Reacţia Comisiei Europene după modificarea codurilor penale:  România trebuie să revină urgent pe calea procesului de reformă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a oferit o primă reacţie de la Bruxelles în legătură cu modificările aduse Codului penal şi Codului de procedură penală. România este invitată să revină urgent pe calea reformelor.

„Am luat act de votul cu privire la modificarea codurilor penale care a avut loc azi (miercuri, n. red.) în Parlamentul României. Vom examina cu atenţie măsurile adoptate înainte de a decide paşii următori.

Înţelegem că încă nu au fost promulgate şi nu au intrat în vigoare. Permiteţi-mi să vă reamintesc că Executivul european a fost foarte clar în poziţia sa faţă de situaţia statului de drept în România. România trebuie să revină urgent pe calea procesului de reformă. Dacă preocupările noastre nu sunt îndeplinite, Comisia va trebui să acţioneze rapid şi să-şi folosească mijlocele de care dispune“, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Camera deputaţilor a adoptat miercuri legile de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

Codul Penal a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional, cu 180 de voturi pentru, 81 împotrivă şi două abţineri. Voturile UDMR şi ale minorităţilor naţionale a contat decisiv. Coaliţia PSD-ALDE are doar 158 de voturi la Camera Deputaţilor, cu 7 sub limita majorităţii. Însă cele 13 voturi de la UDMR plus cele 7 venite de la minorităţi au refăcut deficitul coaliţiei. Legea va fi contestată de Opoziţie la CCR, apoi va ajunge pe masa preşedintelui pentru promulgare. Iohannis o mai poate întoarce o dată în Parlament, însă va fi ignorat de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Până la finalul lunii mai, noile prevederi vor intra în vigoare. Pe 20 mai, Dragnea are termen în dosarul angajărilor fictive din Teleorman, în care a fost condamnat la trei ani cu executare în primă instanţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite