Reacţia lui Ponta la explicaţiile CCR: "Ar fi groaznic ca CC să nu ne permită decât o lege cu 300 de aleşi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta nu este de acord cu un Parlament unicameral şi 300 de aleşi FOTO Reuters
Victor Ponta nu este de acord cu un Parlament unicameral şi 300 de aleşi FOTO Reuters

Premierul Victor Ponta a reacţionat, după ce a citit motivarea Curţii Constituţionale privind invalidarea uninominalului pur. Premierul a explicat că actuala lege electorală ar trebui schimbată în primăvară, dar nu vede posibilă adoptatea unei legi care să limiteze numărul de parlamentari la 300 şi Parlament unicameral.

"E clar că în primăvară trebuie să decidem care e sistemul de vot. Cel actual e un eşec, pentru că nimeni nu şi-a dat seama în 2008 ce se va întâmpla în 2012", a afirmat Victor Ponta, care se află la Bruxelles.

Premierul dă vina pe Curtea Constituţională pentru actuala structură a Parlamentului, care are 588 de aleşi. El a explicat că USL a dorit să schimbe această lege, după preluarea majorităţii parlamentare, dar Curtea Constituţională s-a opus.

"Dacă acum CCR adaugă că nu va permite niciun fel de lege electorală decât cea cu 300 de parlamentari şi unicameral e o problemă şi mai mare. Dacă vrem să facem bicameral şi să avem 200 de parlamentari, înseamnă că nu ne lasă Curtea? Rămânem cu 600? E foarte ciudat comunicatul Curţii. Sigur că ei vor să se  dezvinovăţească. N-au ştiut atunci când ne-au respins legea că o să se înmulţească atât de tare parlamentarii. Ei s-au gândit să nu câştigăm noi prea mult (…) Nici să reducem nu ne lasă? Ar fi groaznic să nu mă lase să reduc la 200 de parlamentari", a adăugat premierul.

"Sigur, este obligatoriu să reducem numărul de parlamentari. Dar tocmai de aceea m-am speriat de comunicatul Curţii. Adică dacă nu sunt fix 300 nu ne lasă. Dacă sunt 302?", s-a mai întrebat şeful Guvernului.

Liderul PSD a spus că trebuie analizat şi optat după o dezbatere în care să fie implicaţi şi specialişti şi societatea civilă pentru una dintre cele trei variante de sistem electoral: pe listă, uninominal pur sau "sistem mixt cu jumătate în colegii şi jumătate pe listă".  

Într-un comunicat de presă emis joi, Curtea Constituţională a făcut o trecere în revistă a argumentelor pentru care, în luna iunie, a declarat neconstituţională legea uninominalului pur. Aceasta prevedea ca la numărul de mandate stabilite pe baza normei de reprezentare să se ţină cont de ponderea unei minorităţi.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite