Reacţia USR faţă de fuziunea mai multor companiei ale Primăriei Capitalei. Ciceală: „S-au risipit 600 de milioane de euro. Cine răspunde?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul general (USR) Ana Ciceală susţine că fuziunea mai multor companii municipale reprezintă doar „o manevră” care nu rezolvă problemele generate de faptul că acestea nu au adus niciun profit, iar pentru acestea au fost redirecţionate 600 de milioane de euro.

„Companiile municipale sunt falimentare! O recunoaşte oficial Gabriela Firea prin proiectul prin care propune fuziunea prin absorbţie a companiilor. Dacă proiectul trece, atunci 8 companii vor fi înghiţite de cele care rămân. Şi rămân oricum destule, adică 14. Manevra pe care o încearcă Gabriela Firea ridică mai multe probleme, aşa că le iau pe rând: În primul rând, fuziunile nu rezolvă nimic. Companiile nu au avut cifra de afaceri promisă, nu au avut profit, nu au livrat ceea ce ar fi trebuit să livreze. Iar manevra pe care o încearcă Gabriela Firea nu poate să rezolve lipsa de utilitate şi de performanţă economică. Fuziunea dintre un dezastru şi o catastrofă nu va duce niciodată la succes. Activitatea, angajaţii şi foarte probabil şi şefii se vor muta în acte de la o companie la alta. Dar asta nu-i va face mai eficienţi şi nici nu aduce înapoi banii risipiţi pe sedii, maşini şi salarii inutile. Este interesant că printre motivele invocate pentru fuziune se numără ”reducerea costurilor de funcţionare”, „reducerea tarifelor” şi ”creşterea eficienţei economice”. Doar că nu avem cifre care să arate cât de rău stau aceste companii şi cum se va schimba situaţia în urma fuziunii”, a scris pe Facebook Ana Ciceală. 

De asemenea, consilierul USR a ridicat problema responsabilităţii pentru banii cheltuiţi pe aceste companii. „În al doilea rând, nu este clar cine plăteşte totuşi pentru această ţopăială managerială. Gabriela Firea a înfiinţat (cu încălcarea legii) 22 de companii care s-au dovedit a fi falimentare. Acum 8 dintre ele dispar cumva pe furiş, fără ca cineva să-şi asume răspunderea. Amintesc că s-au risipit cu aceste companii municipale peste 600 de milioane de euro, bani publici. Cine răspunde totuşi?”, a continuat Ciceală.

Nu în ultimul rând, consilierul USR susţine că fuziunea nu ar rezolva şi faptul că procedura de înfiinţare a companiilor a avut probleme de legalitate. „În al treilea rând, fuziunile nu rezolvă problema legală. Reamintesc faptul că instanţa a stabilit că aceste companii au fost înfiinţate cu încălcarea legii. Gabriela Firea a încercat în fel şi chip să evite singura soluţie raţională, şi anume desfiinţarea companiilor. Confirmarea înfiinţării printr-un vot dat pe noul cod administrativ nu a fost o rezolvare. Pentru că instanţa a constatat ilegalitatea ca provenind nu doar din modul în care s-a votat ci şi din alcătuirea contrară legii pe care o au aceste companii. Nu intru în detalii, dar sunt în continuare procese pe rol pentru desfiinţarea acestor invenţii manageriale şi, mai devreme sau mai târziu, vom avea şi sentinţe”, a conchis Ciceală. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite