Răzgândirea lui Tăriceanu. „Referendumul, caracteristic regimurilor totalitare“. Ce consultări populare a sprijinit acesta în ultimii 11 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu-Tăriceanu. FOTO Inquam Photos
Călin Popescu-Tăriceanu. FOTO Inquam Photos

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, într-un interviu pentru Digi24, că referendumurile sunt caracteristice regimurilor totalitare. În trecut, acesta a susţinut două consultări populare pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar în 2014 a cerut încă un referendum pentru îndepărtarea aceluiaşi politician.

„Ce să facem, să învingem decizia CCR cu un referendum? Cam aşa aş putea să traduc: haideţi să nu mai fim democraţie parlamentară, ci să trecem la democraţie referandară... nu se poate aşa ceva. Referendumurile sunt caracteristice regimurilor totalitare”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, referiundu-se la posibilitatea ca preşedintele Klaus Iohannis să convoace un referendum pe tema Justiţiei, după decizia CCR privind revocarea şefei DNA. 

Tăriceanu a fost de-alungul timpului un susţinător al iniţiativelor de tip referendum, mai ales când în joc era suspendarea lui Traian Băsescu, fostul preşedintele al României în perioada 2004-2014.

 Primul referendum susţinut a fost cel din 2007, iar al doilea în 2012. „„Am convingerea că evenimentele de astăzi şi decizia referendumului popular vor reprezenta un moment decisiv de trecere spre o democraţie parlamentară. Va fi sfârşitul ceauşismului, al ideologiei prezidenţialismului, a obsesiilor unui om care se consideră şeful statului şi deasupra legii“, afirma Tăriceanu în iulie 2012.

Ultima încercare a lui Tăriceanu de a ajunge la referendum pentru demiterea lui Băsescu a avut loc la 8 septembrie 2014. Preşedintele Senatului anunţa atunci  faptul că a elaborat solicitarea de suspendare a lui Băsescu, acuzat de nerespectarea Constituţiei şi puncta faptul că referendumul de demitere ar putea avea loc o dată cu primul tur al prezidenţialelor din 2014. Însă, acesta nu a avut sprijinul a unei treimi a deputaţilor şi senatorilor, aşa cum prevede Constituţia, pentru demararea procedurii.

Ultimele referendumuri despre care a vorbit Tăriceanu a fost cele referitoare la familia tradiţională, dar şi unul în care oamenii să se exprime faţă de ideea monarhiei în România, aceastătemă fiind de actualitate în decembrie 2017, după moartea Regelui Mihai.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite