Reacţii după atentatele de la Bruxelles. Iohannis: Suntem întristaţi! Băsescu: Cetăţenii nevinovaţi „plătesc factura“ migraţiei necontrolate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atentate la Bruxelles FOTO Twitter
Atentate la Bruxelles FOTO Twitter

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la atentatele de la Bruxelles care au avut loc, marţi, pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, dar şi în mai multe staţii de metrou din capitala belgiană. De asemenea, premierul Dacian Cioloş a declarat că, până în acest moment, nu au fost identificaţi cetăţeni români printre victimele din Belgia. SRI menţine nivelul precaut de alertă teroristă.

„Suntem întristaţi şi folosesc acest prilej pentru a exprima întreaga compasiune pentru cei implicaţi în acest incident. Dacă se confirmă ipoteza unui atentat, este un eveniment care arată că terorismul nu a plecat din inima Europei. Suntem extrem de ingrijoraţi şi vom urmări evoluţia de la Bruxelles. Nu am vrut să trec peste acest eveniment chiar dacă evenimentul de azi vine să sublinieze un lucru foarte important - solidaritatea noastră“, a reacţionat Klaus Iohannis.

Atente la Bruxelles. Cioloş: Acum nu există români printre victimele din Bruxelles

De altfel, premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, că a avut discuţii atât cu ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, cât şi cu ambasadorul Gheorghe Tinca şi s-a asigurat că nu există cetăţeni români între victimele atentatelor din Bruxelles.

„M-am asigurat că nu există cetăţeni români victime nici la aeroport, nici la metrou”, a afirmat Cioloş, subliniind că „cetăţenii români sunt în siguranţă”.

De asemenea, acesta a mai precizat că toate misiunile diplomatice ale României de la Bruxelles sunt mobilizate să acorde ajutor cetăţenilor români care au nevoie.

Totodată, Cioloş a anunţat că la Ambasada României din Bruxelles a fost instituită o celulă de criză. 

Dacian Cioloş a ma declarat că a discutat cu şeful Serviciului Român de Informaţii (SRI), Eduard Hellvig, şi cu ministrul de Interne, Petre Tobă, precizând că, din informaţiile existente, „în România lucrurile sunt sub control şi nu există riscuri”.

„Am avut o discuţie cu şeful SRI şi cu domnul Tobă. Din informaţiile existente, în România lucrurile sunt sub control şi nu există riscuri”, a afirmat premierul Dacian Cioloş.

De asemenea, el a cerut ministrului de Interne, dar şi ambasadorului României la Bruxelles, Gheorghe Tinca, să transmită Guvernului Belgiei disponibilitatea autorităţilor de la Bucureşti de a oferi sprijin dacă este nevoie.

Premierul Cioloş a menţionat că a avut o discuţie în acest sens şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

SRI menţine nivelul precaut de alertă teroristă.

Mai mult, la Aeroportul din Amsterdam, unde a fost redirecţionată o cursă Tarom ce trebuia să aterizeze la Bruxelles, se află o echipă consulară.

Atentate la Bruxelles. Traian Băsescu: Cetăţenii nevinovaţi „plătesc factura” migraţiei necontrolate

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a scris pe Facebook că cetăţenii nevinovaţi "plătesc factura" migraţiei necontrolate şi a lipsei deciziilor liderilor europeni, iar evenimentele din Belgia arată că forţele de securitate "nu pot asigura viaţa" cetăţenilor.

„Era logic ca, odată cu valul migrator islamist, organizaţiile teroriste să-şi transfere adepţi cît mai mulţi la loc sigur, în Europa, unde fac ce ştiu cel mai bine: UCID. Aici nu-i bombardează nici aviaţiile aliate, nici armatele regulate nu pot fi desfăşurate, nici trupele speciale nu pot acţiona ca în teatrele de război, iar guvernele nu-şi pot permite generalizarea introducerii stării de urgenţă, transformînd Europa într-un Afganistan, pentru că şi-ar recunoaşte eroarea fatală în abordarea fenomenului migraţiei necontrolate”, a scris Băsescu pe pagina sa de Facebook.

Fostul preşedinte spune că este „dramatic” că nu „liderii politici europeni, de altfel foarte bine păziţi, vor plăti factura nesăbuinţei", ci europenii nevinovaţi.

„Este clar că forţele de securitate nu pot asigura viaţa cetăţenilor europeni", mai spune liderul PMP.

Atentate la Bruxelles. Mesaj de condoleanţe din partea MApN

Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naţionale, a transmis un mesaj de condoleanţe ca urmare a tragediei din Bruxelles. Acesta a precizat că trebuie desfăşurat un „efort coordonat şi ferm împotriva flagelului terorismului îndreptat împotriva valorilor comune europene”.

„Sunt profund îndurerat de moartea şi rănirea unor persoane nevinovate în urma atacurilor teroriste care au avut loc astăzi la Bruxelles. Transmit condoleanţe familiilor îndurerate şi am trimis imediat un mesaj de compasiune şi solidaritate omologului meu belgian, domnul ministru Steven Vandeput. Cred cu tărie că trebuie să desfăşurăm în continuare un efort coordonat şi ferm împotriva flagelului terorismului îndreptat împotriva valorilor comune europene şi care atentează la viaţa tuturor oamenilor, indiferent de naţionalitate sau convingeri”, potrivit unui comunicat emis de MApN.

Atentate la Bruxelles. Ministerul de Interne, dispus să acorde orice fel de sprijin

De asemenea, şi Ministerul de Interne condamnă cu fermitate atentatele teroriste care au avut loc marţi la Bruxelles şi şi-a exprimat compasiunea faţă de familiile celor răniţi sau decedaţi în urma exploziilor.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi demonstrează încă o dată că pericolul terorist trebuie tratat cu maximă seriozitate de către instituţiile de aplicare a legii din toate statele Uniunii Europene”, potrivit unui comunicat emis de MAI.

Conform documentului citat, ministrul de Interne, Petre Tobă, l-a informat pe premierul Dacian Cioloş, despre situaţia înregistrată în Belgia şi comunicată în ţară de către ataşaţii de afaceri interne ai MAI la Bruxelles şi a transmis ministrului de interne belgian, un mesaj de compasiune şi solidaritate faţă de victimele acestor atentate.

„În scrisoarea transmisă viceprim-ministrului, ministrului securităţii naţionale, Jan Jambon, ministrul Petre Tobă şi-a exprimat întreaga disponibilitate de a acorda orice formă de sprijin, inclusiv în plan operativ pentru gestionarea situaţiei, cât şi pentru informarea şi protejarea cetăţenilor români din Belgia”, ma arată MAI.

Atentate la Bruxelles. BOR: „Ne exprimăm îngrijorarea faţă de escaladarea terorismului în spaţiul european”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj de compasiune şi solidaritate cu poporul belgian, însă şi-a exprimat şi îngrijorarea „faţă de escaladarea terorismului în spaţiul european”.

„Cu durere şi îngrijorare am aflat de atentatul terorist din dimineaţa zilei de 22 martie 2016 din Bruxelles, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 13 persoane, iar alte 35 au fost rănite. În aceste momente dificile pentru poporul belgian, ne rugăm pentru odihna sufletelor celor decedaţi, pentru consolarea familiilor îndoliate şi pentru însănătoşirea celor răniţi. Ne exprimăm solidaritatea cu poporul belgian greu încercat acum, precum şi îngrijorarea faţă de escaladarea terorismului în spaţiul european. Ne rugăm lui Dumnezeu pentru pacea, înţelegerea şi bună convieţuire între oamenii de etnii, culturi şi credinţe religioase diferite”, se arată în mesajul patriarhului Daniel, transmis de Biroul de presă al Patriarhiei.

Atentate la Bruxelles. Mai multe explozii au avut loc în Bruxelles

Cel puţin cinci explozii au avut loc marţi pe aeroportul Zaventem din Bruxelles şi la mai multe staţii de metrou din capitala belgiana. Potrivit presei belgiene, cel puţin 34 de persoane au murit, iar aproximativ 200 au fost rănite.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului belgian a anunţat că Executivul a declarat nivelul patru de alertă teroristă - nivelul maxim.

Potrivit unor martori oculari, prima explozie care a avut loc pe aeroportul Zaventem a avut loc în jurul orei locale 8.00 (9.00, ora României), iar cea de-a doua la numai puţin timp după.

Exploziile au avut loc la terminalul B din zona de plecări non-Schengen, relatează „Le Figaro“.

Potrivit BBC, cel puţin una dintre deflagraţii a avut loc în apropiere de biroul de check-in al American Airlines, dar informaţia nu a fost confirmată.

Serviciile de securitate au descoperit mai multe bombe neexplodate pe aeroportul din Bruxelles, în timp ce agenţia Belga scrie că au fost trase mai multe focuri de armă şi că mai multe persoane au strigat în arabă înainte de deflagraţii.

Corespondentul canalului de televiziune Sky News, Alex Rossi, aflat la aeroportul Zaventem, a declarat că a auzit „două explozii foarte, foarte puternice“. „Am simţit clădirea mişcându-se. Erau praf şi fum peste tot“, a spus Rossi.

O aeronavă Tarom, care efectua cursa Bucureşti - Bruxelles, se afla în aer şi urma să aterizeze pe aeroportul Zaventem în momentul producerii celor două explozii, fiind ulterior redirecţionată către un aeroport din Amsterdam.

[<a href="//storify.com/Alinavasile/atentate-teroriste-la-bruxelles" target="_blank">View the story "Atentate teroriste la Bruxelles " on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite