Reacţia lui Iohannis după ce Comisia de la Veneţia a desfiinţat asaltul PSD la Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a reacţionat luni după ce Comisia de la Veneţia a dat publicităţii un nou raport dur privind modificările aduse de PSD-ALDE la legile Justiţiei. Şeful Statului spune despre guvernanţi că au o conduită „inadmisibilă”, că votul românilor de pe 26 mai nu i-au stimulat să implementeze recomandările Comisiei şi subliniază că practica ordonanţelor de urgenţă trebuie să înceteze.

Comisia de la Veneţia a dat publicităţii luni un nou raport dur referitor la modificările aduse de majoritatea PSD-ALDE legilor din Justiţiei, criticând în mod special înfiinţarea şi modul de funcţionare al Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.

Astfel, Comisia de la Veneţia solicită din nou guvernului de la Bucureşti să limiteze drastic folosirea ordonanţelor de urgenţă, acte normative prin intermediul cărora executivul se sustrage mecanismelor de control clasice într-un stat de drept.

„Cel mai îngrijorător, Guvernul continuă să promoveze modificări legislative prin ordonanţe de urgenţă. În vreme ce Constituţia prevede în mod clar că acestea ar trebui să fie măsuri excepţionale, legislaţia promovată prin OUG a devenit o rutină. Normele fundamentale ale funcţionarii instituţiilor-cheie ale statului se schimbă prea repede şi prea des, fără o pregătire şi fără consultări, ceea ce ridică întrebări legitime cu privire la soliditatea rezultatului şi a motivelor reale care stau la baza unora dintre aceste schimbări. Textele juridice rezultate nu sunt clare. Această practică slăbeşte controlul extern asupra Guvernului, contravine principiului separării puterilor şi perturbă securitatea juridică. Comisia de la Veneţia invită autorităţile române să limiteze drastic utilizarea OUG-urilor," se arată în avizul Comisiei de la Veneţia.

Reacţia preşedintelui a venit câteva ore mai târziu, acesta solicitând Guvernului să pună capăt practicii ordonanţelor de urgenţă şi să respecte votul dat de români la alegerile din 26 mai.

Comunicatul integral al preşedintelui Iohannis transmis de Administraţia prezidenţială:

„Preşedintele Klaus Iohannis evidenţiază că Opinia Comisiei de la Veneţia reprezintă o reconfirmare clară, cu argumente juridice solide, a prejudiciului adus funcţionării sistemului judiciar prin intervenţia abuzivă a Guvernului de a legifera defectuos şi în favoarea unor interese particulare sau de grup, şi nu în beneficiul cetăţeanului. Această intervenţie abuzivă s-a produs, aşa cum arată şi Opinia Comisiei, ulterior adoptării de către Parlament a pachetului de modificări asupra legilor justiţiei care privesc statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară, precum şi organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, prin adoptarea de către Guvern a cinci ordonanţe de urgenţă: O.U.G. nr. 77/2018, O.U.G. nr. 90/2018, O.U.G. nr. 92/2018, O.U.G. nr. 7/2019 şi O.U.G. nr. 12/2019.

Aspectele constatate de Comisia de la Veneţia consolidează concluzia că instrumentul ordonanţelor de urgenţă a fost complet denaturat şi folosit abuziv de către Guvern, fără evaluarea impactului, ocolindu-se atât o dezbatere autentică în Parlament a măsurilor urmărite, cât şi o consultare efectivă a reprezentanţilor sistemului judiciar. Aşa cum arată Opinia, schimbările intempestive într-un domeniu atât de sensibil şi lipsa unui control efectiv de constituţionalitate al ordonanţelor de urgenţă nu numai că bulversează întregul sistem, dar afectează chiar esenţa statului de drept - securitatea raporturilor juridice şi previzibilitatea legii, precum şi principiul separaţiei puterilor în stat.

Preşedintele României subliniază că mesajul transmis în documentul adoptat de Comisia de la Veneţia este cât se poate de clar: guvernanţii au datoria să repare prejudiciul adus sistemului judiciar prin punerea în aplicare de îndată şi în integralitate a recomandărilor organismelor europene din domeniu.

Preşedintele Klaus Iohannis consideră inadmisibilă conduita guvernanţilor care, nici până la acest moment, după votul clar al românilor din 26 mai, nu au implementat recomandările Comisiei de la Veneţia cuprinse în Opinia finală din luna octombrie 2018 privind cele trei legi ale justiţiei, aspect subliniat şi în opinia din 21 iunie 2019. Păstrarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie ca instrument de intimidare a magistraţilor, menţinerea în legislaţie a dispoziţiilor referitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor, care pun în pericol însăşi funcţionarea sistemului judiciar, diminuarea rolului CSM concomitent cu creşterea rolului ministrului justiţiei în procedurile de numire a procurorilor de rang înalt sunt doar câteva exemple care, în viziunea Comisiei, necesită remedieri urgente.

Mai mult, Opinia Comisiei de la Veneţia vizează chiar modul general de folosire a ordonanţelor de urgenţă, indiferent de domeniul în care sunt adoptate, şi instabilitatea pe care această practică o creează. Folosirea în continuare a ordonanţelor de urgenţă în lipsa unor situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, în domenii precum administraţie publică sau economie, reprezintă un mod profund greşit de înţelegere de către Guvern a votului românilor din 26 mai. Este un abuz evidenţiat de Comisia de la Veneţia şi respins în mod clar de către cetăţeni, prin răspunsul covârşitor favorabil dat celei de-a doua întrebări de la referendum, care şi-a demonstrat, şi astfel, justeţea.

Comisia de la Veneţia reafirmă principiul potrivit căruia, într-o democraţie, procedura parlamentară de adoptare a legilor trebuie să fie regula, iar legiferarea prin ordonanţe de urgenţă să reprezinte excepţia permisă de Constituţie doar în anumite condiţii. Utilizarea instrumentului ordonanţelor de urgenţă într-un mod care conduce la transformarea excepţiei în regulă a fost sancţionată aşadar atât de cetăţeni, cât şi de Comisia de la Veneţia.

Preşedintele României reiterează atenţionarea transmisă Guvernului actual că această practică trebuie să înceteze.

Participarea semnificativă la scrutinul din luna mai arată, încă o dată, că cetăţenii îşi doresc o Românie ferm angajată să respecte valorile europene în scopul consolidării democraţiei, pentru că fără o justiţie independentă şi funcţională nu poate exista stat de drept şi nici progres al ţării, care să se reflecte, în fiecare zi, într-o viaţă mai bună pentru români”, transmite preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite