Reacţii după decizia preşedintelui de a organiza referendum pentru graţiere. USR: Susţinem! Lider PSD: Testează prezenţa la unul cu tema suspendării sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a fost primul politician care a anunţat că susţine demersul anunţat de preşedintele Klaus Iohannis, privind organizarea unui referendum pe tema legilor din justiţie şi a graţierii. În schimb, liderul PSD Arad, Dorel Căprar, spune că referendumul este inutil, iar Iohannis testează prezenţa la un eventual referendum cu tema suspendării sale din funcţie. Cozmin Guşă consideră că este un gest „de luptă politică”.

"USR susţine iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe problema amnistiei şi graţierii. Am spus încă din campania electorală că suntem împotriva oricărui demers prin care politicienii corupţi şi clienţii lor să poată scăpa de Justiţie. Ordonanţele pregătite de guvernul PSD-ALDE urmăresc exact acest lucru, să-i scape de Justiţie pe Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Dan Voiculescu, Gabriel Oprea, Titus Corlăţean şi mulţi alţii. USR este împotriva amnistiei şi graţierii. Ne vedem în campanie. De data asta, nimeni nu trebuie să mai stea acasă", scrie Nicuşor Dan.

El susţine că actuala putere "îşi încalcă flagrant programul cu care a câştigat alegerile", astfel încât referendumul este "singura cale democratică" prin care cetăţenii put să "cenzureze" majoritatea.

Preşedintele PNL Raluca Turcan a anunţat că liberalii vor susţine demersurile preşedintelui. ”Este gestul corect al preşedintelui României în faţa unui conflict evident între popor şi o coaliţie guvernamentală care vrea salvarea propriilor clienţi politici. Poporul nu a votat salvarea hoţilor, ci a dat un mandat de bună guvernare. PNL va susţine cu toate forţele demersul preşedintelui Iohannis. Coaliţia guvernamentală are opţiunea de a renunţa la această iniţiativă care sfidează interesul public. Milioane de oameni sunt împotriva scăpării hoţilor”, susţine Raluca Turcan.

Şi prim-vicepreşedintele PNL Cristian Buşoi a reacţionat. „Anunţul despre un referendum pe tema graţierii şi a modificării Codurilor penale este felul în care preşedintele arată că acţionează concret, instituţional, pentru a apăra ideea de Justiţie şi de stat de drept faţă de acţiunile abuzive ale unei majorităţi politice. Este pasul necesar după ce majoritatea politică îl atacă fără menajamente pe Preşedinte, ca să nu se mai opună tentativelor PSD-ALDE de a controla statul. Este nevoie de o dezbatere despre graţiere şi referendumul este cea mai corectă, mai deschisă şi largă dezbatere care poate avea loc“, susţine Buşoi. 

„PSD-ALDE pot participa şi-şi pot aduce argumentele public, deschis în faţa românilor, nu pe şest într-o ordonanţa de urgentă ascunsă pe ordinea de zi a unui guvern care este condus din spate de păpuşari care fac şi desfac din culise. PNL, şi de ce nu şi USR, trebuie să-l susţinem pe Preşedinte în acest demers“, a adăugat Buşoi. 

Deputalul Dorel Căprar, lider al organizaţiei judeţene PSD Arad, spune că preşedintele a ales să organizeze un referendum pe tema modificării legislaţiei penale propuse de guvern doar pentru a ”distrage atenţia de la măsurile bune adoptate până acum de coaliţia PSD-ALDE”.

”Este inutil un astfel de referendum. Ordonanţele nu au fost promovate, sunt doar în discuţie, iar dacă sunt adoptate, pot fi atacate la Curtea Constituţională. Cred că este un subiect de care se agaţă preşedintele, PNL şi USR pentru a duce în eroare opinia publică. Ar fi mai bine ca guvernul instalat legitim şi majoritatea parlamentară să fie lăsate să îşi facă treaba, iar preşedintele ţării să nu vină cu manifestări de stradă pe care le girează personal”, a spus deputalul social-democrat.

Dorel Căprar consideră că preşedintele Klaus Iohannis doreşte organizarea unui referendum ”pentru a testa prezenţa” populaţiei la un eventual referendum cu tema suspendării sale din funcţie.

”Probabil că vrea să vadă dacă vine lumea la vot, să ştie şi el dacă se întruneşte majoritatea necesară pentru a fi suspendat. Are un interes personal, nimic mai mult”, a spus Căprar.

Consultantul politic Cozmin Guşă a declarat la Realitatea TV că vede gestul preşedintelui Iohannis ca pe un gest „de luptă politică” şi nu vede ce consecinţe poate avea pentru că întrebarea adresată la referendum trebuie să capete aviz de constituţionalitate. „Avizul nu se poate da dacă acea întrebare de la referendum intră pe zona de competenţă a vreunei entităţi statale. Nu poate, de exemplu, să întrebe la referendum despre Codul Penal, este interzis. Întrebarea pe care o vom vedea, pentru că va fi bine sfătuit preşedintele, va fi una de tip consultativ, dacă cetăţenii români ar fi de acord sau nu ar fi de acord cu ceva”, a spus Guşă.

Greşeala PSD, a precizat el, a fost că au făcut o lege „mergând pe furiş şi nedezbătută public”, iar această greşeală „i-a adus în situaţia de a fi cu spatele la zid şi forţaţi să joace pe terenul preşedintelui”.

Potrivit consultantului politic, reacţia PSD după acest "atac" al preşedintelui Iohannis va fi că „PSD se va grăbi să dea ordonanţele, vor înfrunta oprobiul public în următoarea perioadă şi vor dori să facă uitat acest oprobiu şi vor încerca o suspendare pe alte motive, la începutul verii”.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni seară, organizarea unui referendum pe tema modificării codurilor penale şi a graţierii, afirmând că protestele au arătat că este o temă de larg interes pentru cetăţeni.

"În aceste zile au avut loc proteste, oamenii au ieşit indignaţi să protesteze în stradă împotriva acestei încercări de a modifica prin ordonanţă de urgenţă legislaţia penală. Am auzit fel şi fel de aberaţii, imediat după ce au ieşit oamenii în stradă. Activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o lovitură de stat. Cetăţenii să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitură de stat, ci lovitura de graţie statului de drept", a declarat Iohannis.

Preşedintele a anunţat că, în consecinţă, va iniţia procedurile pentru organizarea unui referendum pe tema celor două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului penal.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite