăriceanu. FOTO Inquam Photos

Majoritatea PSD-ALDE consideră că solicitarea lui Klaus Iohannis în ceea ce priveşte demisia Vioricăi Dăncilă are valoarea unei simple declaraţii, în condiţiile în care înlăturarea premierului de la Palatul Victoriei se poate face fie de bunăvoie, fie prin decizia principalelor partide ale Puterii.

UPDATE Ludovic Orban, preşedintelel PNL, a avut o intervenţie pe această temă, în condiţiile în care conduce cel mai mare partid al Opoziţiei. „Cu siguranţă vom folosi acest instrument constituţional (moţiunea de cenzură - n.r.) în momentul în care vor exista cele mai mari şanse pentru a obţine un număr cât mai mare de voturi. Este normal şi firesc ca preşdintele să exprime o poziţie oficială chiar dacă ea nu generează consecinte immediate arată că doamna Dăncilă nu mai are niciun fel de sprijin şi de disponibilitate spre colaborare din partea preşedintelui”, a spus Orban, întrebat dacă PNL va depune o moţiune de cenzură în acest context.


„Să citească Constituţia Opoziţia şi Iohannis. Să vadă prerogrativele preşedintelui, ale Parlamentului. Avem un cetăţean supărat care a intrat în campanie“, a declarat deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. 

O reacţie proimptă a avut şi Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte al Senatului şi al ALDE.„Preşedintele nu cunoaşte bine care sunt atributele instituţionale ale preşedintelui. Vreau să-i atrag atenţia că premierul nu are niciodată nevoie de mandat ca să plece într-o vizită. Viorica Dăncilă vorbeşte în numele Guvernului şi în numele României. Politic, preşedintele poate să facă declaraţii, să deschidă un război cu majoritatea, cu Guvernul, e problema dânsului. Majoritatea PSD-ALDE a adoptat întotdeauna o poziţie de respect faţă de instituţie. Poate să ceară demisia premierului, cum poate să o facă orice cetăţean. Are aceeaşi valoare, nici mai mare, nici mai mică. Urmăreşte ceva politic. Preşedintele face o gravă eroare de apreciere. Vrea să pară ce nu este. Nu poate să controleze prim-ministrul", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3.

Reacţiile PNLşi USR

La rândul lor, liberalii au reacţionat spunând că Iohannis are dreptate când cere demisia Vioricăi Dăncilă. Mai mult, senatorul Daniel Fenechiu a precizat,într-o intervenţie la Digi24, că PNL va depune în viitorul apropiat o moţiune de cenzurăîmpotriva Guvernului Dăncilă. „Azi, cifrele (n.r.-numărul de voturi pentru trecerea unei moţiuni de cenzură) nu arată foarte bine, dar discutând şi cu colegii liberali, necesitatea unei moţiuni de cenzură e evidentă“, declarat preşedintele USR, Dan Barna.  

Citeşte şi:

VIDEO Război între palate. Iohannis cere demisia Vioricăi Dăncilă: Nu face faţă poziţiei de premier şi transformă Guvernul într-o vulnerabilitate

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite