Reacţii în lanţ, de peste hotare, la modificările aduse Codului Penal: „Un pas înapoi pentru România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amendarea Codului Penal, votată ieri în Parlament, a stârnit reacţii de îngrijorare din partea partenerilor externi ai României, iar modificările au atras şi atenţia Comisiei Europene.

După ce parlamentarii au adoptat, ieri, propunerea legislativă care i-ar scoate de sub tutela Direcţiei Naţionale Anticorupţie, respectiv a Agenţiei Naţionale de Integritate, autorităţile europene, dar şi Statele Unite au reacţionat prompt.

Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat, miercuri, că “urmăreşte cu îngrijorare amendamentele la Codul Penal prin care Camera Deputaţilor a scos preşedintele şi parlamentarii din categoria funcţionarilor publici”.

Reacţia misiunii diplomatice olandeze a fost urmată, la scurt timp, de un comunicat transmis de Ambasada SUA la Bucureşti.

„Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri (marţi, n.r.) în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse“, se arată în comunicatul Ambasadei SUA la Bucureşti.

La solicitarea Hotnews, şi misiunea diplomatică a Germaniei a exprimat un punct de vedere.

„Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti sprijină eforturile continue de combatere a corupţiei ale guvernului României şi ale organelor de urmărire penală. Din perspectiva noastră, este decisiv ca activitatea diferitelor instituţii care sprijină, protejează şi dezvoltă statul de drept - ca de ex. ANI, CSM, DNA, Ministerul Public sau Curtea Constituţională - să se desfăşoare fără presiune politică şi neîngrădit. Integritatea celor care îmbracă funcţii publice, între care se numără şi parlamentarii, constituie - şi dincolo de aspectele de natură penală - un important semnal pentru dezvoltarea unei culturi politice a responsabilităţii în România. Pe acest fundal, urmărim cu atenţie şi îngrijorare actualele masuri legislative", este reacţia Ambasadei Germaniei la Bucureşti.

CE: Poziţia Comisie privind amendarea Codului Penal, reflectată în raportul MCV

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat miercuri că modul în care România a aplicat regulile în materie de corupţie se va vedea şi în raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare din ianuarie.

Gray a ţinut, totuşi, să emită un avertisment şi a declarat că oficialii trebuie să se supună regulilor privind corupţia şi conflictul de interese.

„Am subliniat în rapoartele precedente - şi cred că poziţia Comisiei Europene este clară - că atunci când e vorba de oficiali care deţin funcţii legislative, executive, administrative sau juridice, trebuie să se supună regulilor în materie de corupţie şi conflict de interese. Principiul potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii este foarte important pentru CE“, a spus Gray.

Marea Britanie: ANI şi DNA, motorul reformei în viaţa publică din România

Şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a declarat că este îngrijorat de modificările aduse Codului Penal.

„Eu cred că ANI şi DNA au avut realizări foarte importante pentru România, de fapt aceste instituţii sunt motorul reformei în viaţa publică în România“, a spus diplomatul, adăugând că este foarte important ca şi ANI şi DNA să aibă sprijinul tuturor, inclusiv al politicienilor.

În încheiere, Harris şi-a exprimat speranţa cu privire la asumarea, de către Parlament, a unui “angajament consistent în sprijinul luptei împotriva corupţiei”.

Materiale pe aceeaşi temă:

Comisia Europenă: Politicienii trebuie să fie egali în faţa legii. Amendamentele la Codul Penal din România, în raportul MCV din ianuarie

Direcţia Generală pentru Justiţie, condusă de comisarul Viviane Reding, a refuzat să comenteze amendamentele aduse Codului Penal din România, declarând că acestea vor fi reflectate în raportul de Cooperare şi Verificare (MCV) din luna ianuarie, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ambasada SUA: Modificările la Codul Penal, pas înapoi pentru România şi un semnal negativ pentru investitori

Ambasada SUA susţine că modificările aduse Codului Penal de către parlamentari înseamnă un pas înapoi pentru România şi un semnal descurajator pentru investitori.

Ambasada Olandei: Urmărim cu îngrijorare amendamentele la Codul Penal

Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat, miercuri, că urmăreşte cu îngrijorare amendamentele la Codul Penal prin care Camera Deputaţilor a scos preşedintele şi parlamentarii din categoria funcţionarilor publici.

Banditism de stat în Parlament. Ce scrie în legea pentru eliberarea corupţilor. Dedicaţie pentru Năstase

Parlamentarii pregătesc să voteze o scandaloasă lege de amnistiere şi de graţiere, în urma căreia poate fi distrusă toată lupta împotriva corupţiei din ultimii opt ani. O cohortă de demnitari judecaţi sau condamnaţi pentru corupţie scapă de puşcărie, iar unii dintre ei rămân şi cu cazierul curat. „Adevărul” vă arată cum ar urma să „lucreze” această lege în folosul infractorilor cu gulere albe.

DOCUMENT Parlamentarii şi-au votat o imunitate de fier

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, în calitate de cameră decizională,  un proiect de lege, amendat pe sub mână, prin care parlamentarii, preşedintele ţării şi profesiunile liberale sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici. Această modificare apare în Amendamentele asupra proiectului de Lege pentru abrogarea art. 74 din Codul Penal. DNA susţine că parlamentarii judecaţi pentru corupţie ar fi achitaţi, iar cei din închisoare eliberaţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite