Război total între USR şi AUR: Excese ale unui partid extremist / Simion şi gaşca de neofascişti confundă dreptul de a protesta cu vandalismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş şi Dan Barna condamnă manifestările AUR FOTO Inquam Photos / George Călin
Dacian Cioloş şi Dan Barna condamnă manifestările AUR FOTO Inquam Photos / George Călin

Conducerea USR se află într-un conflict deschis cu Alianţa pentru Unirea Românilor, după ce George Simion şi mai mulţi susţinători ai Alianţei au mers în sediul primăriei pentru a-i cere socoteală lui Dominic Fritz, intrând cu forţa în instituţie. Din partea USR au reacţionat lideri ca Dacian Cioloş, Dan Barna şi Cristian Ghinea, Uniunea acuzându-i pe susţinătorii lui Simion de faptul că dau dovadă de manifestări huliganice.

„De la Diana Şoşoacă, pe care nimeni nu avea curaj să o întrebe de ce nu purta mască, în timp ce o ţară întreagă trebuia să o facă, şi până la asaltul asupra Parlamentului acum câteva săptămâni sau intrarea de astăzi prin forţă şi agresiune în clădirea primăriei din Timişoara, toate sunt permise şi susţinute de către autorităţile statului. O spun fără nicio urmă de îndoială: mişcarea extremistă din România nu este una născută dintr-o ideologie pe care un val politic provenit din societate a propulsat-o pe scena politică. Vorbim de un grup politic pe care statul român, prin instituţiile sale, îl tolerează atunci când vine vorba de finanţările cel puţin dubioase, pe care îl sprijină prin lipsa de acţiune în faţa manifestărilor huliganice şi toate astea, pentru că forţelor politice aflate la guvernare le e teamă de o adevărată revoluţie în societate”, susţine Dacian Cioloş, într-o postare pe Facebook

Liderul USR menţionează că, atunci „când cetăţenii cereau demisia guvernului în Piaţa Victoriei, au apărut grupuri huliganice din galeriile de fotbal din care făcea parte şi George Simion. S-a acţionat cu maximă forţă împotriva unor familii cu copii care protestau paşnic, motivându-se o lovitură de stat, un complot inexistent cu maşini încărcate cu cocktail-uri Molotov şi nimeni nu a răspuns în niciun fel pentru acele agresiuni complet nejustificate”. „De câteva luni, conducerea AUR, împreună cu câteva găşti de indivizi violenţi printre care se regăsesc şi elemente neolegionare, ia cu asalt instituţii publice pe care, în mod ciudat, cei abilitaţi să le păzească dispar imediat ce aceştia încep să acţioneze. Dacă un cetăţean obişnuit ar fi încercat să intre în Parlamentul României, ar fi fost oprit imediat şi săltat de dubele poliţiei. În schimb, cei de la AUR şi George Simion beneficiază de protecţia instituţiilor statului şi singura concluzie este că există o complicitate evidentă între AUR şi coaliţia de guvernare”, subliniază Cioloş.

Liderul USR face apel „către cetăţenii României şi către angajaţii instituţiilor care ar trebui să asigure respectarea legii să îşi facă datoria şi să ia în serios aceste derapaje de la regulile unei societăţi funcţionale, care ar trebui să îşi apere cetăţenii”. „Apariţia violenţei în politică nu duce decât la evenimente dramatice şi transformă dramatic o societate. Este nevoie de noi toţi pentru a nu permite acestor excese ale unui partid extremist, cum este AUR, girat de două partide iresponsabile ca PSD şi PNL, să distrugă progresele făcute de România şi să ne întoarcă în debandada anilor 90. Ceea ce fac aceşti oameni nu este patriotic, ci violenţă gratuită şi extremism periculos pentru cetăţenii obişnuiţi”, mai afirmă Cioloş.

O reacţie a avut şi vicepreşedintele Dan Barna: „„Totul are o limită! Simion şi gaşca lui din AUR, aceşti neofascişti ai României, nu trebuie lăsaţi să continue să intimideze autorităţile şi cetăţenii în timp ce forţele de ordine asistă, din nou, fără reacţie. Condamn ferm tentativa de intimidare a AUR la adresa primarului Timişoarei, Dominic Fritz. AUR confundă dreptul democratic de a protesta cu vandalismul şi dreptul la opinie cu violenţa”, a scris Dan Barna pe pagina sa de Facebook.

Poliţia Timiş s-a autosesizat în urma scandalului provocat de AUR, la Primăria Timişoara. Vineri, co-preşedintele AUR, George Simion, şi un grup de susţinători a intrat cu forţa în Primăria Timişoara, cerând să se întâlnească du Dominic Fritz.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite