„Răzgândeala“ lui Grindeanu pe OUG 13

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita lui Sorin Grindeanu la Bruxelles, desfăşurată joi şi vineri, a fost un prilej pentru a le explica liderilor europeni starea politică şi socială a României, în urma adoptării şi ulterior a abrogării ordonanţei prin care era modificată legislaţia penală. Mai precis, adoptarea Ordonanţei de urgenţă 13 şi abrogarea acesteia, prin Ordonanţa de Urgenţă 14.

„Am urmărit toate protestele, şi când au fost zeci de mii de oameni în faţa Guvernului, şi acum, când nivelul s-a mai redus. Le respect, apreciez faptul că au fost proteste desfăşurate în ordine, apreciez creativitatea de care au dat dovadă concetăţenii noştri. Am înţeles mesajele pe care le-au transmis, de aceea am luat decizia de a abroga OUG 14.Chiar dacă la un anumit moment iei o decizie care poate fi discutabilă, în momentul în care în societate apar manifestări, proteste, chestiuni pe care noi le-am avut în ţară, înseamnă că decizia ta nu a fost corectă, iar acea decizie trebuie să o retragi, iar acest lucru l-am făcut. Tot ceea ce ţine de discuţii pe acest domeniu se vor desfăşura în Parlament“, declara Grindeanu după întâlnirea cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European. Aşadar, premierul recunoştea faptul că strada a avut dreptate şi că erau motive pentru a retrage controversata ordonanţă de urgenţă care modifica legislaţia penală.

„Divizarea nesănătoasă“

Însă,  la doar o zi după ce a declarat, la Bruxelles, că protestele l-au făcut să realizeze că adoptarea OUG 13 nu a fost decizia corectă, Sorin Grindeanu a venit cu o altă interpretare. Invitat într-o emisiune de televiziune, premierul a afirmat că măsura nu a fost bine comunicată şi că „lucrurile mergeau spre o divizare nesănătoasă“, acesta fiind de fapt motivul abrogării OUG 13. „Orice premier îşi doreşte ca ţara pe care o guvernează cu echipa să fie o ţară care să meargă înainte, să fie stabilitate. Această măsură, acest OUG, nu a fost comunicată foarte bine. A fost un concurs de împrejurări, a dus la o anumită scindare. Eu, împreună cu Guvernul nostru, am hotărât să o abrogăm pentru că lucrurile mergeau spre o divizare nesănătoasă“, a declarat Grindeanu, la doar o zi după întoarcerea de la Bruxelles.

Nu în ultimul rând, acesta a reluat discursul folosit de fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, politician care sublinia în declaraţiile sale că e necesară o modificare a legislaţiei penale pentru a fi respectate mai multe decizii ale CCR din ultimii ani, iar decizia adoptării OUG 13 a fost motivată de faptul că Parlamentul nu a acţionat aşa cum ar fi trebuit. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite