Reacţie la articolul din Adevărul despre politizarea AEP. Mai multe ONG-uri au solicitat clarificări privind demiterea „pe criterii confuze“ a unor directori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul în care preşedintele AEP a cerut demiterea lui Gabriel Saucă (Director general, Direcţia de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional) şi a lui Cristian Petraru (şeful Departamentului de organizare a proceselor electorale) în condiţii pe care le considerăm confuze, am solicitat alături de alţi parteneri clarificări legate de aceste aspecte, pentru a vedea care sunt motivele care stau la baza proceduri, arată EFOR.

„Stimate domnule preşedinte Constantin-Florin MITULEŢU- BUICĂ,

În contextul în care aţi solicitat Parlamentului demiterea domnilor Gabriel Saucă (Director general, Direcţia de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional) şi Cristian Petraru (şeful Departamentului de organizare a proceselor electorale), organizaţiile semnatare solicită conducerii Autorităţii Electorale Permanente clarificarea cât mai urgentă a următoarelor aspecte:

  • Vă rugăm să faceţi publică şi să ne comunicaţi care este procedura de certificare a aplicaţiei SIMPV şi a celei pentru centralizarea rezultatelor votării şi repartizarea mandatelor la alegerile europarlamentare, precum şi să nominalizaţi persoanele sau instituţiile care fac parte din această procedură
  •  Conform declaraţiilor publice, comisia constituită prin ordin al preşedintelui AEP a certificat pe 16 mai spre neschimbare aplicaţiile informatice utilizate de BEC pentru centralizarea rezultatelor votării şi repartizarea mandatelor la alegerile europarlamentare. Vă rugăm să ne confirmaţi dacă a existat o procedura similară pentru SIMPV, dacă aceasta este prevăzută de legislaţie.
  • Vă rugăm să faceţi publice documentele care stau la baza procedurii de demitere a celor două persoane, motivele invocate pentru aceste demiteri, precum şi motivele pentru care aceste propuneri au loc la mai bine de două luni de la alegeri.
  • Modul în care a fost aplicată procedura de demitere şi dacă aceasta respectă prevederile legale

Considerăm că motivele – conform surselor publice – pentru care se solicită demiterea celor două persoane sunt confuze şi par a nu fi în acord cu datele existente la acest moment. De asemenea, procedura nu este transparentă, mai ales în contextul în care există atacuri susţinute politic împotriva sistemului SIMPV şi a instituţiilor care îl gestionează.

Având în vedere faptul că SIMPV este un mecanism fundamental pentru asigurarea corectitudinii proceselor electorale, orice nereguli invocate legate de funcţionarea acestuia trebuie expuse transparent, iar propunerea de demitere a unor persoane cu funcţii de conducere care gestionează aceste servicii trebuie motivată fără semne de îndoială, fără a se baza pe criterii politice. Aceste aspecte sunt esenţiale pentru menţinerea şi creşterea încrederii publicului în corectitudinea alegerilor, care este momentan pusă sub semnul întrebării.

Având în vedere apropierea alegerilor prezidenţiale şi interesul publicului faţă de acest subiect, apreciem transmiterea unui răspuns cât mai curând. Vă multumim pentru solicitudine“, arată scrisoarea trimisă de ONG-ul ExpertForum. 


Semnatari

Asociaţia pentru  Dezvoltare,  Transparenţă şi Participare  Publică „CIVICA”
Asociatia Expert Forum
Asociatia Geeks For Democracy
Asociaţia pentru dezvoltare GHEPart
Centrul de Resurse pentru participare publică
Centrul Roman de Politici Europene
Centrul pentru Inovare Publică
Centrul pentru Resurse Civice
CENTRAS – Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale
Centrul pentru Studiul Democratiei
Centrul pentru Jurnalism Independent
Declic
Frontline Club
Mircea Kivu, sociolog
Maria Krause, expert electoral

Constantin Mituleţu-Buică, instalat de PSD la Autoritatea Electorală Permanentă, i-a decapitat pe directorii din instituţie care s-au împotrivit ordinelor de partid. Ultimul şef demis s-a ocupat de sistemul electronic de la europarlamentare, fiind acuzat, fără nicio probă, că ar fi pus umărul al fraudarea alegerilor. În locul celor maziliţi, Buică se pregăteşte să umple AEP cu oltenii săi de încredere.

PNL reclamă PSD-izarea Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi demiterea unor profesionişti în detrimentul unor oameni de partid. „PSD arată că nu înţelege gravitatea situaţiei în care au ajuns să funcţioneze instituţiile statului, continuând practicile de eliminare a profesioniştilor şi de înlocuire a acestora cu politruci fără competenţe minimale”, a transmis PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite