Reacţia opoziţiei la votul din Parlament.  Turcan: Acest abuz instituţional al PSD poate fi oprit. Barna: O zi în care democraţia a fost strânsă de gât

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele de opoziţie, PNL şi USR, au criticat din nou miercuri, la finalul dezbaterii legii 303/2004 privind statutul magistraţilor, modul în care s-a desfăşurat şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, acuzând partidele din arcul guvernamental, PSD, ALDE şi UDMR, de abuz şi încălcarea regulilor democratice.

”După 13 ore de şedinţă de dezbateri, pentru că nu am găsit altă rimă, până la urmă nu a mai avut loc votul final şi putem să o considerăm o victorie. Este o victorie amară şi destul de mică, dar e o victorie importantă pentru mesajul pe care noi putem să-l transmitem cetăţenilor din stradă care au venit acum la gardul parlamentului să-şi exprime nemulţumirea faţă de ce s-a întâmplat pe parcursul acestei zile în Camera Deputaţilor în care efectiv democraţia a fost strânsă de gât”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna.

Acesta a explicat că nu poate să existe un regulament în nicio ţară democratică care să elimine dezbaterile din şedinţa Parlamentului.

”Acesta este un abuz şi este un abuz clar şi fprp niciun fel de dubiu. Ceea ce s-a întâmplat azi – să fie impusă o lege, să fie votată şi discutată într-o comisie artificial creată este un pas înapoi major pentru democraţie, iar ceea ce USR a reuşit să facă şi ceea ce opoziţia a făcut în această şedinţă parlamentară a arătat că nu e totul pierdut”, a conchis liderul USR.

La rândul său, liderul deptutaţilor PNL, Raluca Turcan a spus că cei de la PSD au fost dispuşi să calce totul în picioare - regulament, funcţionarea comisiilor permanente, avizele din partea comisiei de la Veneţia. 

”Sunt orbiţi şi urmează un singur interes - acela de a răspudne preocupărilor personale, de a salva securitatea lor individuală în justiţie. Sperăm ca ziua de astăzi să fie contracatată prin votul final. Cel mai probabil marţi va fi votul final pe aceste legi (...) Îmi doresc să dăm un semnal forţă că acest abuz instituţional al PSD poate fi oprit (...) Oamenii sunt deja în stradă şi resping acest comportament abuziv al PSD", a spus deputata PNL.

"Câştigătorul zilei de astăzi este UDMR-ul care a susţinut proiectul PSD şi în acelaşi timp a negociat pe legea bugetului foarte multe privilegii pentru UDMR. Votul celor două legi se leagă, pentru că la UDMR totul e pe bani, aşa cum ne-a obişnuit de 27 de ani încoace", a spus şi deputatul PNL Florin Roman. 

La rândul său, fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu a spus că dezbaterile asupra legii privind statutul magistraţilor ar fi trebuit să dureze 13 săptămâni, nu 13 ore.

"În loc de dezbatere a avut loc o evacuare rapidă a proiectului de lege din Camera  Deputaţilor. Toată lumea vrea să se spele pe mâini de acest proiect (...) Dar la fiecare spălare de mâini apa devine şi mai murdară. Pe fond este extrem de îngrijorător că preşedintele României a fost scos din numirea preşedintelui ÎCCJ (...) Sunt şi alte nereguli pe fond, le vom ataca la Curtea Constituţională. Într-adevăr vom face tot ce ţine de noi ca lucrurile să nu rămână aşa”, a spus Cătălin Predoiu.

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ. Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite