Răzbunarea lui Dragnea: ce miniştri vor fi daţi afară din Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La remanierea de toamnă pregătită de Liviu Dragnea vor plăti miniştrii care s-au răsculat împotriva liderului PSD, dar şi unii care s-au făcut de râs.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea va trece la decapitări în Guvern, după ce a reuşit să câştige războiul din partid cu tabăra condusă de Gabriela Firea. În capul listei de remaniabili e vicepremierul Paul Stănescu, cel care a orchestrat „puciul“ intern împotriva lui Dragnea. Cum lovitura de partid a eşuat, Dragnea vrea să-l dea afară din Executiv pe vechiul său prieten, ajuns între timp duşman. Stănescu, din postura de ministru al Dezvoltării, distribuie banii de la bugetul de stat către primarii din ţară, deci are o influenţă foarte mare asupra baronilor locali ai PSD. În locul lui Paul Stănescu ar putea veni Marian Oprişan, cel care a fost de partea lui Dragnea în disputa cu Stănescu. Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că Oprişan îşi doreşte mai mult Ministerul de Interne, însă Carmen Dan nu poate fi dată la o parte, fiind unul dintre oamenii fideli lui Dragnea.

Ministerul Apărarii e alt portofoliu important care va avea un nou titular. Mihai Fifor, unul dintre apropiaţii liderului PSD, se numără, surprinzător, printre semnatarii scrisorii anti-Dragnea, au declarat surse politice pentru „Adevărul“. Fifor nu a fost prezent în CEx-ul PSD de săptămâna trecută, fiind plecat într-un turneu în SUA, unde a avut mai multe întâlniri organizate de ambasadorul George Maior, pe care Dragnea vrea să-l mazilească. Chiar dacă Fifor a negat că e unul dintre semnatarii scrisorii, Dragnea vrea să-l instaleze la MAPN pe Dorel Căprar, preşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor. Potrivit surselor citate, Căprar e la cuţite cu Mihai Fifor, deşi sunt colegi în organizaţia PSD Arad.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar putea părăsi şi el Guvernul, pe motiv că se opune ordonanţei de urgenţă privind amnistia şi graţierea. Fără semnătura lui Toader, ordonanţa care l-ar salva de puşcărie pe Liviu Dragnea nu poate ajunge pe masa Guvernului.  Surse din conducerea PSD susţin că Toader va fi remaniat dacă nu se conformează în următoarele zile, până la reuniunea conducerii PSD în care se va tranşa soarta miniştrilor.  „Trebuie să ai pregătirea profesională, tăria de caracter şi psihică să-ţi îndeplineşti atribuţiunile în mod corect, fără să ţii cont de faptul că x sau y este nemulţumit, ştiind faptul că oricând cineva va fi nemulţumit“, a spus Toader, cu bătaie către Dragnea.

Şi ministrul Culturii, George Ivaşcu, e cu bagajele la uşă. Ivaşcu nu este membru PSD, însă a fost susţinut de Gabriela Firea ca să obţină un loc în Guvern. Cum Firea a pierdut războiul cu Dragnea, Ivaşcu s-a trezit victimă colaterală. Oficial, ministrul Culturii va fi remaniat pentru slaba implicare în anul Centenar. „Am auzit şi eu ce se vehiculează în spaţiul public, dar aşa cum s-a transmis, cred că cel mai important este ca doamna premier să facă evaluarea, aşa cum s-a spus. Dânsa va decide ce membri ai Cabinetului rămân şi cine nu“, a spus Ivaşcu, aluzie la faptul că Liviu Dragnea va face adevărata evaluare a miniştrilor, nu premierul Viorica Dăncilă.

Remaniaţi pentru „erori de comunicare“
Dănuţ Andruşcă va părăsi şi el Guvernul după opt luni ca ministru, însă nu din cauza jocurilor de culise, ci a propriei (in)activităţi. În afara faptului că s-a făcut de râs în prima zi ca ministru, când n-a fost în stare să spună ce obiective are, Andruşcă a fost invizibil. Surse din conducerea PSD susţin că noul ministru al Economiei va fi ales de Ionel Arsene, liderul PSD Neamţ şi omul de încredere al lui Liviu Dragnea. De altfel, tot Arsene este şi protectorul politic al lui Andruşcă.

Ioana Bran este şi ea cu un picior în afara Guvernului, pentru că Ministerul Sportului s-a dovedit a fi o căciulă prea mare pentru un politician cu o experienţă atât de mică. La 31 de ani, Ioana Bran este cel mai tânăr ministru din Guvernul Dăncilă. Tatăl său este un important om de afaceri din Satu Mare.

Se întoarce Cati Andronescu?
Liviu Dragnea încearcă din răsputeri sa o convingă pe Ecaterina Andronescu să accepte funcţia de ministru al Educaţiei. Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că Dragnea i-a promis Ecaterinei Andronescu, pe lângă fotoliul ministerial, şefia Organizaţiei Bucureşti – în locul Gabrielei Firea, dar şi un loc eligibil la alegerile europarlamentare de anul viitor. Răspunsul senatoarei PSD a fost „lăsaţi-mă să mă mai gândesc”.

Numirea Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educaţiei ar mai tăia din elanul celor care-l critică pe Dragnea în partid, în contextul în care liderul PSD a fost acuzat că îşi pune doar apropiaţii în funcţii. În urmă cu o lună, într-un interviu pentru „Adevărul”, Ecaterina Andronescu i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea şi a numit Guvernul Dăncilă „cel mai slab din istoria PSD”. Azi, Ecaterina Andronescu este la un pas de a accepta oferta lui Liviu Dragnea, susţin surse din conducerea PSD pentru „Adevărul”.

Senatorii PSD Daniel Breaz şi Liviu Pop sunt numele vehiculate în partid pentru a prelua portofoliul de la Educaţiei, după demisia lui Valentin Popa.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite