Război de tranşee între Palate. Noul motiv: incompetenţa miniştrilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă se află în plin război instituţional. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă se află în plin război instituţional. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis a decis respingerea Liei Olguţa Vasilescu pentru a treia oară într-o funcţie de ministru, pentru că nu ar corespunde funcţiei. Pe de altă parte, preşedintele a trecut cu vederea PSD-işti cu un CV mai slab, dar care au devenit miniştri în ultimii ani. La rândul său, fostul ministru al Muncii a anunţat că îl va da în judecată pe şeful statului.

  Preşedintele României continuă conflictul pe care îl are cu coaliţia PSD-ALDE şi Guvernul Dăncilă, disputa devenind una de uzură. Ultimul motiv: Klaus Iohannis a refuzat pentru a treia oară să o numească pe Lia Olguţa Vasilescu pe o funcţie de ministru, aceasta fiind ţinută în şah de aproape trei luni în ceea ce priveşte noua funcţie dată în Guvern. „Analizând activitatea persoanei propuse, astfel cum rezultă aceasta din documentaţia transmisă, constat că doamna Lia-Olguţa Vasilescu nu are pregătirea de specialitate necesară în niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propusă“, se arată în scrisoarea trimisă de  şeful statului premierului Viorica Dăncilă. E pentru a doua oară când e invocată lipsa „mapei profesionale“ la Olguţa Vasilescu, în timp ce alţi miniştri cu vizibile carenţe profesionale au trecut de filtrul şefului statului.

De data aceasta, Iohannis plusează şi prin conturarea profilului Olguţei Vasilescu drept politician care pune presiuni pe justiţie şi are limbaj de mahala. „La conturarea acestui profil se adaugă declaraţiile controversate, atacurile la persoană virulente, limbajul folosit în comunicările publice, presiunile asupra justiţiei, reţinute inclusiv de către Consiliul Superior al Magistraturii, toate acestea fiind aspecte care vin în contradicţie cu cerinţele de responsabilitate pe care le implică deţinerea unei funcţii de înaltă demnitate publică, precum cea de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice“, se mai arată în scrisoarea lui Iohannis.

„Aruncă găleţi de mizerie în oameni politici“

Lia Olguţa Vasilescu a reacţionat printr-un atac foarte dur la adresa preşedintelui. În primul rând, aceasta a anunţat că va depune o plângere pe numele lui Klaus Iohannis pentru abuz în serviciu. De asemenea, Vasilescu a subliniat că are suficienţă experienţă administrativă şi în Parlament pentru a fi calificată pentru demnitatea de ministru şi l-a acuzat de faptul că are un mod e gândire stalinist. „Comunicarea preşedintelui se referă şi la reputaţia şi imoralitatea mea. Mi se pare mai mult decât penibil şi înjositor pentru un preşedinte să opereze cu instrumente specifice postacilor care aruncă găleţi de mizerie în oameni politici pe care nu îi agreează“, a afirmat Olguţa Vasilescu. În schimb, Eugen Nicolicea, unul dintre juriştii PSD, a declarat că Guvernul ar trebui să meargă la Curtea Constituţională pentru cazul refuzurilor lui Iohannis, mai ales că a fost invocat motivul „mapei profesionale“.

Andruşcă şi vulcanizarea

În ultimii ani, PSD a reuşit să-şi impună miniştri cu CV-uri care nu corespundeau importanţei funcţiei pe care urmau să o deţină, dar în momente în care Iohannis trebuia să accepte la pachet miniştrii. Cea mai cunoscută situaţie este cea a lui Dănuţ Andruşcă, fost ministru al Economiei în Guvernul Dăncilă, timp de aproape 11 luni. Propulsat într-un minister-cheie pentru că era propunerea PSD Neamţ pentru Guvern, Andruşcă a fost demnitarul care a gafat de nenumărate ori, a fugit de presă şi nu a răspuns întrebărilor venite de la aleşii din opoziţie.

Până şi colegii de partid aveau o părere foarte proastă despre el. De exemplu, fostul ministru al Apărării Adrian Ţuţuianu spunea, într-o şedinţă de partid, că „este atât de prost încât nu poate asculta mai mult de cinci minute când vorbeşte cineva cu el”, iar singura lui legătură cu economia este faptul că a avut o vulcanizare. De altfel, timp de aproape 20 de ani, Andruşcă fusese administratorul unei firme care se ocupa cu comercializarea şi producţia de cauciuc. Legătura cu economia era dată de o facultate terminată la 32 de ani, la Iaşi.

Tot la Economie, PSD l-a trimis ca înlocuitor al lui Andruşcă pe Nicolae Bădălău, politician care a terminat Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Faculatea de Inginerie şi Management Agroturistic, însă de această dată şeful statului nu a obiectat deloc. Opoziţia a ironizat numirea lui Bădălău la Economie, fiind prezentat faptul că acesta nu are cunoştinţele necesare pentru a ocupa o asemene demnitate şi fiind amintit faptul că Bădălău a avut o condamnare înainte de 1989. 

Printre cei care au ocupat funcţia de ministru şi despre care se putea pune problema mapei profesionale sunt şi doi foşti miniştri ai Justiţiei şi Apărării Naţionale. În ianuarie 2017, în pachetul de demnitari din Guvernul Grindeanu şi-a făcut loc Florin Iordache, absolvent al Facultăţii de Mecanică, dar care a făcut ulterior şi studii de drept, luându-şi inclusiv un doctorat în Republica Moldova. A fost ministru al Justiţiei timp de o lună. Pe de altă parte, ministru al Apărării a ajuns Beniamin Leş, economist la profesie, fiind schimbat odată cu trântirea Guvernului Grindeanu, dar readus la Palatul Victoria de Viorica Dăncilă, în noiembrie 2018.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite