PNL cere demisia lui Victor Ponta. Gorghiu: Vom boicota orice discuţii cu acest premier. Sunt curioasă dacă va avea obrăznicia să vină la şedinţa CSAT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au cerut astăzi demisia premierului Victor Ponta şi au subliniat că liberalii vor boicota orice discuţii care îl vor implica pe liderul PSD, în contextul în care Ponta a anunţat duminică dimineaţa că refuză să demisioneze din fruntea Guvernului.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat astăzi că decizia politică a liberalilor este de a sabota orice act politic care l-ar implica pe premierul Victor Ponta, cu excepţia moţiunii de cenzură depuse de liberali şi a votului din Camera Deputaţilor asupra cererii DNA de încuviinţare a urmăririi penale împotriva liderului PSD.

Principalele declaraţii:

Alina Gorghiu: Este o zi care necesita o reacţie din partea noastră. Pentru mine, Victor Ponta nu mai are niciun fel de legitimitate. Victor Ponta ia ostatic statul român şi a decis să sacrifice România doar pentru a-şi exercita funcţia de premier. Nu aşteptam să îşi dea demisia, pentru că demisia presupune onoare şi demnitate. Pentru a rămâne la putere sau pentru a câştiga alegerile, Victor Ponta e în stare de orice. A demonstrat-o la alegerile prezidenţiale când a blocat votul românilor din Diaspora. Astăzi, din păcate, vă pot spune că eu, colegii mei de partid şi mulţi alţi români constatăm cu stupoare cum Victor Ponta aruncă în aer credibilitatea României prin nerecunoaşterea structurii constituţionale a statului român. Singura justiţie pe care Ponta o recunoaşte este cea din Comitetul Executiv al PSD şi cea dictată de majoritatea PSD în Parlament. Prin anunţul grav pe care l-a făcut astăzi, noi înţelegem că mesajul este acela de a pune în discuţie legitimitatea statului român. Nu mai este vorba în această secundă de demisia lui Ponta, este vorba de un atac împotriva statului român şi a instituţiilor care ţin de Constituţia României. Este autorul unui demers iresponsabil, fiind acela de a nu-şi da demisia şi a se ţine de putere precum scaiul de haina omului. A făcut câteva paralele profund greşite despre care vreau să fac o menţiune pentru că sunt şi imorale, şi nelegitime.

Ceilalţi lideri politici nu sunt nici cercetaţi penal, nici nu s-a dispus începerea urmăririi penale, recunosc instituţiile statului român şi din fericire pentru statul român nu s-au folosit de funcţie pentru a pune subs semnul întrebării structura constituţională a statului. Ponta girează un guvern care reprezintă blazonul corupţiei. 

În loc să-şi dea demisia, Ponta pozează în calitate de victimă, când nu este altceva decât un agresor al instituţiilor constituţionale. Ne aflăm în cea mai gravă criză politică din 1989 încoace. Nu credem că obsesia pentru putere a premierului se va termina. Le transmit celor din PSD că au ocazia să pună capăt mult mai repede acestei crize prin votul la moţiunea de cenzură.  

Vreau să îi spun lui Ponta că justiţia nu se face la sediul de partid, nici în Parlament. Trebuie făcută în faţa procurorilor, a judecătorilor şi credeţi-mă că nu interesează pe nimeni câte facturi a tăiat Victor Ponta, achiziţiile de maşini şi de apartamente ale lui Ponta nu interesează pe nimeni şi nu e discuţia de astăzi. Discuţia de azi are o singură cauză: lipsa de legitimitate şi de credibilitate pe care premierul o are. Premierul urmăreşte să evite răspunderea politică pe care ar trebui să şi-o asume prin demisie. PNL nu mai recunoaşte legitimitatea lui Ponta ca premier. Cu excepţia moţiunii de cenzură şi a cererii DNA privind avizul din Camera Deputaţilor, refuzăm să participăm la orice act care îl implică pe Victor Ponta. Vom discuta despre boicotarea oricăror situaţii în care vom avea discuţii cu Ponta.

Un semnal trebuie dat. Ponta este bomboana de pe colivă în această problemă. Opoziţia este responsabilă şi, da, domnule Ponta, nu mai sunteţi credibil, nu mai aveţi niciun fel de legitimitate.

Mă întreb dacă va avea totuşi îndrăzneala acest domn Ponta ca mâine, la consultările de la Cotroceni, să vină. Vom vorbi despre strategia de securitate a României şi sunt curioasă dacă va avea obrăznicia să se prezinte la discuţii sau marţi, la şedinţa CSAT.

Sper totuşi să nu participe mâine la consultări, pentru că s-ar putea să fim nevoiţi să deturnăm un pic sensul discuţiilor.

Finalul e acelaşi. Că e o boală mai lungă şi se încăpăţânează să nu demisioneze, în opinia mea, sfârşitul e evident, dar probabil va chinui România. Este opţiunea cea mai nesănătoasă, dar deloc surprinzătoare.

Eu sunt optimistă că UDMR va susţine moţiunea de cenzură, dar vom avea discuţii. Cert este că nu vor vota împotrivă.

Vasile Blaga: PNL cere demisia imediată a lui Victor Ponta. Ponta pune egalitate între el şi Klaus Iohannis, se face că uită că în cazul preşedintelui a fost un proces civil pe care îl câştigase într-o primă etapă. Ponta, şi nu Klaus Iohannis a fost acuzat de evaziune fiscală şi de spălare de bani.

Cazul lui Ponta este fără precedent în Uniunea Europeană.

La moţiune vom face lanţ uman la Parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite