Reacţii politice după crimele de la Săpoca. Un eurodeputat PSD cere  înăsprirea pedepselor pentru cei care agresează personalul medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru solicită Puteriii să adopte de urgenţă un proiect care prevede pedepse mai mari pentru cei care agresează poliţişti, jandarmi sau personalul medical şi didactic. Fostul senator PSD precizează că o astfel de lege e necesară, în contextul cazului din Buzău.

„Solicit adoptarea de urgenţă! Această lege va salva vieţi. Până când nu va fi adoptată colegii mei şi personalul didactic vor fi în continuare ameninţaţi şi loviţi. Ultimul caz a fost chiar azi: 4 morţi şi 9 răniţi. 4 din 5 cadre medicale sunt molestate fizic sau verbal. Suntem pe un teren minat! Proiectul meu de lege (redepus pe 24.04.2019, pentru care am cerut adoptarea în procedură de urgenţă) este primul care prevede o nouă încadrare juridică -cea de ultraj -precum şi înăsprirea pedepselor pentru cei care agresează personalul medical sau didactic aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu”, a scris Tudor Ciuhodaru, duminică, pe Facebook.

Eurodeputatul a adăugat că un astfel de act normativ va descuraja situaţiile precum cea de la Buzău, în care un bărbat a omorât patru pacienţi şi a rănit alţi nouă.

„Apreciem că acest lucru va duce la descurajarea unor astfel de situaţii şi va permite cadrelor medicale şi didactice să poata acţiona eficient în interesul pacientilor şi al elevilor. Concret proiectul meu de lege prevede ca agresarea personalului medical şi didactic (aflat întimpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu) să fie încadrată la ultraj, similar cu cea a poliţiştilor şi jandarmilor, iar astfel pedepsele să fie majorate cu 50%”, a explicat Ciuhodaru.

Europarlamentarul PSD mai spune că „toate aceste profesii sunt au drept scop binele cetăţeanului, dar, în timp ce politiştii şi jandarmii au şi pregătirea şi echipamentul necesar pentru a răspunde unor astfel de agresiuni, personalul medical sau didactic este expus direct la astfel de situaţii iar agresarea acestuia în timp ce îşi desfăşoară activitatea se poate solda chiar cu pierderea vieţii celor trataţi în acel moment sau cu traume asupra elevilor”.

Social-democratul prezintă şi motivele demersului legislativ: „Pe de o parte din ce în ce mai mulţi dintre cei care încearcă să salveze vieţi sunt agresaţi, umiliţi, înjunghiaţi, bătuţi, de multe ori chiar de către cei cărora le salvează viaţa iar pe de alta parte asa zisele sisteme in care s-au investit sute de mii de euro au dovedit doar ca nu exista mijloace eficente de protecţie sau că acestea sunt iluzorii. Acelaşi lucru se constată şi în cazul personalului didactic”, conform sursei citate.

El prezintă şi modificarea legislativă avută în vedere în iniţiativă, respectiv o modificare a Codului Penal.

„Practic Alineatul (4) al articolului 257, din Legea nr. 286/2009 privind Cod Penal, publicată în Monitorul Oficial nr. 510 din 24 iulie 2009, se modifică şi se completează după cum urmează:

«(4) Faptele prevăzute în alin. (1)-(3), comise asupra unui poliţist, jandarm personalului medical şi didactic, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.»“, a precizat Ciuhodaru. 

Patru persoane au murit după ce un bolnav a atacat cu un stativ de perfuzii pacienţii internaţi la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din judeţul Buzău.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite